Aşı İle Zatürreden Ömür Boyu Korunmak Mümkün

Aşı İle Zatürreden Ömür Boyu Korunmak Mümkün

Özel Adana Avrupa Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. M.

Faysal Baysal, yüksek ateş ve öksürükle kendini gösteren ve çoğu zaman griple karıştırılarak önemsenmeyen zatürrenin dünyada ve ülkemizde ölüme sebebiyet veren enfeksiyon hastalıklarının başında yer aldığını kaydetti.

Baysal, aşılarla zatürreden uzun yıllar, hatta ömür boyu korunmanın mümkün olduğunu belirtti.


İnsanların çoğunlukla kendi boğaz, ağız ve sindirim yolunda bulunan mikropların akciğere ulaşmasıyla zatürre olduklarını vurgulayan Dr. M. Faysal Baysal, normal durumda hastalık yapmayan bu mikropların vücut direnci düştüğünde zatürre yapabileceğinin altını çizdi. Baysal, “Hastalık, özellikle çocuklarda, 65 yaş üstü insanlarda ve kronik hastalığı olanlarda daha ağır ve öldürücü olabilir” dedi.

“BAZI TÜRLERDE BULAŞICI OLABİLİYOR”
Baysal, “Zatürre, çevreden bulaşma yerine genellikle kişinin kendi vücut direncinin düştüğü durumlarda ortaya çıkar. Ancak bazı zatürre türlerinde özellikle viral olanlarda, hastalık hasta olan kişilerden sağlıklı kişilere bulaşabilir” şeklinde konuştu.

Dr. M. Faysal Baysal, zatürrenin belirtileri arasında gribal veya boğaz enfeksiyonu sonrası yüksek ateş, göğüs ağrısı, sarı veya yeşil renkli balgam, üşüme şikayetleri olabileceğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:
“Hastalık, bazı formlarda halsizlik ve hafif bir öksürükle de seyrederken, bazı ağır formlarda da nefes darlığı ve solunum yetmezliği gelişebilir. Hastanın şikayetleri zatürre ile uyumlu ise genellikle yapılan muayene, akciğer röntgenindeki bulgular ve kan testleri ile teşhis konulabilir. Gerekli durumlarda balgam ve diğer testler yapılabilir.”

“HASTALIĞIN SEYRİ HERKESTE AYNI DEĞİL”
Hastalığı hafif olan ve genç insanlarda tedavi şeklinin evde istirahat etmek, antibiyotik kullanımı ve bol miktarda sıvı alımı ile sağlanabileceğini ifade eden Dr. M. Faysal Baysal, “Yaşlı, akciğer ve kalp hastalığı gibi eşlik eden bir hastalığı olan, solunum sıkıntısı ve tansiyon düşüklüğü olan kişilerin hastaneye, hatta yoğun bakıma yatmaları gerekebilir” dedi.

Sigara ve alkol kullanımı, kusma, öksürük, yutma refleksini bozan hastalıklar, kronik hastalıklar ve grip salgını gibi durumların hastalığın gelişmesini kolaylaştıran risk faktörlerinin başında yer aldığını söyleyen Dr. Baysal, “Akciğer, kalp, böbrek, karaciğer, sinir sistemi hastalıkları, şeker hastalığı, bağışıklık sistemini etkileyen AIDS, kan ve lenf bezi kanserleri gibi faktörlerde zatürre olma riskini arttırır” diye konuştu.

“KORUNMAK İÇİN ÖNLEM ALINABİLİR”
Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, stresten kaçınma, dengeli beslenme ve hijyenik önlemlerle insanların zatürreden korunabileceğini vurgulayan Dr. Baysal, konuşmasına şöyle devam etti:
“Zatürre gelişimini kolaylaştıran grip salgınları sırasında kalabalık ortamlardan kaçınılması ve maske kullanımı önerilir. Özellikle zatürre gelişimi açısından yüksek risk taşıyan kişilere aşı önerilir. En sık zatürre yapan streptococcus (pneumoniae) bakterisine karşı bağışıklık sağlayan iki tip aşı vardır. Pneumo-23 bu bakteriye karşı 5 yıllık bir koruma sağlarken, yeni kullanılmaya başlanan prevenar-13 aşısı ömür boyu koruma sağlamaktadır.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile