ASİAD tarafından meme kanseri haftasında konuya dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak için gerçekleştirilen seminerde Prof. Dr. Sancar Bayar ve Doç. Dr. Savaş Serel hastalık ve sonraki aşamaları hakkında bilgiler verdi.
ASİAD Başkanı Eda Ersoy tarafından yapılan açılış konuşmasında toplum sağlığını tehdit eden meme kanseri konusunda bilinçlendirme çalışmalarının önemine vurgu yapıldı. Ersoy, dernek olarak bu konunun üzerinde önemle durduklarını, daha önce de ASİAD Onursal Başkanı Barış Aydın tarafından gerekli cihazlarla donatılan gezici Mobil Kanser Tarama Aracı’na katkı sunulduğunu anlattı. Değerli hocaların katılımı ile önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını ve farkındalığı artıracak aktivitelere desteklerinin süreceğini ifade eden Ersoy, bu konudaki hassasiyetin artmasının pek çok kişinin hayatına da dokunacağını söyledi.
Prof. Dr Sancar Bayar ve Doç. Dr. Savaş Serel’in etkileyici sunumları sonrasında hastalığa yakalanmış ve erken tedavi süreci sonucunda hastalığı atlatmış kadınlar da yaşadıkları tecrübeleri katılımcılarla paylaştı.
Özellikle meme kanseri önleme, erken tanı ve meme kanseri cerrahi tedavisiyle ilgilenen, ayrıca meme kanseriyle ilgili genetik ve klinik çalışmalar yürüten Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Onkoloji BD Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Sancar Bayar, hastalığın tüm evreleri ile ilgili derinlemesine bilgiler içeren bir sunum gerçekleştirdi. İnsanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip bu hastalığın özellikle genetik hikayesi olan ve 40 yaşın üzerindeki kadınlarca çok dikkatli kontrol edilmesi gerektiğini belirten Bayar, “Doğal beslenmenin meme kanserinde korunmada önemli olduğu gözükmektedir. Bunun yanında düzenli egzersiz yapmak ve alkolden uzak durmak meme kanseri gelişimini azaltacaktır. Bütün bunların yanında özellikle 40 yaşın üstünde düzenli rutin kontrollere gitmek şarttır. Meme kanseri erken yakalandığı zaman hayat kurtarıcıdır” dedi.
Ankara Üniversitesi’ndeki Plastik Cerrahi eğitimi sonrasında mikrocerrahi eğitimini Zürih Üniversitesinde, ileri düzey mikrocerrahi eğitimini ise New York Colombia Üniversitesinde tamamlayan, dünyanın çeşitli ülkelerinde önemli bilim insanlarından eğitimler alan ve onlarla çalışarak deneyimlerini artırdığını anlatan Doç. Dr. Savaş Serel, meme ameliyatlarından sonra kadınların meme rekonstrüksiyonu ile tekrar meme sahibi olabileceklerinin altını çizerek şu bilgileri verdi:
“Meme rekonstrüksiyonu (meme onarımı) meme kanseri nedeniyle memesi alınmış bir kadına çeşitli yöntemlerle diğer memesine benzer simetrik kendine ait bir meme yapılmasıdır ve modern meme kanseri tedavisinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Yeniden bir meme yapılırken temel olarak kullanılan iki yöntem vardır. Hastanın tamamen kendi dokularının kullanıldığı otolog yöntem veya silikon protezin kullanıldığı implant yöntemidir. Her iki yöntemin de avantaj ve dezavantajları vardır. Ancak bu iki yönteminde sağladığı faydalar kalıcıdır.Meme kanseri ortalama olarak her 8 kadından birinde görülmektedir. Ve ne yazık ki meme kanseri tedavisi gören kadınların nerede ise %75’i kanser tedavileri bitmiş olsa bile yeni bir meme yaptırmadan kalan hayatlarını meme yokluğunun sıkıntıları ile geçirmektedirler.”
Ayrıca seminere destek veren Koru Hastanesi ile imzalanan protokolle ASİAD üyelerine indirim uygulaması yapılırken, seminere katılanlara da ücretsiz check-up hediye edildi. Seminerin bitiminde Prof. Dr. Sancar Bayar, Doç. Dr. Savaş Serel, Koru Hastanesi İnsan Kaynakları Kurumsal Pazarlama ve Tanıtım Direktörü Emine Şirin ve Genel Müdür Yardımcısı Uzman Doktor Ali Özön’e teşekkür plaketleri takdim edildi.
Asiad Meme Kanseri Seminerine Ev Sahipliği Yaptı
Meme kanseri farkındalık haftası sebebiyle Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD 1989) ev sahipliğinde meme kanseri semineri gerçekleştirildi.