Aşık Paşa, uluslararası şiir şöleni ile anıldı

Türkçe'nin öncülerinden kabul edilen ve 13. yüzyılda Arapça ve Farsça'ya karşı bütün eserlerini Türkçe yazan Aşık Paşa, uluslararası şiir şöleni ile anıldı.

Kırşehir Valiliği, Kırşehir Belediyesi ve Kırşehir Şair Ve Yazarlar Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği ''Uluslararası Aşık Paşa Şiir Şöleni''ne yurt içinden bir çok şairin yanı sıra, Makedonya ve Azerbaycan'dan şairler katıldı.

Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda yapılan şölende konuşan KIYŞAD Başkanı Zübeyde Gökbulut, kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.

Aşık Paşa'nın Türk milletinin sesi, Türk kültür ve irfan hayatının önderi olduğunu belirten Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak da düzenlenen etkinliklerle genç nesillere bu kültürü anlatmayı hedeflediklerini söyledi.

Başta Garibname olmak üzere, eserleriyle Anadolu insanının gönüllerini fetheden Aşık Paşa'yı tanıma ve tanıtmanın herkesin görevi olduğunu dile getiren Çakacak, şunları kaydetti:

''Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz şölene, ülkemizin değişik bölgelerinden, Azerbaycan ve Makedonya'dan şairler geldi. Bu şairlerimizin de katılımıyla şiir şöleni uluslararası nitelik kazandı. Türk dilinin yılmaz savunucusu Aşık Paşa'yı şiir şöleninin yanı sıra önümüzdeki yıllarda sempozyum ve ilmi toplantılarla daha geniş katılımlı programlarla anacağız.''

Konuşmaların ardından şairlerin seslendirdiği şiirler ve halk ozanları tarafından seslendirilen türküler katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.

Şölen kapsamında, Kültür Merkezi'nde Aşık Paşa konulu panel düzenlendi.

Aşık Paşa'nın Garibname isimli eserini günümüz Türkçesine çeviren İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Yavuz, Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Fatih Köksal ve Doç. Dr. Selahattin Bekki, Aşık Paşa'nın hayatı ve eserleri hakkında bilgi verdi.

-Aşık Paşa kimdir--

Türk şair ve mutasavvıf Aşık Paşa, 1272 yılında Kırşehir'de doğdu. Mutasavvıf bir ailede yetişti. Eserlerinde tasavvufi öğelerin yanı sıra, yoğun biçimde dini motifler yer alır. Türkçe'ye büyük önem verdi. Yaşadığı dönemde Türkçe'den çok Arapça ve Farsça'ya değer verilmesine rağmen Aşık Paşa, eserlerini Türkçe kaleme aldı. Kırşehir'de, 1333 yılında vefat eden Aşık Paşa'nın mezarı üzerine türbe yapılıp ziyaretgah haline getirildi.

Aşık Paşa'nın Türk dili ve edebiyatına kazandırdığı en önemli eseri Garibname'dir. Yaklaşık 12 bin beyitten oluşan eser, dini-tasavvufi konulu bir mersiye olup, halka tasavvufu öğretmek amacıyla yazıldı. Aşık Paşa, Mevlana Celaleddin Rumi'nin Mesnevi'sinde yaptığını Türkçe olarak Garibname'de yapmaya çalıştı.

Muhabir: Abdullah Yıldız

Yayıncı: Erdem Gültekin
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile