Başkan Yaşar’ın ev sahipliğindeki anma törenine CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, CHP Yenimahalle İlçe Başkanı Ahmet Meşe, Yenimahalle Belediye Başkan Vekili Mehmet Kartal, Aşık Veysel Kültür Derneği Başkanı ve Veysel’in torunu Gündüz Şatıroğlu, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, Aşık Veysel sevenleri ve çok sayıda Yenimahalleli katıldı.
Veysel’i her yıl adını taşıyan parkta anmaktan onur duyduğunu ifade eden Başkan Yaşar, Veysel’in dizeleriyle insan sevgisini anlattı. Veysel’in Atatürk sevgisini de dile getiren Yaşar, “Aşık Veysel, Atatürk devrimlerine sıkı sıkıya bağlı bir âşıktı. Atatürk’ün gösterdiği hedeflere ulaşmanın ve bu uğurda çalışmanın en büyük erdem olduğunu düşünürdü. Cumhuriyetin 10. yılında Atatürk için yazdığı şiir çok beğenilir ve Aşık yürüyerek Ankara’ya gider şiirini Atatürk’e okumak için ama bu isteği gerçekleşmez. Bir bu isteğinin gerçekleşmediğine, bir de askere gidemediğine çok üzülmüştür Aşık Veysel” ifadelerini kullandı.
Veysel’in Anadolu insanının sesi olduğunu kaydeden Yaşar, “Yaşadığımız toprakları güzelleştiren, kıymetini bizlere anlatan, hatırlatan insanlar vardır. Onların içinde görmeyen gözleri ile Anadolu’nun gözleri olmayı başaran, aşkı, telli turnayı, kilimlerdeki desenleri, hasreti bizlere yeniden okutan insandır Veysel. Gönül gözüyle herkesten çok gören ozan Anadolu’nun deryasıdır. Aşık Veysel olmasaydı bu topraklar biraz eksik, biraz öksüz kalacaktı muhtemelen” diye konuştu.
“Hak ve hakikat aşığı bir koca değer”
CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz da bu parkı Ankara’ya kazandırdığı için Yaşar’a teşekkür ederek, “Sadece bir ozandan değil, bir hak ve hakikat aşığından söz ediyoruz. Onun aşkı bütün kainatı kapsardı. Sadece bu aşkı yaşayan değil, bu aşkın diyalektiğini çözmeye çalışan bir koca değerden bahsediyoruz” dedi.
Aşık Veysel’in torunu ve Aşık Veysel Kültür Derneği Başkanı Gündüz Şatıroğlu ise Veysel’in ‘Dostlar beni unutmasın’ sözüne kulak verip anma törenine katılanlara teşekkür ederek “Aşık Veysel’i bizden farklı kılan beş duyunun ötesinde bir farkındalığa sahip olmasıdır. Bir çiçeğe dokunduğunda kokusunu hissedebilir, rengini görebilir. Aşık Veysel’i Aşık Veysel yapan da budur” dedi.
Aşık Veysel’in hiçbir dizesinde kinden, nefretten, sevgisizlikten, ötekileştirmeden söz etmediğini kaydeden Şatıroğlu, “Hem böylesine büyük bir ozanın torunu olarak hem bir anne olarak, bu ülkede yaşayan bir kadın olarak ve en önemlisi de bu ülkenin bir sevdalısı olarak Aşık Veysel’e bugünlerde daha çok kulak vermemiz gerektiğine inanıyorum. Ateşe körükle gitmememiz, ötekileştirmememiz ve Aşık Veysel’in o sevgi dağarcığına kulak vermemiz, birlikte olmamız, bir olmamız gerekiyor” dedi.
Yenimahalle’ye Aşık Veysel Parkı’nı kazandırdığı için Yaşar’a teşekkür eden Şatıroğlu, “Başkanımız Fethi Yaşar’a teşekkürü borç biliyorum. Kendisi bir Aşık Veysel sevdalısıdır” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Ozan Kenan Şahbudak, Aşık Veysel türküleri okudu. Yaşar ve diğer katılımcılar da türkülere hep bir ağızdan eşlik ederek, büyük ustayı eserleriyle yad etti.
Aşık Veysel Yenimahalle'de Anıldı
Halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, ölümünün 44’üncü yılında Yenimahalle Belediyesinin ilçeye kazandırdığı Aşık Veysel Parkı’nda türküleriyle anıldı. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Hayatında tek bir kitap bile okumadan sözlerine binlerce kitap sığdıran, görmeyen gözleriyle hepimizden çok gören, çok anlayandır Âşık Veysel. Veysel, karanlık dünyasında bizlere ışık tutan Anadolu bilgelerindendir” dedi.