Eskişehir Bilecik Tabip Odası adına çocuk çağında yapılan aşılamanın önemine değinen Prof. Dr. Ener Çağrı Dinleyici, çocukluk çağında aşı uygulamalarının, enfeksiyon hastalıkları ile yapılan mücadele yöntemlerinin başında geldiğini ifade etti.
1950-2000 dönemi ile karşılaştırıldığında başta çocuk felci, boğmaca, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve menenjit enfeksiyonlarının sıklığında aşılama ile belirgin azalma sağlandığını kaydeden Dinleyici, “Ülkemizde uygulanan bu aşıların tamamı ücretsiz olarak uygulanmaktadır ve tüm çocukların aşılanması hedeflenmektedir. Ailelerimizin aşı uygulamalarına yaklaşımı olumlu olup, ülkemizde aşılama rakamları son derece yüksektir. Son yıllarda tüm dünyada artış gösteren ’aşı karşıtı’ hareketler ülkemizde çok az da olsa görülmeye başlanmıştır. Aşı karşıtlığı ile ilgili öne sürülen bilgilerin büyük çoğunluğu bilimsel kanıtlara dayanmamaktadır, bir kısmı da yanlış ve kötü niyetli olarak aşılar ile ilişkilendirilmeye çalışılmaktadır” dedi.
"AŞILANMA HAYAT KURTARIR"
Aşının hayat kurtarıcı bir faktör olduğunun altını çizen Dinleyici, şöyle devam etti:
“2020’li yıllara yaklaştığımız bu dönemde çocukların hala aşı ile engellenebilir hastalıklar nedeni ile kaybedilmesi kabul edilemez. 2000’li yıllar ’çocuklarda aşı yapalım yapmayalım’ tartışmalarının değil artık ’sağlıklı toplum’ için yeni çocukluk çağı aşılarının geliştirildiği, ergenlerin ve erişkinlerin de aşılanmasının önerildiği ve uygulandığı yıllar olmalıdır. Aşı ile korunulabilir hastalıkların isimlerini saydım, içlerinde menenjit, hepatit, kızamık, çocuk felci gibi birçok hastalık vardı. Bu hastalıklar nedeni ile geçmişte yakınını kaybetmiş, ya da ciddi sorunlar yaşamış, kendileri bu hastalıkları yaşamış ya da hala bu hastalıkların sonuçları ile uğraşan kişilere, geçmişe dönüp bu hastalıklara karşı aşılanma şansı verebilseydik, yanıtları sizce ne olurdu?”
Aşılanın, Hayatta Kalın
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ener Çağrı Dinleyici, aşı olmanın hayat kurtardığına vurgu yaptı.