Çukurova’da önemli tarim arazilerine sahip Osmaniye’de misir hasadi basladi.
Misir tarlalarina giren biçerdöverler yogun bir mesaiye baslarken hasat döneminde dolu, sel ve sicaklik gibi bazi dogal afetlere maruz kalan, misirda hasatta verim kaybi, rekolte düsüsünün neden oldu. Çiftçiler, sicak hava etkeni ve girdi maliyetlerinin artmasini göz önünde bulundurarak taban fiyatin belirlenmesini istiyor.
Osmaniye Ziraat Odasi Baskani Bahadir Sezgin, ’’Misirda dogal afet oldu, Mayis, Haziran ayi döneminde çok asiri sicakliklar misirin tozlasma dönemine denk geldi ve elimde gördügünüz gibi maalesef misirlarimiz dölleme yapamadi. Tanelerde çok az tutkun oldu. Her bir tepe püskülünden çikan her bir toz taneyi besler. Polen en yüksek 32 derece sicakliga dayanabilir. Ama misir 40 -42 derecelere maruz kaldi. Yani burada bizim yaptigimiz tespitler yüzde 30 civarinda verim kaybina tekabül ediyor. Misir sicagi maruz kaldiginda koçanlar büyük görünebilir ama asil zarar hasat döneminde görülür. Bir de Çukurova’nin özelligi burasi Sanliurfa’dan, Iç Anadolu’dan ve Ege’den daha önce erken hasat ediliyor. Erken hasattan hep zararli çikiyor Çukurova çiftçisi’’ diye konustu.
"Sicak hava misirdaki verimi azaltti"
Havalarin asiri sicak olmasindan dolayi misirda verimin düstügünü söyleyen Murat Savas, ’’Sicaklardan dolayi verim fazla olmadi. Bu sene 75 dönüm ekim yaptim, her sene 1300 -1400 kilo aldigimiz yerde bu sene 800-900 kilo arasi verim aliyoruz. Sicakligin tabii ki etkisi var, sicaklardan dolayi verim bayagi düstü’’ dedi.
Asiri Sicak Misirda Rekolteyi Düsürdü
Osmaniye’de kis aylarinda etkili olan seller sonrasi yaz aylarinda asiri etkili olan asiri yagis misirda rekolteyi düsürdü.



















