Aşırı Sıcaklar Bebekleri Sakat Bırakabilir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Senai Aksoy, anne adaylarının aşırı sıcaklara dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "Aşırı sıcağa maruz kalan hamilelerin bebeklerinde sakatlıklara varana kadar problemler yaşanabilir" dedi.

Aksoy, yaptığı açıklamada, yaz bitti derken yeni gelen sıcak hava dalgasından dolayı sıcaklıkların 8 derece birden yükseldiğini anımsatarak, bu durumun en çok çocuk, yaşlı ve hamileleri etkilediğini kaydetti.

Aksoy, sıcakların yükseldiği günlerde aşırı sıcağa maruz kalan hamilelerin bebeklerinde sakatlıklara kadar varan problemler yaşanabildiğini söyleyerek, "Bu durumda anne adaylarının kendileri ve bebeklerinin sağlığı için son derece dikkatli olmaları gerekir. Hamileler gebeliklerinin her döneminde güneş ışınlarından kendilerini korumalılar. Mutlaka gölgede bulunmaları veya tercihen üzerlerinde tişört ile dinlenmeleri ve koruma faktörlü kremler kullanmaları gerekir. Özellikle güneşin ışınlarının dik geldiği öğle ve sıcaklığın fazla olduğu öğleden sonraki saatlerde gerekmedikçe sokağa çıkmamaya dikkat etmeliler" diye konuştu.

Aksoy, uzun süre sıcakta kalan hamile kadınların tansiyonunun yükselebileceği veya düşebileceği gibi, bu durumun anne karnındaki bebek için de ciddi riskler oluşturabileceğine dikkat çekerek, şunları kaydetti:
"Çünkü anne karnındaki bebek oksijen alıp karbondioksit verir. Tansiyon dengesi bozulan anne adayının bebeğinin gaz değişiminin aksamasından dolayı kanındaki oksijen seviyesi olması gerekenin altına düşer, bunun sonucunda hem anne hem de bebek ciddi sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir. Bunun yanında yaz aylarında ve özellikle plajda kaybı her zamankinden fazla olacağı için alımına çok daha fazla dikkat edilmesi gerekir. Ancak hamile bayanların gebeliğin her döneminde sıcaktan korunmaları, asla güneşe çıkamayacakları anlamına gelmez. Karnındaki bebeğin güneş ışığına her zaman ihtiyacı vardır ve az miktardaki güneş ışığı ileriki yaşlarda şizofreniye yol açabilir. Yapılan bir testte, bir kişinin şizofren olma olasılığının, anne karnındayken aldığı güneş ışığı oranıyla doğrudan bağlantısı olabileceği belirtiliyor. Güneş ışığı alınmamasının D vitamini eksikliğine yol açacağını belirten bilim adamları, bunun da anne karnındaki bebeğin beyninin gelişimini etkileyebileceğini vurguluyorlar."
Yaz mevsiminde, özellikle gebe kadınların, aşırı ve bunaltıcı sıcaklardan ötürü vücutlarında su kaybının artacağı ve bunun için de bol sulu gıdalar ile içecekler tüketmeleri ve açık renkli, ter yapmayan kıyafetler giymelerinde yarar olduğunu ifade ederek, "Ayrıca dengesiz tansiyon, sıcakların etkisiyle bayılmalara yol açabilir. Bunun için de mecbur kalmadıkça öğle saatlerinde dışarı çıkılmamalı. Ayrıca hamilelik kadınların yaz aylarında tatile çıkmaları için engel bir durum değildir. Herhangi bir rahatsızlık söz konusu değilse ve doktorunuz izin veriyorsa her türlü ulaşım aracıyla seyahat edebilirsiniz. Örneğin hamilelik sırasında uçak yolculuğu en uygun olanıdır. Yalnız seyahat edilecek uçağın kabin basıncının ayarlı olmasına dikkat etmelisiniz. Hamilelik sırasında, otobüs, uçak ya da trenle seyahat ederken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Herhangi bir yerde uzun oturmak bacaklardaki kan dolaşımını etkiler ve ayak ile bileklerde şişmelere neden olur. Bu nedenle her türlü yolculukta her 2 saatte bir mola vererek hafif yürüyüş yapmalı ve kan dolaşımı uyarılmalıdır. Bunun dışında oturur pozisyonundayken bacaklarınızı iyice ileri doğru uzatın, topuklarınızı merkeze alacak şekilde ayağınızı yavaşça kendinize doğru çekerek baldır kaslarınızı gerin. Daha sonra da ayak bileklerinizi sağa sola çevirin ve parmaklarınızı açıp kapatın. Ancak hamilelik döneminde sorun yaşayan kadınların uzun süreli seyahatlere çıkmamaları konusunda göstermeleri ve iklim değişikliklerinin gebeliği olumsuz etkileyeceğini unutmamaları gerekir" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile