Asiri Sicaklar Çocuklari Hasta Ediyor

Asiri Sicaklar Çocuklari Hasta Ediyor

Günes isinlarinin ve çesitli çevresel faktörlerin etkisiyle yaz mevsiminde çocuklar çesitli hastaliklara yakalanabilecegini belirten Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Cansu Yilmaz, yaz aylarinda çocuklarin disarida daha fazla zaman geçirdigini ve asiri sicaktan olumsuz etkilenebildiklerini söyleyerek ebeveynleri uyardi.

Ebeveynlerin çocuklarin sagligini korumak için bazi önemli noktalara dikkat etmesi gerektigini ifade eden Medicana Bursa Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Cansu Yilmaz, "Özellikle 6 ayin altindaki bebeklerde dikkatli olunmasi gerekir.Günes çarpmasi durumunda ates, halsizlik, kusma ve bilinç kaybi görülebilir.Günesin zararli ultraviyole isinlardan dolayi deri kanseri riski de artmaktadir. D vitamini eksikliginde haftada en az 2 kez saat 10.00 ile 16.00 arasinda yüz ve kollarin günes koruyucu sürülmeden 10-15 dakika direkt gün isigina maruz birakilmasi önerilir. Fakat yaz mevsiminde günes isinlarinin dik geldigi bu saatlerde daha dikkatli olunmalidir. Yaz mevsiminde günes isinlarinin dik geldigi 11.00-15.00 saatleri arasinda direkt günese maruziyet olmamalidir" dedi.

Sivi kaybina dikkat!

Yaz aylarinda insan vücudunda terleme nedeniyle asiri sivi kaybi oldugunu hatirlatan Dr. Cansu Yilmaz, sivi kaybini bol bol su içerek ve sivi tüketerek yerine koymak gerektigini ifade etti.

Dr. Cansu Yilmaz, "Fakat kullandigimiz su ve sivi kaynaklarina dikkat edilmelidir. Kaynagi belli olmayan içme sularindan ve bu sularla yikanan meyve ve sebzelerden tifo, paratifo, ishaller, viral hepatit (hepatit A) gibi hastaliklar ortaya çikabilir. Özellikle piknik alanlarinda sulara insan ve hayvan diski ve atiklari karismis ise su gözle görülemeyen mikroplar ile kirlenir ve bagirsak enfeksiyonlarina neden olur"ifadelerini kullandi.

"Gelismekte olan ülkelere seyahat sonrasi yüzde 8 tibbi bir tedaviye ihtiyaç duyulmakta" seklinde konustu.

Seyahat sonrasi çocuklarda ortaya çikan hastaliklara da deginen Dr. Cansu Yilmaz, "Gelismekte olan ülkelere seyahat sonrasi dönüslerde yüzde 8 tibbi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaktadir. Çocuklarda uluslararasi seyahatten sonra görülen hastaliklarda en sik yakinma atestir. Enfeksiyonlarin çogu alt solunum yolu enfeksiyonu, üriner enfeksiyon veya orta kulak yolu enfeksiyonudur. Seyahat enfeksiyonlarinda ise yüzde 21 sitma, yüzde 15 yolculuk diyaresi, yüzde 6 denge atesi ve yüzde 2 tifo görülebilmektedir. Seyahat edilecek bölgeye göre öncesinde önlem alinmasi ve asilamalarin tam olmasi gerekmektedir. El hijyenine de özellikle dikkat edilmelidir. Asiri sicaklarda serinlemek için kullanilan klimalardan olumsuz etkilenmemek için klima filtrelerinin temizligini zamaninda yapilmalidir. Klima çarpmasini engellemek için yazin klimayi 23-26 dereceye ayarlamaliyiz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile