Asirlara Meydana Okuyan Camiler, Bu Yöntemle Ayakta Kaliyor

Asirlara Meydana Okuyan Camiler, Bu Yöntemle Ayakta Kaliyor

Kastamonu Vakiflar Bölge Müdürlügü tarafindan restorasyon çalismalari sürdürülen 700 yillik tarihi Ibni Neccar Cami, duvarlar arasinda örülen çelik millerle gelecek nesillere aktarilacak.



Kastamonu Vakiflar Bölge Müdürlügü tarafindan 2018 yilinda restorasyon sözlesmesi imzalanan 700 yillik Ibni Neccar Cami’nde restorasyon çalismalari devam ediyor. Depreme karsi özel paslanmaz çelik millerle delinip içten adeta örümcek agi gibi örülerek güçlendiren tarihi cami, 2019 yilinin Kasim ayinda sözlesmenin bitmesine ragmen halen tamamlanamadi. Kapi duvarindaki kitabesinde ’Dülgeroglu adiyla meshur Murat oglu Haci Nusret tarafindan 1353 yilinda yapildigi’ ifade edilen Ibni Neccar Cami’sinde isin büyük çogunlugu halen duruyor. 2018 yilinin Haziran ayinda baslayan restorasyon çalismalari sirasinda camide derin çatlaklar ortaya çikmasi üzerine depreme dayaniklilik testi yapildi. Yillara meydan okuyan caminin depreme dayanakli olmamasinin tespiti üzerine özel teknik kullanilarak duvarlar arasinda çelik paslanmaz millerle güçlendirme çalismalari baslatildi. Zamanla yasanan depremlerde ciddi zarar gören caminin duvarlari simdi Türkiye’de yeni uygulanan özel bir teknikle çelik millerle delinerek güçlendirildi. 700 yillik tarihe meydan okuyan caminin özel paslanmaz çelik millerle güçlendirilmesiyle bir asir daha ayakta kalacagi ve olasi depremlere karsi da dayaniklilik kazandigi belirtildi.

“Cami, 100 yil daha ayakta kalmasi için güçlendirildi”

Ibni Neccar Camisini güçlendirmek için Kastamonu’ya geldiklerini anlatan Restorasyon Uzmani Ramazan Uslu, “Kastamonu Vakiflar Bölge Müdürlügünün ihalesini yapmis oldugu Ibni Neccar Camisinde güçlendirme ekibi olarak hizmet vermekteyiz. Ibni Neccar Cami, Istanbul Fethinden 100 yil önce yapilmis önemli bir camimiz. Tabii ki bu 700 yillik tarihi eser, birçok depremler geçirmis, bu depremlerin vermis oldugu kalici hasarlar var. Bunlarin güçlendirilmesi için Bölge Koruma Kurulunun onayli projesi dogrultusunda, günümüz teknolojisi ile birlestirerek tekrardan camimizi adeta çelik aglarla dikis yapilmaktadir. Duvar içerisindeki mevcut çatlamalarin disaridan müdahale yapilma yöntemiyle paslanmaz levhalarla güçlendirilmesi yapildi. Daha sonra duvar içerisindeki bosluklara da enjeksiyon harci diye bilinen harçlarla çatlak onarimlari tamamlanarak binanin önümüzdeki 100 yil daha ayakta kalmasi için güçlendirilmesi yapilmis oldu. Bu güçlendirmeden sonra devam edecek onarimlar var. Kalem islemleri tamamlanacak. Zemindeki ahsap dösemeler, kapi pencereleri yapilarak insallah en kisa zamanda ibadete açilacak” dedi.



“Duvarlar içerisine paslanmaz çelik millerle güçlendirme yaptik”

Türkiye’de son yillarda fazlasiyla kullanilan güçlendirme sisteminin Italyanlarin çok fazla kullandigi bir yöntem oldugunu söyleyen Uslu, “Bizde bunu yaklasik 20 yildan beri Türkiye’de birçok camide özellikle Simav depremindeki Ulu Cami ve Nasrullah Camide, keza Bursa’da Emir Sultan Camisinde uygulamalarini yaptik. Yapmis oldugumuz yöntem duvar içerisinde camiye zarar vermeden delinerek bastanbasa paslanmaz millerle güçlendirmesi saglaniyor. Kagir yapilarin içerisinde bulunan duvar içerisindeki ahsap yapilar yillar içerisinde çürüyor. Bunlarin yerine paslanmaz ve uzun yillar dayanabilme özelligi olan millerle yenilemek gerekiyor. Malum deprem kusaginda bir ülkeyiz. Her gün depremler oluyor. Bu depremlere yeni konutlar nasil ki hazirlaniyorsa eski eser binalarinda bu depremlere hazirlanmasi gerekiyor. Insallah bu yapmis oldugumuz çalismalar depremde tarihi eser binalarimizin ayakta kalmasina Insallah vesile ve sebep olacaktir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile