Asirlardir Süregelen Lezzet Yilin Sadece 6 Ayi Yenebiliyor

Asirlardir Süregelen Lezzet Yilin Sadece 6 Ayi Yenebiliyor

Sivas’ta dördüncü kusak Sivas kebabi ustasi Hüseyin Canikli, Sivas kebabinin yilin sadece 6 ayi pisirilebildigini, yemek için yurt disindan dahi gelenler oldugunu söyledi.

Sivas’ta bir isletmede dördüncü kusak Sivas kebabi ustaligi yapan Hüseyin Canikli, meshur Sivas kebabininin püf noktalarini açikladi.

Canikli, Sivas kebabinda mevsiminde tarlada üretilen organik domates, patlican, biber ve sarimsak kullanildigini belirtti.

Sivas kebabinda 3-4 aylik kuzularin kekik yedikleri dönemdeki pirzola ve but kisimlarinin kullanildigini ifade eden Canikli, sebzelerin ve etin tazeligi nedeniyle yilin sadece 6 ayinda pisirilebildigini söyledi.



Canikli’nin tarifine göre özel olarak taze kuzu eti kullanilan kebapta kuzunun but ve pirzola kisimlari ayrilarak sislere kuyruk yagi, but eti, kaya tuzunda terbiye edilen patlican ve en son pirzola gelecek sekilde takiliyor. Hazirlanan sisler firinin yolunu tutarak gürgen agaci atesinde yaklasik 20 dakikada pisirilerek hazir hale getiriliyor. Ortaya çikan lezzeti tatmak için yurt disindan dahi gelenler oluyor.

Dördüncü kusak Sivas kebabi ustasi

Ailesinde Sivas kebabinin dördüncü kusak temsilcisi oldugunu söyleyen Canikli, “Dördüncü kusak olarak bu meslegi yapiyorum, babadan deden kalma bir meslek. Farkli ustalarla da çalistim. Sivas kebabinda öncelikle genç kuzularimizin pirzola ve but kismini kullaniyoruz. Iki dinlendirdigimiz etleri tuz ile terbiye ediyoruz. Kebabin püf noktalarindan biri de patlicanin kaya tuzuyla sulandirilip aciliginin alinmasidir. Pisirme asamasinda dinlenme ve terleme dedigimiz kisim var. Önce patlicani terletiyoruz, suyunu birakiyor, sonra pisirme asamasi var. Daha sonra hazne kisminda 3-5 dakika dinlendiriyoruz. Ardindan servis ediyoruz” seklinde konustu.



Sadece alti ay pisirilebiliyor

Kebap ustasi Canikli, kebapta kekikle beslenen 3-4 aylik kuzu eti kullanildigi için kis döneminde yapilamadigini belirterek, “Sezonluk bir yemek oldugu için yurt disindan, Avusturalya, Almanya, Danimarka’dan, sehir disindan ise Istanbul, Ankara gibi sehirlerden bu yemegi tatmak için gelenler var. Sezonluk bir yemek, 5-6 ay yapilir. Mayisin basinda baslar, ekim ayinda biter. Nazik ve özel et kullaniyoruz. Kis sezonunda kuzularin olmamasi sebebiyle sadece yaz sezonunda yapilir” seklinde konustu.

Canikli, bir porsiyon Sivas kebabinda yaklasik yarim kilo genç kuzu eti kullanildigini söyledi.

Canikli, kebapta kullanilan sebzelerin de özenle seçildigini sözlerine ekleyerek, bir porsiyon kebabin fiyatinin 190 lira oldugunu açikladi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile