Ilçeye bagli Büyükbürüngüz Mahallesi Andon Bölgesi’nde bulunan 2 Akkavak agaci, asirlara meydan okuyarak günümüze kadar ulasmayi basardi. Agaçlarin anit agaç olmasi gerektigini ve bunun için çalismalarin devam ettigini aktaran Kültepe Koramaz Dernegi Baskani ve Tarihçi Yazar Halit Erkiletlioglu, "Andon bölgesi, Büyük Bürüngüz köyüne 1 kilometre mesafede bulunuyor. Daha önce sayfiye yeri olarak kullanildigi zannediliyor. Çünkü etrafinda mezarlar var. Burada ömrü 20-30 sene oldugu zannedilen akkavak türünde 2 agacin oldugunu görüyoruz. Bu agaçlarin ömrü takriben 300 sene kadar var. Fakat agaçlar tabi ki zamana dayanamamis. Agaçlarin korunmasi için Çevre ve Sehircilik Bakanligina geçtigimiz sene müracaat ettik. Fakat agaçlarimizin 1 tanesini koruyamadik. Ikinci agacimiz mahalle muhtarimiz tarafindan ihtimamla korunmaya çalisildi. Belediyelere haber verildi ve belediye çalisanlari buraya gelerek agaci gençlestirmek üzere budamis. Ikinci agacimizi koruyabilirsek çok güzel bir hizmet yapmis olacagiz. 20-30 sene ömrü olan bir agacin 300 sene yasiyor olmasi onun anit olmasini gerektirir. Kendisini her türlü hava sartina karsi korumus, savunmus bir agaç. Bizim de bu agacin mücadelesine saygi göstermemiz ve hürmet etmemiz gerekir" dedi.
"Koramaz Vadisi’nin UNESCO Kalici Listesine sokabilme gayreti içerisindeyiz"
Kent merkezine yaklasik 12 kilometre uzaklikta bulunan, rakimi 250 metreden bin 550 metreye kadar degisen, zürafa fosil yatagi ve kagni yollari gibi birçok degere ev sahipligi yapan Koramaz Vadisi, UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi’nde bulunuyor. 14 kusluk, 26 çesme, 18 tatli su kaynagi, 6 köprü, 6 degirmen, 9 cami, 100’den fazla sivil mimari yapi, 40’dan fazla kaya oyma kilise, 7 yerlesim yeri, 21 yer alti sehri, 21 columbarium mezar, 6 tümülüsün gibi tarihi yapilarin tespit edildigi bölgenin UNESCO Kalici Listesi’ne girebilmesi için çalismalarin sürdügünü aktaran Erkiletlioglu, söyle devam etti:
"Koramaz Vadisi, Kültepe’den baslayan ve Subasi Vekse’ye kadar devam eden bir vadi. 7 mahalleyi içerisine aliyor. Burasi çok bakir bir bölgedir. Içerisine fazla insan girmis ve fazla yikima ugramamistir. Içerisinde çok miktarda hayvan, bitki ve devasa agaçlari olan içerisinden sular akan, çevresinde kaya mezarlari, kayadan yapilmis 34 civarinda kiliseyi ve güvercinlikleri içerisine alan ve çok sayida ölü yakma alanlarinin bulundugu çok orijinal bir bölge. Bölge UNESCO’nun geçici listesine dahil oldu. Ancak UNESCO bu bölgeyi yeni listeye alabilirse buraya Birlesmis Milletler imkanlari gelecek. Burasi daha korumali bir hale gelecek. Daimi listeye sokabilmek için biz Kültepe Koramaz Dernegi olarak ve bu bölgede bulunan 7 köyümüzün muhtarlari olarak büyük bir gayret içerisindeyiz UNESCO’nun daimi listesine girebilmek için. Bu listeye giren bin civarinda tarihi varliklar ve tabiat varliklari olan yerler. Türkiye’de bu listede 19 bölge var. Eger ki burayi da dahil edebilirsek çok büyük bir basari elde etmis olacagiz."
Büyükbürüngüz Mahalle Muhtari Ali Çuhadar ise bölgedeki yüzyillik agaçlarin korunmasi gerektigini ifade ederek, “Bu agaçlari biz koruyamadik. Üzülüyoruz tabi ki. Gerekli yerlere basvurduk ama ne yazik ki gerekli destegi bulamadik. Bir tanesi uçtu ama keske o da uçmasaydi. En azindan kalan 1 agaci koruyabilmenin çabasindayiz. Ben dogayi, agaçlari seviyorum. Insanlar bu agaçlari yillar önce dikmisler. Bizim üzüntümüz dikili agaçlarim koruyamamak. Onun için korunmasini istiyoruz. Yerine bu agaçlara es deger agaçlar dikilmesini istiyoruz" seklinde konustu.
Asirlik Agaçlar Kurtarilmayi Bekliyor
Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde yaklasik 300 yillik Akkavak agaçlari, kurtarilmayi bekliyor. Kapadokya-Kültepe-Koramaz Tarih, Kültür, Egitim ve Arastirma Dernegi Baskani Tarihçi Yazar Halit Erkiletlioglu, "20-30 sene ömrü olan bir agacin 300 sene yasiyor olmasi onun anit olmasini gerektirir. Kendisini her türlü hava sartina karsi korumus, savunmus bir agaç. Bizim de bu agacin mücadelesine saygi göstermemiz ve hürmet etmemiz gerekir" dedi.



















