Asirlik Çigdem Asi Gelenegi Çorum'da Yasatiliyor

Asirlik Çigdem Asi Gelenegi Çorum'da Yasatiliyor

UNESCO’nun dünya kültür miras listesinde yer alan “çigdem asi” gelenegi Çorum’da yüzyillardir yasatilmaya devam ediyor.

Kültürel miraslarimizdan olan “Çigdem asi”” ve “Çocuk Oyunlari’nin gelecek kusaklara aktarilmasi amaciyla Çorum Belediyesince senlik düzenlendi.

Kades Baris Meydani’ndaki “Çigdem Asi ve Çocuk Oyunlari Senligi”, renkli görüntülere sahne oldu. Çigdem asisi geleneginin ve çocuk oyunlarinin yasatilmasi ve gelecek nesillere aktarilmasinin hedeflendigi etkinlige yogun ilgi gösterildi. Sölen havasinda geçen etkinlikte çocuklar okkelden, yakar topa, ip atlamadan misket oyununa kadar 20 farkli çocuk oyununu oynayarak gönüllerince eglendi.

Bizim büyük bir medeniyet ve millet oldugunuzu dile getiren Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin, “Türk milleti tarihin gördügü en büyük millet. Çünkü bizim gelecegimiz geçmisimize bagli. Bizim gelecegimizin aydinlik olmasi medeniyet kodlarimizda degerlerimize yatanlara bagli. Bu anlamda geçmisimizin, kültürel olarak medeniyetimizin yeniden ihyasi bir restorasyon kadar benim için kiymetli. Bir tarihi meydan projesi neyse bizim için bir arastanin restorasyonu bizim için ne kadar kiymetli ise kalenin restorasyonu bir kültür projesi bizim için ne kadar degerli ise Çigdem asi ve geleneksel çocuk oyunlari senligi ile o kadar önemli. Gençlerimiz köklü geçmislerini bilsin istiyoruz. Gençlerimiz merhamet sefkat medeniyetimizin kodlarina sahip çiksin istiyoruz. Gençlerimizin bir ayaginin geçmiste olmasini diger ayagiyla bilimde teknolojide fende sanatta kültürde harikalar olustursunlar” dedi.

Vali Zülkif Dagli da, tarihi kimligimizin yani sira unutulmaya ve terk edilmeye yönelen kültürel degerlerimizi yasatmak ve oraya çikarmanin önemli oldugunu söyledi.



Günümüzdeki teknolojik yenilikler, sosyal hayattaki yeni trendler genç kusaklarin farkli alanlara evrilmesine neden olduguna dikkat çeken Vali Dagli, “Bugünkü yaptigimiz faaliyetlerin ne kadar önemli oldugunu anliyoruz. Geleneklerimizi yasatma, kültürel mirasimizi gelecek nesillere aktarmak amaciyla buradayiz” diye konustu.

Çorum’un köklü gelenegi olan çigdem asinin baharin müjdecisi oldugunu hatirlatan Vali Dagli, “Amacimiz çocuklarimiza bunu ögretmek. Çigdem çiçegi bu manada sadece bir bitki degil ayni zamanda umudu, yeniden dogusun simgesi. Çigdem asi sadece bir yemek hazirlama süreci degil. Ayni zamanda birlikte olmak, paylasmaktir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile