Asırlık Gelenek Açıklaması
Erzurum'da asırlardır süren geleneklerden, kurbanlık gelin koçları, bayram öncesi gelinler gibi süslenerek kız evinin yolunu tuttu.
Kurban Bayramı nedeniyle nişanlı çiftlerden erkek tarafı yüzlerce koçun içerisinden seçip aldığı kurbanlık koçu kız tarafına hediye ediyor. Armağan edilen koçlar, Türk bayrakları, balonlar ve çeşitli süslerle donatıldıktan sonra boynuzlarına takılan Erzurum'a özgü burma bilezikle kız evine gönderiliyor.
Nişanlısına kurbanlık koç alan Muhammet Hikmet Okutan,AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır devam eden geleneğin nişanlı çiftler arasında ayrı bir anlam taşıdığını söyledi.
Gelinlik koç almak için hayvan pazarı ile Atatürk Üniversitesi'ne ait çiftlikleri gezdiklerini belirten Okutan, şöyle konuştu:
"Geline gönderilecek koç burada özenle seçilir. Görünümü süslü heybetli olan koçlar tercih edilir. Siz üzerine süs takmazsanız bile hayvan tek başına süslü görünmeli. Koç geleneği yıllardan beri günümüze kadar ulaşmış bir gelenek ve biz de bu bayram koçumuzu aldık gelin hanımın evine kadar, gelin gibi süsleyip getirdik. Bu gelenek aynı zamanda bir maneviyatı artırıyor. İnsanlar arasındaki kaynaşmayı, bağları güçlendiriyor. Koçu seçmek, hangisini alayım nişanlıma götüreyim diye arayış içerisinde olmak ve bunu bayram arifesinde yapmak, onu süsleyerek kız evine getirmek ayrı bir heyecan katıyor insana."
Okutan, koçu kız evine getirirken zorlandıklarını ve koçun yürüyerek gelmek istememesi üzerine otomobille getirmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.
Erzurum'da yıllardır süre gelen örf ve adetlerin yaşatılmasının aile bağlarını da kuvvetlendirdiğini ifade eden Okutan, şunları kaydetti:
"Kurban Bayramı'na özgü olan ve gelinlik kızların da ne zaman gelecek diye yol gözlediği koçlar, süslenerek kız evine götürülür. Gelin hanımın koçunu getirirken boynuzuna küçük bir hediye takıyorsunuz. Hediyesiz koç olmaz. Geleneklerimize göre imkanınız ne kadarına yetiyorsa damadın tarafı onu koçun boynuna veya boynuzuna takar. Teyzemin oğlu da nişanlı ve geçtiğimiz gün aynı şekilde koçunu gönderdi nişanlısına. Bu tür gelenekleri yaşatmamız ve gelecek nesillere de aktarmayı sağlamalıyız. Bu gelenekler ailelerin arasındaki bağların maneviyatını güçlendiriyor."