Rize’de en eskisi 1890’lı yıllarda yapılan 70 tarihi kemer köprü, doğanın neden olduğu tüm olumsuzluklara rağmen ayakta kalmayı başarırken, 100 yaşın üzerindeki bu köprülerin halen ayakta kalması geçmişte sivil mimarideki kaliteyi gözler önüne seriyor.
Konuyla ilgili bilgi veren Rize İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, Rize’de yaşları 100 ile 120 arasında değişen 70 kemer taş köprü bulunduğunu belirterek bu köprülerden hiç birinin yıkılmadığını, aradan geçen bir asra rağmen ayakta kalmayı başardıklarını belirtti. Hocaoğlu, “Rize yöresinde sivil mimarinin ürünü olan taş kemer köprü yapımı oldukça gelişmişti. İlimizde 100-120 yaşları arasında tescilli 70 adet taş kemer köprü bulunmaktadır. Bu köprülerin tamamı yıkılmadan ayakta kalmaya başarmıştır. Zaman zaman bu köprülerde meydana gelen tahribatlardan dolayı onarım çalışması yapılmıştır. Acil onarılması gereken 25 köprünün onarımı tamamlanmıştır. Her yıl, yıl içerisinde ortama 2-3 köprünün onarımına devam ediliyor. İlimizde tek gözlü, çift gözlü ve hatta dört gözlü taş kemer köprüler vardır” dedi.
Hocaoğlu, “Bir asır önce yapılan bu köprülerin halen ayakta kalmasının o gün ki sivil mimarinin ulaştığı kalite seviyesini gösterdiğini ifade ederek, “Köprülerde kullanılan malzeme, düzgün kesme ve moloz taştır. Köprü kemerleri düzgün kesme taşlardan, ayaklar ve diğer kısımlar, moloz taşlardan inşa edilmiştir. Korkuluklar tek sıra taş olarak yapılmış olup, bazılarında sonradan eklenen demir korkuluklar yer almaktadır. İlimizde 2-3 metre yükseklikte taş kemer köprüler bulunduğu gibi 45 metre yükseklikte taş kemer köprülerde vardır. İlimizde bulunan en büyük taş kemer köprüler; 20 metre yükseklik ve 40 metre uzunluğunda ki Şenyuva köprüsü, 19. yüzyılın sonunda Türk ustalar tarafından yapılan Köprülüköyü köprüsü, Fındıklı İlçesi Abu Deresi üzerinde bulunan Çağlayan Köprüsü ve 1901 yılında yapılan Güneyce köprüsüdür” şeklinde konuştu.
Rize’de asırlık taş kemer köprüler ayakta kalmayı başarırken, geçtiğimiz yıl içerisinde çok sayıda modern köprü çeşitli etkenlerden dolayı tahrip olup yıkılmıştı. Küçük köprülerin dışında büyük olarak adlandırılan Rize’nin Güneysu Yolu üzerinde bulunan Zincirli Köprü tamamen yıkılırken, Pazarköy Köprüsü kısmen çökerek kullanılmaz hale gelmişti.
Asırlık Kemer Köprüler Halen Ayakta
Yakın tarihte yapılan modern köprülerin bazıları sel, heyelan, su taşkınları ve yapım hatalarından dolayı yıkılırken, Rize’de bulunan asırlık kemer köprüler halen ayakta duruyor.