Asırlık Kırmızı Buğday Yeniden Toprakla Buluştu

Asırlık Kırmızı Buğday Yeniden Toprakla Buluştu

Türkiye'de hayvancılıkta önemli yere sahip Kars'a özgü ürünlerden olan ancak uzun yıllardır ekilmeyen organik kırmızı buğday, Allahuekber Dağları eteklerinde yeniden ekilmeye başlandı Çiftçilik yapan Habip Çimen: 'Allahuekber Dağları'nın eteklerinde, 2 bin 500 rakımda, yaklaşık 300 dönüm araziye, atamızın, dedemizin bu topraklara ektiği tohumları ekmeye başladık. Tarlalarımıza herhangi bir özel sulama yapmıyoruz, doğal yağmurlar ile doğal buğdaylarımızı üreteceğiz. Girişimci şirket, bu bölgede ilk kez organik kırmızı buğday üretimi başlattı, inşallah bu ekimler artarak devam edecek' Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Gök: 'Kars'ın yüzlerce yıllık geçmişi olan orijinal kırmızı buğdayının, organik olarak yetiştirilmesi, bölgenin hem ekonomisine hem tanıtımına çok önemli katkı sağlar'

HÜSEYİN DEMİRCİ - Türkiye'de hayvancılıkta önemli yere sahip Kars'a özgü ürünlerden olan ancak uzun yıllardır ekilmeyen organik kırmızı buğday, Allahuekber Dağları eteklerinde yeniden toprakla buluştu.

Sarıkamış ilçesi Yayıklı köyünde, 2 bin 500 rakımda ekimi gerçekleştirilen kırmızı buğday, çiftçileri heyecanlandırdı.

Köyde çiftçilik yapan ve girişimci bir firma adına arazisine kırmızı buğday eken Habip Çimen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir firmanın girişimleriyle, atalarının, dedelerin ektiği buğdaya döndüklerini belirterek, "Allahuekber Dağları eteklerinde, bu 500 yıllık bozulmamış geleneksel organik buğdayın ekimini yapıyoruz. İnşallah hayırlısı olur, verimli olur, biz de halkımıza sunarız." dedi.

Bölgede çiftçilik yapanların, organik kırmızı buğdaya döneceklerini ifade eden Çimen, "Artık eskiden olduğu gibi doğal ürünler üretmemiz lazım. Çünkü kimyasal gübre kullanmak istemiyoruz. Çocuklarımızla bu buğdayı yiyoruz. Kimyasal olmayan doğal gübre ile doğal ürünler tüketmemiz lazım." diye konuştu.

Deneme olarak bölgede ekim yaptıklarını anlatan Çimen, "Allahuekber Dağları'nın eteklerinde, 2 bin 500 rakımda, yaklaşık 300 dönüm araziye, atamızın, dedemizin bu topraklara ektiği tohumları ekmeye başladık. Tarlalarımıza herhangi bir özel sulama yapmıyoruz, doğal yağmurlar ile doğal buğdaylarımızı üreteceğiz. Girişimci şirket, bu bölgede ilk kez organik kırmızı buğday üretimi başlattı, inşallah bu ekimler artarak devam edecek." ifadelerini kullandı.

- Gök: "Üzerimize düşeni yapacağız"

Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök de bölgenin verimli topraklarında organik ürünlerin üretilmesinin mutluluk verici olduğunu vurgulayarak, "Kars'ın yüzlerce yıllık geçmişi olan orijinal kırmızı buğdayının organik olarak yetiştirilmesi, bölgenin hem ekonomisine hem tanıtımına çok önemli katkı sağlar." dedi.

Bu ürünün yaygınlaşması için üzerlerine düşeni yapacaklarını dile getiren Gök, kırmızı buğday ekimi yapanlara verimli, bereketli bir yıl diledi.

Yayıklı köyü çiftçilerinden İbrahim Çimen ise organik buğdayın bölgeye daha çok yayılmasını istediklerini vurgulayarak, "Atalarımızın tükettiği kırmızı buğdayı üretip vatandaşlara sunmak istiyoruz. Bunu da girişimci firma öncülüğünde başlattık. Doğal hayvan gübresiyle yetişen organik buğdayların daha fazla ekileceğini umuyoruz." şeklinde konuştu.

İlçede üretilecek kırmızı buğdaylar Eskişehir'e sevk edilerek şirkete ait fabrikada unlu mamullerde kullanılacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile