Asirlik Motifleri Yasatan Karatepe Kilimi Cografi Isaret Tesciliyle Daha Fazla Taninacak

Karatepe Kilim Kooperatifi Baskani Yüksel Cafri: 'Bu belgeyi aldiktan sonra piyasaya daha hakim olacagimiza ve kilimimizin tanitimini daha iyi yapabilecegimize inaniyorum' Kadirli Belediyesi Karatepe Kilim Atölyesi usta ögreticisi Makbule Kara: 'Kilimimizin her motifinin, her ilmeginin ayri bir anlami vardir. Kilimi dokuyan kisi, yaptigi desenlerle kimseye söyleyemedigi seyleri söylüyor, içindeki duygulari kilime aktariyor'

MUZAFFER ÇAGLIYANER - Osmaniye'nin Kadirli ilçesindeki Karatepe köyünde kök boyalari kullanilarak el yapimi olarak dokunan tarihi Karatepe kiliminin cografi isaret tesciliyle bilinirliginin daha da arttirilmasi hedefleniyor.

Yüzlerce yillik ilmek tarzi ve mesaj içeren motifleri gelecege tasiyan Karatepe kilimi, geçen yil yapilan basvuru sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumundan cografi isaret tescil belgesi almaya hak kazandi.

Yurt içi ve disindan ilgi gören Karatepe kiliminin tescillenmesiyle bölge ekonomisine daha fazla katma deger saglamasi amaçlaniyor.

Agaç, çiçek ve bazi bitkilerden elde edilen boyalarla el yapimi olarak dokunan Karatepe kilimindeki motifler özel anlamlar tasiyor.

Kilimlere islenen zincir motifi çogalma ve akrabaligi, küpe deseni evlilik çagindaki kadini, oynayan adam motifi ise dügün alayini sembolize ediyor.

Çesitli ebatlarda dokunan ve üzerinde onlarca degisik motif bulunabilen Karatepe kiliminin en önemli özelligi olarak, renginin solmamasi ve hatta kullanildikça canlanmasi olarak gösteriliyor.

- "Yöremize ait 3. ürünümüz de tescillendi"

Karatepe Kilim Kooperatifi Baskani Yüksel Cafri, AA muhabirine, Karatepe kilimine cografi isaret tescil belgesi almak için geçen yilin aralik ayinda Türk Patent ve Marka Kurumuna basvurduklarini söyledi.

Yaptiklari basvurunun 20 Haziran'da kabul edilerek Karatepe kilimine cografi isaret tescil belgesi verildigini dile getiren Cafri, "Kadirli turpu ve Osmaniye yer fistigi ile yöremize ait 3. ürünümüz de tescillendi." diye konustu.

Alinan belgenin hem Kadirli hem Osmaniye ekonomisine önemli katkida bulunacagini ifade eden Cafri, "Bölgemiz tarihi ve kültürel alanlariyla turizm bakimindan önemli bir yerde bulunuyor. Buraya gelen misafirlerimizi kooperatifimizde misafir ediyoruz. Bu belgeyi aldiktan sonra piyasaya daha hakim olacagimiza ve kilimimizin tanitimini daha iyi yapabilecegimize inaniyorum." dedi.

Kadirli Belediyesi Karatepe Kilim Atölyesi usta ögreticisi Makbule Kara da, Karatepe kiliminin asil özelliginin kök boyadan yapilmasi oldugunu kaydetti.

Kullanilan kök boyalarin tamamen dogal ürünlerden elde edildigini aktaran Kara, "Kök boyalarimizda tamamen dogal agaç ve bitkiler kullaniyoruz. Mesela kahverengi için ceviz agaci, yesil için zakkum ve sari için sogan kabugu kullaniyoruz. Kilimimizin en önemli özelligi bu kök boyasi ve tamamen el emegiyle yapilmasidir." dedi.

Bölgedeki kilim kültürünün çok eskiye dayandigini anlatan Kara, sunlari söyledi:

"Hititler döneminden beri kilim kültürü yasamaya devam ediyor. Kilimimizin her motifinin, her ilmeginin ayri bir anlami vardir. Kilimi dokuyan kisi, yaptigi desenlerle kimseye söyleyemedigi seyleri söylüyor, içindeki duygulari kilime aktariyor."

AK Parti Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmusoglu ise Osmaniye’nin sahip oldugu degerlerin tanitimini saglamak ve kenti markalastirmak adina bu gelismenin çok önemli oldugunu vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Karatepe kiliminin tescil edilmesiyle ürünümüz hem korunacak hem de bozulmadan gelecek kusaklara aktarilacak. Tarihi 3 bin yil öncesi Hititler dönemine dayanan Karatepe kilimini diger kilimlerden ayiran en büyük özellik, uzun zahmetlerle ipliklerinin agaçlarin kökleri, yapraklari ve çiçeklerinden elde edilen dogal kök boyalariyla boyanmasi. Bu nedenle güneste renginin solmamasi ve yüz yillar geçtikçe de renginin daha canlilik kazanmasidir." ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile