Asirlik Son Degirmen Devletin Destegiyle Ayakta

Asirlik Son Degirmen Devletin Destegiyle Ayakta

Amasya’nin Gümüshaciköy ilçesinde bulunan 100 yillik su degirmeni, devletin destegiyle yapilan restorasyon çalismasiyla ayakta kalarak yeni yüzyila tutundu. 60 yasindaki Yasar Dokgöz’ün emegiyle tahillari ögüten asirlik degirmen, bu gelenegin yöredeki son örnegi olarak zamana direniyor.



Kadim gelenegin bölgede ayakta duran tek temsilcisi

Ilçe merkezine 2 kilometre mesafedeki Sekü köyünde Yedi Degirmenler mevkiinde bulunan asirlik su degirmeni, bu kadim gelenegin bölgede ayakta duran tek temsilcisi olarak kayitlara geçti. Dereden saglanan suyun gücüyle çevirdigi tasa dökülen tahillari ögüten degirmen Gümüshaciköy Kaymakamligi’nin 2017 yilinda yaptirdigi restorasyon çalismasiyla elden geçirilerek hizmet vermeyi sürdürdü.

Çocuklugundan bu yana aile yadigari degirmende çalistigini belirten degirmenci Yasar Dokgöz, “Meslegi babamdan ögrendim. Bugday, arpa, misir gibi tahillari burada ögütüyoruz. Faaliyetleri durmustu. Onarima ihtiyaci vardi. Gümüshaciköy Kaymakamligi ve Amasya Il Özel Idaresi’nin destegiyle restore edildi. 7 yildir tikir tikir çalisiyor” dedi.



Komsu illerden de müsteri geliyor

Çevre köyler, ilçeler ve komsu illerden bile müsterilerinin bulundugunu anlatan evli, 3 çocuk ve 7 torun sahibi Dokgöz, “Duyanlar geliyor. Kimi un aliyor. Kimisi ögütmek için bugday getiriyor. Ögütüp gönderiyoruz. Müsterilerimize, dostlarimiza kapimiz her zaman açik” diye konustu.

Yörede yetistirilen Üveyik bugdayindan üretilen unu müsterilerine tavsiye eden Dokgöz’ün tek yardimcisi ise 40 yillik hayat arkadasi esi Nuran Dokgöz. Dokgöz çiftçi, geçimlerini sagladiklari asirlik degirmende yasamlarini sürdürüyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile