AA muhabirinin, Genelkurmay Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığından aldığı bilgiye göre, Türklerin ordularında takım olarak müzik çaldırma gelenekleri, Orhun Abideleri'ndeki notlardan da anlaşılacağı üzere 7-8'inci yüzyıla kadar dayanıyor. Orta Asya'dan Anadolu'ya göçle egemenlik simgesi davul, bayrak ve tuğ töresi Türkler aracılığıyla tüm İslam coğrafyasına yayıldı. Karahanlılardan Selçuklulara, İlhanlılardan Memlüklere, Osmanlılara nevbet geleneği aktarıldı.
Osman Bey'e bağımsızlık sembolü olarak Anadolu Selçukluları hükümdarı Gıyaseddin Mesud'un tuğ ve davul göndermesi mehterin temellerinin de atılmasına vesile oldu. Barış zamanı hükümdarın sesi olan mehter belli zamanlarda da nevbet vurur, halkın moralini yükseltirdi. Mehter, ordunun önünde yürür düşmanı bunaltırdı. Mehterin bu gücünün keşfeden Avrupa orduları da başta Polonya, Avusturya ve Rusya kendi ordu bandolarını oluşturmuşlardı.
Ünlü besteciler Mozart ve Beethoven de mehter müziğinden etkilenerek beste yaptılar.
- Yeniçeri ocağıyla kapatıldı
II. Mahmut döneminde Yeniçeri ocağının kapatılmasıyla mehter bölüğü de kapatılmış oldu. Mehterin kapatılmasından sonra batı tarzı bandolar oluşturuldu. 1831'de Mızıkay-ı Hümayun okulu açılarak, mehter 88 yıl sessizliğe büründü. 1914 yılında yeniden Askeri Müze'de nevbet vurmaya başlayan mehter, 1. Dünya Savaşı sırasında Enver Paşa tarafından ordu birliklerinde kısa soluklu da olsa kuruldu. 1935 yılında ise Milli Savunma Bakanı Zekai Apaydın tarafından aslına uygun olmadığı sebebiyle kapatıldı.
Bugünkü mehter ise Genelkurmay Başkanlığının isteği üzerine Askeri Müze kapsamında 1953 yılında altı katlı olarak kuruldu. 1968 yılında 9 katlı hale getirildi.
- Mehterin yürüyüşü
Mehterin başında bölük komutanı çorbacıbaşı, arkasında zırhlı muhafızlarla devleti temsilen al sancak, bağımsızlığı temsilen ak sancak, İslamiyeti temsilen yeşil sancak yer alır. Eski Türk hakanları 9 rakamını uğurlu saydığından tören takımları 9 katlıdır. Sancaklardan sonra üç sıra halinde en büyüğü hücum tuğ olan 9 tuğ gelir.
Tuğlardan sonra mehterbaşı, çevgenler, zurnazenler, boruzenler, nakkarezenler, zilzenler, davulzenler ve es arkada at üstünde kösgen gelir. Saz başları kırmızı, diğer müzisyenler lacivert giyer. Mehterin yürüyüşü bugünkü modern ordu düzenindeki yürüyüşün tersine sağ ayakla başlar, sola dönülerek halk selamlanır. Mehter konser düzeni alacağında düz yürüyüşe sol ayakla geçilir ve mehter hilal düzenine gelenek kadar bir peşrev seslendirilir.
Kös hilalin ortasında yer alır. Kös Türk bayrağındaki yıldızı, diğer müzisyenlerin oluşturduğu hilal ise Türk bayrağındaki hilali temsil eder.
Genelkurmay Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı mehter takımı, Edirne'den Kars'a, Makedonya'dan Amerika'ya hem ülke içinde hem de ülke sınırları dışında mehter kültürünü başarıyla temsil etmeye devam ediyor.
Askere Moral, Halka Heyecan Veren Takım Açıklaması
Genelkurmay Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı mehter takımı geçmişi geleceğe hem ülke sınırları içinde hem de ülke sınırları dışında başarıyla taşıyor.