Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) askeri yargıdaki yapılanmasını oluşturdukları ve darbecilerin "Yurtta Sulh Konseyi"nce sözde sıkıyönetim mahkemelerinde görevlendirildikleri belirtilen 33 sanığın yargılandığı davada tutuklu 6 sanıktan ikisinin tahliyesi kararlaştırıldı.
Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar Abdürrahim Özkan ve Turgut Kapan, tutuksuz sanıklar, sanık avukatları ve müdahillik talebinde bulunan Milli Savunma Bakanlığının avukatı katıldı. Bazı tutuklu sanıklarla ise bulundukları cezaevinden telekonferans aracılığıyla bağlantı kuruldu.
Duruşmada Sivas'ta bulunan Fatih Yılmaz ile telekonferans sistemi üzerinden bağlantı kuruldu ve "tanık" olarak beyanı alındı.
Yılmaz, lise döneminde Trabzon'da FETÖ/PDY'nin dershanesine gittiğini, 2006'da Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanınca dershanedeki öğretmenler aracılığıyla Konya'da örgüte ait evlerde kalmaya başladığını anlatarak, şunları kaydetti:
"Evde değişik bölümlerden kişiler vardı. Fetullah Gülen isimli terörist ile Bediüzzaman'ın kitaplarını okumamız isteniyor, sohbetlere yönlendiriliyorduk. Eve öğrenci gelince de ders anlatmamız isteniyordu. İlkokuldan gelen öğrencilere biraz matematik dersi anlattığım oldu. Sonradan cumhuriyet savcısı olan İbrahim Yalvaç, adli yargıyı kazanan Bayram Hamurcu ile dönem dönem kaldığımız oldu. Bu kişiler de bildiğim kadarıyla sonradan alındılar. Onlar dışında beraber kaldığımız kişilerin soy isimlerini hatırlamıyorum. 2 yıl bu evlerde kaldım, sonra evdekilerle anlaşamayınca ayrı eve çıktım.
Sanıklardan Samet Okçanoğlu ve Cevher Eren de bu evlerdeydi. İlerleyen yıllarda kod adı aldıklarını, hakim ve savcılık için özel olarak görevlendirildiklerini düşünüyorum. Askeri yargı sınavı zor. Ben bir kere girmiş, çok düşük puan almıştım. Sadece bu yapıya mensup kişilerin yüksek puan aldığını duydum."
Sanıklardan Okçanoğlu ve Eren söz alarak, tanığın beyanlarının çelişkili olduğunu savundu.
Mahkeme Başkanı Sebahattin Sarıdoğan, başka bir soruşturma kapsamında ifadesi alınan bazı kişilerin, sanıklardan Samet Okçanoğlu, Abdürrahim Özkan ve Akif Us'u fotoğraflarından teşhis ettiklerini, bu sanıkların FETÖ/PDY yapılanmasında yer aldıklarına yönelik beyanda bulunduklarını aktardı.
Tutuklu sanıklar ve avukatları tahliye talebinde bulunurken, cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamını istedi.
Mahkeme heyeti tutuklu kaldıkları süreyi de dikkate alarak sanıklardan İbrahim Alpsoy ve Turgut Kapan'ın tahliyelerine, 4 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
Milli Savunma Bakanlığının davaya katılma talebini kabul eden heyet, eksiklerin giderilmesi için davayı erteledi.
İddianamede sanıkların, FETÖ'nün askeri yargıdaki yapılanmasını oluşturdukları ve darbecilerin "Yurtta Sulh Konseyi"nce sözde sıkıyönetim mahkemelerinde görevlendirildikleri belirtiliyor.
Sanıklar "anayasal düzeni ihlale teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütü üyesi olmak", "terör faaliyeti kapsamında resmi belgede zincirleme sahtecilik" ve "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık" suçlarından 45 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle yargılanıyor.
Askeri Yargıdaki FETÖ Yapılanması Davası
FETÖ'nün askeri yargıdaki yapılanmasını oluşturdukları ve darbecilerin 'Yurtta Sulh Konseyi'nce sözde sıkıyönetim mahkemelerinde görevlendirildikleri belirtilen 33 sanığın yargılandığı davada tutuklu 6 sanıktan ikisinin tahliyesi kararlaştırıldı.