Askerler Test Etti, 'Lego Beton' Uçaksavar Mermisini Durdurdu

Askerler Test Etti, 'Lego Beton' Uçaksavar Mermisini Durdurdu

Amasya’da Doç. Dr. Murat Gökçe ve kimya mühendisi esi Sonnur Gökçe’nin gelistirdigi ‘modüler balistik lego beton’, askerler tarafindan uçaksavar mermisiyle test edildi. Ateslenen 14.5 mm’lik zirh delici merminin çarptigi lego beton tarafindan durduruldugu anlarin görüntüleri kaydedildi. Amasya Üniversitesi’nde çalismalarini sürdüren çiftin uzun yillardir üzerinde çalistigi projede gelistirilen lego beton, 2 bin dereceye kadar isiya ve depreme karsi dayanabiliyor.



Birbirine geçen parçalardan olusan "Lego" adli oyuncaklardan yola çiktilar

Stratejik noktalarda bulunan yapilarin daha güvenli hale getirilebilmesi için herhangi bir montaja gerek kalmadan birbirine geçen parçalardan olusan "Lego" adli oyuncaklardan yola çikan Gökçe çifti, hiçbir baglayici kullanilmadan tamamen insan gücüyle montaji yapilabilen, tahrip gücü yüksek silahlara karsi dayanikli beton üretmek için 3 yil önce basvurduklari KOSGEB’den aldiklari destekle üretime basladi.

Zorlu arazilerde is makinesi kullanilmadan birkaç gün içinde bütün duvarlarin kurulabilecegi "modüler balistik lego beton" üretildi.

NATO standartlarinda testler uygulandi

Savunma sanayi için gelistirdikleri "modüler balistik lego beton"un denenmesi için NATO standartlarinda testler uygulandigina isaret eden Amasya Üniversitesi Mimarlik Fakültesi’nde görevli Doç. Dr. Murat Gökçe, “14.5 mm’lik uçaksavar mermisini sistemimiz önünde hiçbir koruma olmadan çiplak yüzeyde durdurmayi basardi” dedi.

Modüler balistik lego betonun stratejik noktalarda rahatlikla kullanilabilecegini vurgulayan Doç. Dr. Gökçe, “Savunma sanayiinde, sinirlarda insa edilen kalekol, hizli sekilde insa edilmesi gereken noktalarda, mevzilerde hatta isgücü bittigi zaman sökülüp baska bir yere tasinmasinin mümkün oldugu geçici üslerde bu teknolojiyi kullanmak mümkün” diye konustu.



“Sato bile yapilabilir”

Kurulan sistemin sökülüp baska bir yere tasinmasinin ustalik gerektirmeyecek düzeyde basit olduguna deginip sivil mimari için de bir tasarim hazirladiklarina isaret eden Gökçe, “Vatandaslarimiz için de kendiliginden yalitimli lego beton gelistirdik. Bu sekilde bir baba, ogul iki yada üç gün içinde kendi evlerini yapabilirler. Evlerde, bahçe duvarlarinda kullanilabilir. Sato bile yapilabilir” seklinde konustu.



2 bin dereceye kadar sicaga dayanikli

Ürünün içinde hiçbir yanici malzemenin bulunmadigina vurgu yalan Doç. Dr. Gökçe, “Yalitim malzemelerinde istenen en önemli özellik hiç yanmaz olmasi. Gelistirdigimiz özel formülle ortami sicak havalarda serin, serin havalarda da sicak tutabiliyor. Ürünlerimizin 2 bin dereceye kadar sicaga dayanikli oldugunu söyleyebilirim. Depremlerde ise enerji tutma kapasitesi yüksek olan malzemeler ön plana çikiyor. Olusan enerjiyi yutmasi depremde ürünümüzü diger yapi araçlarindan bir adim daha öne çikariyor” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile