ASKİ Açıklaması 'Ankara'nın Hiç Yağmur Yağmasa Bile 1 Buçuk Yıl Yetecek Suyu Var'

ASKİ Açıklaması 'Ankara'nın Hiç Yağmur Yağmasa Bile 1 Buçuk Yıl Yetecek Suyu Var'

Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Necmettin Tahiroglu, beklenen son bahar yağışlarının yok denecek seviyeye düştüğünü belirterek, Ankara’nın barajlarında hiç yağmur yağmasa bile 1 buçuk yıl yetecek su bulunduğunu söyledi.

Meteoroloji’den edinilen bilgiye göre, Ankara’da 1 Ekim-10 Kasım tarihleri arasında son 30 yılda ortalama yağış miktarı 44,1 milimetre iken, bu yıl 1 Ekim-15 Kasım arası yağış miktarı 8 milimetreye düştü. Ankara çevresine düşen yağışların ekim ve kasım ayında yok denecek kadar azalması çiftçiler için tohum ekimi dönemi olması nedeniyle tarımı olumsuz etkilerken, şehre su sağlayan barajları da olumsuz etkiledi. Ankara’nın içme suyu ve barajlarının doluluk oranlarıyla ilgili bilgi veren ASKİ Genel Müdürü Necmettin Tahiroglu, barajların doluluk oranının yüzde 30 seviyesinde olduğunu söyledi.

Beklenen sonbahar yağışlarının yok denecek seviyeye düşmesine rağmen Ankara’nın barajlarında hiç yağmur yağmasa bile 1 buçuk yıl yetecek su bulunduğunu belirten Tahiroğlu, “Doluluk oranının düşük olmasının sebebi, barajlarımızın toplam hacminin çok büyük olmasıdır. Barajlarımızın toplam hacmi 1 milyar 600 milyon metreküpe yakındır. Bu rakam ise İstanbul’un bütün barajlarının toplam kapasitesinin neredeyse iki katı büyüklüğündedir" diye konuştu.

“Uzun yıllar su garantimiz var”

Tahiroğlu, “Yağışların azalması ve tüketimin artmasına rağmen Başkent’in su ihtiyacını karşılayan Kurtboğazı, Eğrekkaya, Akyar, Kavşakkaya, Çubuk-2, Çamlıdere ve Elmadağ barajlarında biriken su miktarı 471 milyon metreküp seviyesinde. Barajlarımızda hiç yağmur yağmasa bile bu oran Ankara’nın 1 buçuk yıl su ihtiyacını karşılayacak seviyede. Biliyorsunuz Kesikköprü ve Hirfanlı barajları da var. Bu bizim uzun yıllar su garantimiz. Kızılırmak da Ankara için büyük bir sigorta” dedi.

“Aynı ihtiyaçlar çok daha az suyla karşılanabilir”

Tahiroğlu, “Her ne kadar barajlarımızda suyumuz yeterli olsa da tasarrufu hiçbir zaman elden bırakmamak gerekir. Tasarruf bir yaşam biçimidir. Suyumuzun sadece bugün için değil, gelecek yıllarda da ihtiyacımıza cevap verebilmesi için lütfen israf etmeden tasarruflu kullanalım" diyerek bilinçli su kullanımını alışkanlık haline getirmenin sınırlı bir kaynak olan suyun korunması açısından büyük önem taşıdığına işaret etti. Alınabilecek birkaç pratik önlemle aynı ihtiyaçların çok daha az suyla karşılanabileceğini ve bu sayede hem ülke ekonomisine hem de aile bütçesine büyük katkı sağlanabileceğini ifade eden Tahiroğlu, pratik su tasarruf yöntemlerinden bazılarını şöyle sıraladı:

“Evde damlatan musluklar tamir ettirilmeli. Araçlar, hortumla değil, kovaya doldurulacak suyla yıkanmalı. Bulaşık ve çamaşır makineleri tam doldurulmadan çalıştırılmamalı. Musluklarda ve duş başlıklarında su akışını azaltan ancak su basıncını artıran yeni sistemler kullanılmalı. Sebze ve meyveler elde yıkanmak yerine su dolu bir kapta yıkanmalı. Özellikle iş yerlerinde tuvaletlerde musluklar açık bırakılmamalı.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile