ASKİ'den Balık Ölümleri Açıklaması

Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, bazı yayın organlarında çıkan haberlerde, Seyhan Nehri’nin Akdeniz’e döküldüğü bölgede oluşan balık ölümlerinin Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğüne bağlı olarak çalışan Seyhan Atıksu Arıtma Tesisi’nin, verimli çalıştırılmadığından kaynaklandığı iddialarının gerçek dışı olduğunu bildirdi.

ASKİ’den yapılan açıklamada, 19 Eylül 2016 tarihinde, ülke genelinde yayın yapan yerel ve ulusal, yazılı ve görsel basın organlarında, İçel’in Tarsus ilçesi Baharlı Mahallesi yakınlarında, Seyhan Nehri’nin Akdeniz’e döküldüğü bölgede oluşan balık ölümleri ile ilgili haberlere yer verildiği, ayrıca; CHP İçel Milletvekili Aytuğ Atıcı ve Tarsus Avcılar Kulübü Başkanı ve Fahri Av Müfettişi Tufan Dokucu tarafından, bu sorunun, Adana ASKİ Genel Müdürlüğü’ne bağlı çalışan Seyhan Atıksu Arıtma Tesisinin maliyetten kaçınmak adına verimli çalıştırılmadığından kaynaklandığının iddia edildiği belirtildi.

Numuneler haftada 2, ayda 8 kez analiz ediliyor

Adana ASKİ Genel Müdürlüğü’ne bağlı Seyhan Atıksu Arıtma Tesisi’nden deşarj edilen atıksulardan haftada 2, ayda 8 kere olmak üzere çıkış suyu numuleri alınarak, analizleri akredite laboratuara yaptırıldığını belirtilen açıklamada, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı ilgili birimler tarafından da belirli periyotlarda çıkış suyu numuleri alınmaktadır. Söz konusu numuneler; Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Tablo 21.4’e göre değerlendirildiğinde tesislerimizin çıkış suyu değerleri, yönetmeliğin ilgili maddelerinde belirtilen değerlerin çok altında kaldığı görülmektedir. Bunun yanı sıra; arıtma tesisimizin çıkış suyu değerleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 7 gün 24 saat online izlenmektedir” denildi.

Görsel ve yazılı basında yer verilen haberler üzerine inceleme başlatıldığı, bunun sonucunda; belirtilen bölgede, latince adı ile "Mugil Cephalus", halk arasındaki adıyla "Kefal" türünün toplu ölümüne rastlanıldığı vurgulanan açıklamada şunlara yer verildi:

“Bu tip vakaların; geçmişte, farklı coğrafyalar ve değişik zamanlarda da meydana geldiği, bunun sebeplerinin genel olarak mevsimsel değişimlere bağlı sudaki oksijen değerlerinin azalması, besin zehirlenmeleri, türler arası salgın hastalıklar yada deniz suyuna karışan ve arıtma tesisleri çıkış suyu dışında kalan farklı girişimler (suya kontrolsüz bırakılan tarım ilaçları, kimyasal pestisitler, sanayi kuruluşlarının çıkış suları vs.) sonucu oluşabilmekte olduğu bilinmektedir.

Yine bölgemizde, geçmişte, aynı mevsimlerde rastlanan benzer bir durumda, Büyükşehir Belediye’mizin Çukurova Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Seyhan Nehri’ne su giriş çıkışının yetersiz olması dolayısıyla nehirdeki su sıcaklığının 30 dereceye kadar ulaşması, bunun sonucunda nehirde Mavi-Yeşil Alg’lerin baskın hale gelip sudaki oksijen değerini düşürmesinden dolayı balık ölümlerinin gerçekleştiği sonucuna ulaşılmıştır.

Seyhan Nehri’ne dökülen ve arıtma tesislerimizin de çıkış sularının deşarj edildiği TD8 drenaj kanalı bulunmaktadır. Söz konusu kanala farklı sanayi kuruluşları da atıksularını deşarj etmektedir. İlgili mevzuat gereği, kanalizasyonlara yapılan deşarjların kontrolü ve denetimi idaremize, drenaj kanallarına yapılan deşarjların kontrolleri ve denetimi ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne aittir.

Bu soruna ilk günden itibaren hassasiyetle yaklaşıp, sorunun aciliyetle çözülmesi için çalışmalarına başlayan idaremizin araştırmaları tüm ciddiyetiyle devam etmektedir.

Ayrıca; 20.09.2016 tarihinde, tesisimiz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerince denetlenmiş, çıkış suyu numuneleri alınmış olup, analiz için akredite laboratuvara gönderilmiştir. Yine aynı tarih itibarı ile; ASKİ Genel Müdürlüğü, Adana-İçel Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Jandarma görevlileri tarafından bölgede incelemeler yapılarak balık ve su numuneleri alınmıştır. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından alınan balık ve su numuneleri analizler için İzmir’e gönderilmiş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerince alınan numuneler ise DSİ 6. Bölge Müdürlüğü laboratuvarına teslim edilmiştir. Analiz sonuçları hakkında halkımız bilgilendirilecektir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile