Genel Müdür Kılıç, Başkent'e su sağlayan pompa istasyonlarındaki pompaları çalıştırırken elektrik tüketimini azaltmak için 2 yıl önce yeni bir uygulama başlattıklarını belirterek, "Pompaları elektrik tüketiminde uygulanan tarife sisteminden faydalanarak çalıştırmaya başladık. Elektrik tüketiminin az, enerji tarifelerinin en ucuz olduğu saatleri tercih ederek, yıl içinde yüzde 30 oranında enerji tasarrufu sağladık." dedi.
Başkent'e içme suyu dağıtımının yapıldığı pompa istasyonlarının elektrik tarifelerinin en düşük olduğu 22.00 ile 06.00 saatleri arasında çalıştırılmasıyla bugüne kadar 25 milyon liralık tasarruf elde ettiklerini ifade eden Kılıç, şunları söyledi: "Daha önceleri depolardaki su azaldıkça 24 saat boyunca bu depolara su pompalanıyordu. 2 yıl önce başlattığımız uygulama ile depolarımızı elektrik tarifesinin en düşük olduğu saatler arasında doldurmaya başladık. Pompalarımızı günün belirli saatlerinde ve kısa süreli çalıştırarak, hem elektriği daha az kullanmış hem de ucuz elektrik tarifesiyle daha az elektrik parası ödemiş oluyoruz."
59 POMPA İSTASYONU'NDA TASARRUF
Başkent'te içme suyu dağıtımı yapılan 55, köylerde ise yeni yapılan 4 olmak üzere toplamda 59 pompa istasyonu olduğunu belirten Kamil Kılıç, pompa istasyonlarının tamamında gerekli iyileştirme çalışmalarını gerçekleştirdikten sonra tasarruflu enerji kullanmaya başladıklarını söyledi.
ASKİ'nin amacının elektrik tüketiminde uygulanan tarife sisteminden doğru bir şekilde faydalanmak olduğunu kaydeden Kılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Daha önce bu istasyonlarımızdan kente sürekli su verilirken, şimdi enerji tüketiminin yoğun ve pahalı olduğu 17.00 ile 22.00 saatleri arasında motorları durduruyoruz. Bu saatlerde şehre suyu depolardan veriyoruz. Depoları doldurmak içinse elektrik tüketiminin az ve birim fiyatının 3 kat daha ucuz olduğu 22.00 - 06.00 saatleri arasında pompaları çalıştırıyoruz. Depolarımızı ise SCADA Merkezimizden sürekli kontrol ederek saat 17.00'a kadar dolu tutulmasını sağlıyoruz."
ASKİ'nin pompa istasyonlarındaki kaynakları etkin ve verimli kullanarak, bir yıl içinde 23,6 MVA kapasiteli bir enerji santrali kadar bütçesine ve enerji ihtiyacına katkı sağladığını ifade eden Genel Müdür Kılıç, yapılan uygulama hakkında şu bilgileri verdi: "2008 yılında 20 adet pompa istasyonunda başlattığımız bu uygulamayı 2009'da 30'a çıkardık. Bu yıl içinde 59 pompa istasyonunda gerçekleştirdiğimiz tasarrufla aylık 5 milyon 960.480 KW enerjiden tasarruf ettik. Bu ise aylık 1 milyon 21 bin TL'nin ASKİ'nin kasasında kalması anlamına gelir. Bu uygulama ile bu yılın 8 ayında gerçekleştirdiğimiz net tasarruf 10 milyon TL olurken, toplamda yıllık gerçekleştirdiğiz tasarruf ise 15 milyon TL'ye yakın bir miktardır."
Su ve enerji tüketiminde ASKİ Genel Müdürlüğü olarak çok titiz olduklarını söyleyen Kılıç, su ve enerji tasarrufu alanında yapılan çalışmaların artarak devam edeceğini sözlerine ekledi.