ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, Ankara'nın yağmur sularını toplayarak sel baskınlarını önleyen dereler ile su kanallarının sorumsuzca atılan çöpler nedeniyle tıkandığını ve büyük tehlike oluşturduğunu söyledi. Kılıç, "Ankara Çayı ve bu çayı besleyen Çubuk ve Hatip dereleri ile yağmur suyu kanalları adeta bazı vatandaşlarımızın çöp atma yeri olmuş durumda. Çöpler nedeniyle tıkanan kanallara anında müdahale edilmesine rağmen, geçen sürede etrafa akan atık sular hem çevre hem de insan sağlığı açısından büyük tehlike oluşturmaktadır." dedi.
"DERE YATAKLARI ÇÖPLÜK DEĞİL"
Ankara Çayı Rehabilitasyon Projesi kapsamında rutin olarak temizlenen derelerin vatandaşlar tarafından da korunması ve kirletilmemesi gerektiğine dikkat çeken Kılıç, çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: "Ne yazık ki bazı vatandaşlarımız dere yataklarını adeta bir çöplük gibi kullanıyor. Eskiyen ev eşyası ve araba lastiğinden tutunda pet şişelere, inşaat atıklarına kadar aklınıza gelecek her tür eşyayı dere yatakları ile kanallara atıyorlar. Buralarda defalarca temizlik yaptık ve yapıyoruz. Mesela şu anda da Sincan bölgesinde temizlik çalışmalarımız devam ediyor. Bu sene içerisinde Havaalanı Yolu'ndan başlayarak Sincan dâhil Ankara Çayı'nda toplam 28,1 kilometrelik bir alanı temizledik. Hatip Deresi'nde ise Hasanoğlan'dan başlayarak Mamak dahil olmak üzere toplam 16 kilometrelik dere yatağı temizliği gerçekleştirdik. Toplam yaptığımız temizlik ise 44,1 kilometre civarındadır."
"ATILAN ÇÖPLERİN ZARARINI HEPİMİZ ÇEKİYORUZ"
Ankara Çayı ve diğer derelerden temiz su akması için çalışmaların aralıksız devam ettiğini kaydeden Kılıç, "Ankara Çayı'na yepyeni bir görünüm kazandırılması ve kokunun engellenmesi için başlattığımız Ankara Çayı Rehabilitasyon Projesi çalışmaları kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarına atılan çöplerden dolayı da sık sık sekteye uğramaktadır. Ekiplerimiz çöplerle tıkanan hatları açıyor, ancak açılan bir hat atılan maddeler nedeniyle kısa süre içinde tekrar tıkanabiliyor. Çalışmalarımızın sonuç vermesi için vatandaşlarımızın daha duyarlı olması, çöpleri kanalizasyona atmamaları, atan kişileri ise uyarmaları ya da zabıta ekiplerine bildirmeleri gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki, bunlar bizim ortak malımızdır, vergilerimizle yapılan hizmetlerdir." tavsiyesinde bulundu.
Başkentlilerin yapılan bu çalışmalara sahip çıkmalarını isteyen Kılıç, "Atılan çöplerin zararını hepimiz çekiyoruz." uyarısında bulundu.