'Asklarin Ve Imparatorlarin Sehri' Sagalassos'ta Hareketlilik Artiyor

Kovid19 salgini nedeniyle ziyaretçi sayisinin düstügü 2020'de 42 bin 285 kisinin gezdigi antik kenti bu yilin ocakeylül döneminde 54 bin 770 kisi ziyaret etti Burdur Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kiliç: 'Salgin döneminde biraz düsüs olsa da ziyaretçi sayisinin bu yil artis göstermesi bizi sevindirdi, antik kentimiz tekrardan cazibe merkezi oldu'.

BILAL ALTIOK - Burdur'un Aglasun ilçesindeki "asklarin ve imparatorlarin sehri" olarak bilinen Sagalassos Antik Kenti'ni 10 yilda yaklasik 400 bin kisi ziyaret etti.

Akdag'in eteklerine kurulu Sagalassos'a gelen yerli ve yabanci turist sayisi her geçen yil artiyor.

Antoninler Çesmesi ile Roma döneminin ihtisamli ve nitelikli yapilarini barindiran Sagalassos Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanliginin verilerine göre, 2012'de 22 bin 331, 2013'te 24 bin 816, 2014'te 24 bin 526, 2015'te 27 bin 58, 2016'da 29 bin 952, 2017'de 35 bin 912, 2018'de 51 bin 45, 2019'da ise 80 bin 472 kisiyi agirladi.

Özellikle 2017'den itibaren ziyaretçi sayisinda artis görülen antik kenti, yeni tip koronavirüs salgini nedeniyle ziyaretçi sayisinin düstügü 2020'de 42 bin 285 kisi gezdi.

Normallesme döneminin ardindan 2021'de ziyaretçileri artan Sagalassos'u bu yilin ocak-eylül döneminde 54 bin 770 kisi ziyaret etti.

Psidya bölgesinin dini baskenti niteligini tasiyan, önceki dönem kazilarda Roma imparatorlari Hadrian ve Marcus Aurelius ile bir imparatoriçenin büyük heykellerinin çiktigi antik kent, bu yönüyle "imparatorlar sehri" olarak aniliyor.

- "Tarihi izler milattan önce 6 bin 500'lere dayaniyor"

Burdur Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kiliç, AA muhabirine, Leuven Katolik Üniversitesinden Belçikali Prof. Dr. Marc Waelkens baskanliginda, 1989'da baslayan antik kentteki kazi ve restorasyonun ayni üniversiteden Waelkens'in ögrencisi Prof. Dr. Jeroen Poblome baskanliginda yürütüldügünü söyledi.

Sagalassos'ta tarihi izlerin milattan önce 6 bin 500'lere, tarimsal yerlesimin ise milattan önce 3 bin yilina dayandigini vurgulan Kiliç, kentte milattan sonra 13. yüzyila kadar yerlesik yasamin devam ettigini bildirdi.

"Salgin döneminde biraz düsüs olsa da ziyaretçi sayisinin bu yil artis göstermesi bizi sevindirdi, antik kentimiz tekrardan cazibe merkezi oldu." diyen Kiliç, imparatorlar Hadrian ve Marcus döneminde kentin inanç yönünden kült merkezi oldugunu anlatti.

Kiliç, Sagalassos'un en etkileyici yapisinin Antoninler Çesmesi olduguna vurgu yaparak "28 metre uzunlugunda 9 metre yüksekliginde 3 bin 500 mimari parçadan olusan çesme, restorasyonun ardindan 2010'da su tarihle birleserek akmaya basladi." dedi.

- "Ulusal ve uluslararasi alanda taninan bir kent"

Antik kentin su ve kütüphanesiyle öne çiktigini vurgulayan Kiliç, söyle konustu:

"Sagalassos Antik Kenti ulusal ve uluslararasi alanda taninan ve öne çikan bir kent. Buradan çikan eserlerin önemli bir kismi Burdur Müzesi'nde sergileniyor. Imparatorlarin yaninda 'asklarin sehri' olarak da anilan Sagalasos'taki Helenistik Çesme'den su içen çiftlerin asklarinin daha da pekistigi rivayet edilir. 2009'da UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi'ne giren kentin taninirligi daha da artti. Ziyaretçiler burada, daha önceden yasayan insanlarin odeondaki konusmalarini, agoradaki alisveris seslerini, macellum denilen lüks pazardaki saticilarin seslerini sanki duyar gibi oluyorlar."

Burdur Müze Müdürü Murat Kaleagasioglu da Sagalassos'un en parlak döneminin Roma döneminde yasandigini, kentte Antoninler Çesmesi, agoralar, Roma hamamini, tiyatro ve Neon kütüphanesinin öne çikan eserler oldugunu söyledi.

Dünyada ve Türkiye'de Sagalassos denildigi zaman akla ilk gelen yapinin Antoninler Çesmesi olduguna dikkati çeken Kaleagasioglu, "Çesme, 12 yillik restorasyon çalismasinin ardindan açildi. Bu yilki kazi döneminde asagi agorada restorasyon çalismasi, Antoninler ve Helenistik çesmelerinde, gladyüs kapisinda bakim onarim ve yukari agorada küçük kazilar yapildi." diye konustu.

- "Antoninler Çesmesi inanilmaz, nefes keseci"

Ingiltere'den antik kente gelen Ben Bernie de karavanla Türkiye'yi gezdiklerini belirterek, "Türkiye'de tanistigimiz insanlar arkadas canlisi. Sagalassos'a ilk defa turist rehberinden bakarak geldik. Inanilmaz bir sehir. Antoninler Çesmesi inanilmaz, nefes keseci. Gördügümüzde sasirdim, heyecan verici ve büyüleyici buldum." ifadesini kullandi.

Frencesca Ford da antik kenti inanilmaz, büyüleyici buldugunu dile getirerek, "Burada yürüdügünüzde bu korunmus yapilar bizi tarihin bir parçasi gibi hissettiriyor. Toros daglarinin manzarasi da nefes kesici, muhtesem. Türkiye'ye geleli bir hafta oldu. Herkes çok kibar, çok güzel bir ülke, bizi sicak karsiladilar. Kesfetmek için sabirsizlaniyoruz, burada olmaktan mutluyuz." dedi.

Antalya'dan bölgeye gelen Olga Yücel de "Asagidan yukariya çiktikça kent daha da güzellesiyor. Su çesmeyi görünce sasirdim kaldim, ilk defa böyle bir seyle karsilasiyorum. Kente bayildim, çok hosuma gitti." seklinde konustu.

Profesyonel turist rehberi Ufuk Yücel de kente günübirlik ve haftalik turla gelenlerin oldugunu, gezilmesi gereken özellikli bir yer oldugunu kaydetti.

Fethiye'den gelen Ayhan Ugural da kentten çok etkilendigini bildirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile