Politikadan eğitime hemen her alanda kadınlara kota değil fırsat eşitliği sağlanmalıdır” dedi.
Yeni Asır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı ise, şiddete dikkat çekti, “ Kadınlar ölmesin değil erkekler öldürmesin” ifadesini kullandı. "Emek, Kent, Siyaset, Medya ve Kadın" konulu konferansa Yeni Asır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı konuşmacı olarak katıldı.
Kadınların toplumsal yaşamda hak ettiği yerde bulunmadığını istatistiki bilgilerle ortaya koyan Aslan, Ege-Koop’un bugünkü başarısında kadınların önemli rolü olduğunu söyledi.
Gerek Ege-Koop yönetiminde, gerekse bu çatı altında yeralan tüm kooperatiflerde mutlaka kadın yönetici bulundurduklarını belirten Aslan, siyaset alanında da daha fazla kadının yer bulması gerektiğine vurgu yaptı. “KOTA DEĞİL FIRSAT EŞİTLİĞİ” Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan yönetti. Halen TBMM’de 550 milletvekilinden sadece 78’inin kadın olduğunu, bu sayının geçmiş döneme göre iyi ancak yine de yetersiz kaldığını kaydeden Aslan, “Siyasi yaşamda kadına kota koymak cinsiyet ayrımcılığıdır. Bu uygulamaya son vermek gerekir. Politikadan eğitime, sağlıktan iş dünyasına hemen her alanda kadınlarımıza kotalar belirlemek yerine fırsat eşitliğini sağlamak zorundayız” diye konuştu.
“İŞ GÜCÜNE KATILIMDA ERKEK EGEMEN” Aslan, Türkiye’de iş gücünde tam bir erkek egemenliğinin hakim olduğunu da belirterek, sözlerini şöyle noktaladı: “ Bugün erkeklerin iş gücüne katılım oranı yüzde 75 iken kadınlarımız ancak yüzde 25’lik bir paya sahip. Günümüzde politikada, savunma ve güvenlik sektörlerinde ve ekonominin karar organlarında çok az sayıda kadın yer alıyor. Türkiye’de farklı sektörlerde kadın yönetici sayısı dikkat çekecek kadar düşük boyutlarda. Türkiye’de kadın istihdamının % 25 seviyelerinde seyrettiği düşünülürse, yönetici pozisyonlarındaki kadın sayısının azlığı daha da dikkat çekici oluyor.” “ŞİDDET YAPAN ERKEK TEŞHİR EDİLMELİ” 156 ülkenin delegelerinin hazır bulunduğu Birleşmiş Milletler'in 57. Genel Kurulu'nda kadının statüsü konulu konferansa katıldığını belirten Şebnem Bursalı ise, " Açıkçası orada gurur duydum. Çünkü önceki yıllarda kadına şiddet ve terörü bizlere sorarlardı. Ancak bu kez sorulmadı" dedi.
Medyada yer alan kadına yönelik şiddet haberlerinde kadını mağdur etmemek için çalıştığını söylelen Bursalı, “Haberler çok erkeksi ve hoyratça veriliyor. Teşhiriyle ilgili hep yanlış bir algı var. Açıkçası ben kadın genel yayın yönetmeni olarak fotoğrafların ve yazının verilmesine önem veriyorum. Bu yayınla kadın bir kez daha öldürülüyor. Şiddet bir kez daha yüzüne vuruluyor. Ben şiddeti yapan erkeği teşhir eden biriyim. Elimden gelse hepsini tam sayfa teşhir ederim. Çok üzücü olaylar yaşandı. Bunlar tüm toplumu ve bizleri olumsuz yönde etkiliyor. Mağdur olan kadınlar, sayfalarda teşhir edilmesi diye çabalıyoruz. Kadınlar ölmesin değil, erkekler öldürmesin diyorum" dedi.
DEMİR, KONSER VERDİ Konuşmaların ardından Ege-Koop Ankara Temsilcisi, ünlü sanatçı Faruk Demir sahneye çıkarak, bağlamasıyla unutulmaz bir konser verdi. "Sarı Saçlım Mavi Gözlüm" isimli türküsüne salondaki herkes eşlik etti. Rektör Yardımcısı Recep Yaparel, konferansın sonunda Bursalı, Aslan ve Demir'e katılımları nedeniyle teşekkür belgesi verdi .
Aslan, Siyasette Kadın Kotası Konulmasını Eleştirdi
Dokuz Eylül Üniversitesi Kadın Hakları ve Sorunları Araştırma Uygulama Merkezi (DEKAUM) tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen konferansı yöneten Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, siyasette kadın kotası konulmasını eleştirerek, " Siyasi yaşamda kadına kota koymak cinsiyet ayrımcılığıdır.