Aso 1. Osb Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Açıklaması

Ankara Sanayi Odası 1. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kaya, peşin vergi sisteminin çağın gerisinde kaldığını, bu durumun sanayicinin dinamizmini olumsuz yönde etkilediğini ileri sürdü.


Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, vergi sisteminin ticari faaliyetin yapıldığı andan itibaren devlete borçlu kalmayı mecbur kıldığını, sanayicinin, çekle ya da uzun vadeli satış yaptığında ticari faaliyetin gelirini almadan vergi ödediğini savundu.

Ahmet Kaya, "Peşin vergi sistemi çağın gerisinde. Sistem sanayicinin dinamizmini olumsuz yönde etkiliyor. Sanayicinin en önemli silahı elindeki sermayesidir. Sermayesini devlete peşin ödeyip para tahsilatını beklemek sanayicinin belini büküyor. Geçmiş yıllarda ve Avrupa'da yaygın olan yıl sonu vergi ödeme sisteminin Türkiye'ye kazandırılması sanayicinin elini güçlendirecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin ekonomik geleceğinin sanayicinin büyümesine endeksli olduğuna dikkati çeken Kaya, 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmanın tek yolunun sanayicinin önündeki bazı engellerin kaldırılması olduğunu ve bu engellerin başında mevcut vergi sistemi geldiğini iddia etti.

Sistemin geçen yıllarda farklı olduğuna işaret eden Kaya, şunları kaydetti:

"Sanayici yaptığı ticari faaliyetin vergi ödemesini yıl sonunda toplam cirosundan ödemesi gereken vergiyi ödüyordu. Daha sonra bu uygulamadan vazgeçilerek peşin vergi uygulaması başlatıldı. O yıllarda ülke sanayicisi günümüzdeki kadar aktif değildi. İhracat rakamları bugünkü seviyelerin çok altındaydı. Şimdi Türkiye'nin ekonomik geleceğini elinde tutan sanayici vergilerini peşin ödeyerek zor durumda bırakılıyor. Ön ödeme yerine mali dönem sonunda ödenmelidir. Bu durumda devletin kaybı olmayacağı gibi mükelleflerin karları artacağı için vergi gelirleri de artacaktır."

- "Orta gelir tuzağının ilacı..."

Kişi başına düşen gelirin artırılması gerektiğine değinen Kaya, şöyle devam etti:

"90'lı yılların sonunda 3 bin dolar mertebesinde seyreden kişi başına düşen milli gelir hükümetin doğru ekonomik politikalarıyla ciddi bir artış göstererek 10 bin dolar seviyelerine ulaştı. Ancak görüyoruz ki son yıllarda bu seviyede kalınmış gözüküyor. İtalya'nın, İspanya'nın ve Yunanistan'ın benzer durumlardan geçtiğini düşünürsek ülke ekonomisi için bu tehdidin varlığını da görmezden gelemeyiz. 'Orta gelir tuzağının ilacı' sanayicinin girişim cesaretinin arttırılmasıdır. Hükümetin bu konuda ciddi adımlar atarak sanayicinin cesaretlendirmesi gerektiği kanaatindeyim. Sanayicinin önündeki engeller kalkarsa 2023 hayal değil, gerçeğin ta kendisi olacaktır."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile