ASO Baskani Özdebir, Sanayicileri Ihracat Potansiyellerini Artirmaya Çagirdi Açiklamasi

'Ihracati kurumsallastirmayip, firmalarimizin makro hedeflerinden birisi haline getirmedigimiz sürece, ihracatin nimetlerinden yararlanamiyoruz'.

Ankara Sanayi Odasi (ASO) Baskani Nurettin Özdebir, sanayicilerin ihracat potansiyelinin artmasinin ekonomi açisindan kritik oldugunu belirterek, "Ihracati kurumsallastirmayip, firmalarimizin makro hedeflerinden bir tanesi haline getirmedigimiz sürece, ihracatin nimetlerinden yararlanamiyoruz." dedi.

OSTIM Organize Sanayi Bölgesi tarafindan gerçeklestirilen Dis Ticaret Uzmani Yetkinlik Gelistirme Egitim Programi'nin Sertifika Töreni çevrim içi düzenlendi.

ASO Baskani Özdebir, burada yaptigi konusmada, program sürecinde katilimcilara 21 farkli konuda 90 saatlik bir egitim verildigini animsatarak, "Ankara ekonomisinin belkemigini olusturan sanayicilerimizin ihracat potansiyelinin artmasinin yalnizca firmalarimiz için degil, tüm ekonomimiz açisindan kritik oldugunun bir kez daha altini çizmek istiyorum." diye konustu.

- "Ihracat bizim için artik yasam tarzi olmak zorundadir"

Dünya Bankasi tarafindan yapilan bir çalismada, Türkiye'nin ihracatinin en önemli özelliklerinden birinin "esneklik" olarak tanimlandigini aktaran Özdebir, Türk ihracatçisinin herhangi bir pazarda sorun olmasi durumunda hizli bir sekilde farkli pazarlara yönelebildigini söyledi.

Özdebir, bunda hem cografi konumun hem de kültürel ve tarihsel mirasin büyük etkisinin olduguna isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Türkiye'nin iç pazari o kadar büyük ki firmalarimiz normal zamanlarda ihracati düsünme gereksinimi bile duymuyorlar. Halbuki ihracat bizim için artik yasam tarzi olmak zorundadir. E-ihracattan baslayarak ihracat pazarlarinda ofis, magaza açmaya kadar uzanan çizginin bir yerinde bulunmak durumundayiz. Ihracati kurumsallastirmayip, firmalarimizin makro hedeflerinden bir tanesi haline getirmedigimiz sürece, ihracatin nimetlerinden yararlanamiyoruz. Nasil ki verimlilik, ciro bizim için vazgeçilmez ise ihracat da o noktaya gelmek durumundadir. Ihracatla döviz cinsinden kazanmanin ciro artisinin yani sira firmanizi kur riskine karsi korumanin bir araci oldugunu hatirimizdan çikarmayalim."

Türkiye'nin cari açik probleminin çözümünün ihracattan geçtigini belirten Özdebir, bu nedenle firmalarin ihracatçi olmasinin OSTIM'in ya da ASO'nun degil tüm ekonominin gündeminde olmasi gerektigini anlatti.

- "Program bizim için yol haritasi olacak"

OSTIM Yönetim Kurulu Baskani Orhan Aydin da dis ticaret konusunda egitim programini 276 katilimciyla baslattiklarini vurgulayarak, 99 katilimcinin programi basariyla bitirdigini ve sertifika almaya hak kazandigini ifade etti.

Sertifika alan katilimcilarin, sirketlerinin dis ticaretine katki verebilecek bir nitelik kazandigini dile getiren Aydin, "Bu program bundan sonra bizim için yol haritasi olacak. Programin hem tekrar edilmesi hem de yayginlastirilmasini çok arzuluyoruz." diye konustu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile