Özdebir, Oda'nın mayıs ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son yıllarda ihracat anlamında önemli başarılar elde ettiğini ifade ederek, söz konusu başarıların ülkenin ihracat anlamında rekabet gücünü gösterdiğini söyledi.
Otomotiv ve oto parçaları gibi orta teknolojik ürünlerin ihracatının artmasının rekabet gücündeki olumlu gelişmeye işaret ettiğini anlatan Özdebir, "Artık ihracatın önemli bir bölümünü orta ve yüksek kalite standardına sahip mallar oluşturmaktadır" diye konuştu.
Dünya Bankasının yakın zamanda yayımlanan Türkiye'nin dış ticaretine ilişkin raporuna da değinen Özdebir, raporda bugünkü ihracat yapısıyla Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasının zor olduğunun belirtildiğini aktardı.
- "İhracat daha rekabetçi olmalı"
Hem gelişmiş hem de gelişen ülkelerde büyümenin yavaşlamasının, Türkiye'nin ihraç ürünlerine yönelik küresel talebin bir süre eskisi kadar güçlü olmayacağını gösterdiğini anlatan Özdebir, "Bu nedenle Türkiye'nin 2023 ihracat hedefine ulaşması, küresel ihracat içindeki payını artırmakla mümkün olabilecektir. Bunun için ihracatın daha rekabetçi olması gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin ihracat yapısına ilişkin Dünya Bankasının raporundaki değerlendirmelere karşın ülkede çok önemli işlere de imza atıldığına dikkati çeken Özdebir, ATAK helikopteri projesini örnek olarak gösterdi. Özdebir, ABD'den yarın gelecek bir heyeti TAI yetkilileri ile görüştüreceğini bildirdi.
- "Cari açık konusunda ihtiyatlı iyimserliğimizi koruyor"
Reel Kesim Güven Endeksi verileri hakkında da değerlendirmelerde bulunan Özdebir, ocak ayında 101'e kadar gerileyen endeksin mayısta 113,3'e yükseldiğini anımsattı. Özdebir, endeksteki artışın yatırımlarda da kendisini hissettirdiğini söyledi.
İhracattaki artış ve ithalattaki azalmayla dış ticaret ve cari işlemler açığının da düştüğünü dile getiren Özdebir, "Cari açıktaki gerileme olumlu olmakla birlikte yılın ilk üç ayında sermaye girişlerinin neredeyse durmuş olması bu konudaki risklerin devam ettiğini göstermektedir. Buna rağmen biz ihtiyatlı iyimserliğimizi koruyor ve küresel likidite bolluğu devam ettiği sürece bu konuda ciddi bir sıkıntı yaşanmayacağını düşünüyoruz" dedi.
- "Ar-GeMEN projesini başlattık"
İnovasyonun ASO'nun üzerinde durduğu önemli bir konu olduğunu belirten Özdebir, bu kapsamda bir firmanın da işbirliği ile Ar-Ge ve İnovasyon Mentörlüğü (Ar-GeMEN) projesini başlattıklarını bildirdi.
Firmalara yönelik mentörlüğün, Türkiye'de eksikliği yoğun olarak hissedilen bir konu olduğuna işaret eden Özdebir, şöyle devam etti:
"Öte yandan firmaların Ar-Ge ve inovasyon performanslarına ve konuya ilişkin sorun alanlarına bakıldığında, mentörün sağlayacağı katma değerin büyüklüğü açıkça görülmektedir. TÜBİTAK desteğiyle yürütülen Ar-GeMEN kapsamında Odamızın deneyim ve katkılarıyla Ankara'dan seçilecek KOBİ'lere sağlanacak mentörlükle KOBİ'lerin Ar-Ge ve inovasyon sayesinde rekabet güçlerini artırmayı amaçlamaktayız."
Toplantıda, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlerin yakınlarına yönelik 301 bin liralık yardım yapılması kararı da alındı.
Aso Mayıs Ayı Meclis Toplantısı
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye'nin 2023 ihracat hedefine ulaşmasının küresel ihracat içindeki payını artırmakla mümkün olabileceğini belirterek, "Bunun için ihracatın daha rekabetçi olması gerekmektedir" dedi.