Asrin Felaketinde Dram Üstüne Dram Yasadi, Yine De Umudunu Kaybetmedi

Asrin Felaketinde Dram Üstüne Dram Yasadi, Yine De Umudunu Kaybetmedi

Asrin felaketi Kahramanmaras merkezli depremlerde esini, kizini, bacagini ve her seyini kaybeden depremzede, ücretsiz takilan protezle tekrar hayata tutundu. Yahya Alsuhni’nin yüzü ücretsiz takilan protezle güldü.

Suriye iç savasinda her seyini kaybettikten sonda 2015 yilinda Halep’ten Türkiye’ye gelerek, Hatay merkez Antakya ilçesinde ikamet eden 52 yasindaki Yahya Alsuhni, umutlarini canlandirmak için açtigi mobilya dükkanini çocuklariyla isleterek, hayatini geri kazanmaya basladi.



Dram üstüne dram yasadi

Asrin felaketi 6 Subat depreminde kizini, esini, bacagini ve tüm mal varliklarini kaybeden Yahya Alsuhni, önce Halep’te daha sonra da Hatay’da dram üstüne dram yasadi. Yasadigi felaketlerin ve hastanelerdeki uzun süren tedavilerinin ardindan hayatini geri kazanmak, tekrar yürüyebilmek için Istanbul’a gelen Alsuhni, Irade Adimlari Dernegi’ne basvurarak ücretsiz protez taktirdi.

"Depremde esimi, kizimi ve bacagimi kaybettim"

Yasadiklarini anlatan Alsuhni, "Savastan dolayi Suriye’deki evimi ve is yerimi kaybettim. 2015 yilinda Halep’ten Türkiye’ye gelip Antakya’da ikamet ettim. Antakya’da sifirdan bir hayata basladim. Kendime mobilya dükkani açtim. Iki çocugum da benimle çalismaya basladilar. Deprem oldugunda evde 6 kisiydik, bulundugumuz bina üzerimize yikildi. Deprem felaketinde esimi ve kizimi kaybettim. Bir oglumun ellerinde ezilme ve yaralanmalar vardi. Benim ise iki bacagimda yaralanmalar vardi. Yaralarim siddetli ve agriliydi. Ayrica omzumda çikik var ve hala iyilesmedi. Adana’ya götürüldüm, ondan sonra Ankara’ya sevk edilip, orada ampute oldum" dedi.



"Tekrar mobilya dükkani açabilirim"

Ampute edildikten sonra engelli olarak evde oturdugunu hatirlatan Yahya Alsuhni, "Protezi taktiktan sonra yürüyebiliyorum ve çok sükür ihtiyaçlarimi karsilayabiliyorum. Disari çikip yürüyüs yapabiliyorum. Eskiden engelli olarak evde oturuyordum simdi ise protezi taktiktan sonra eski hayatima geri döndüm. Üstelik kendi isimi yapabilirim, tekrardan mobilya dükkani açabilirim. Irade Adimlari Dernegi’ne çok tesekkür ediyorum. Merkezde bulunan çalisanlar ilgili, güler yüzlü ve iyi niyetli insanlardi. Zorlu tedavi sürecinde büyük destek oldular. Allah onlardan bin kere razi olsun" ifadelerini kullandi.

"Umudunu hiç kaybetmemesi beni çok etkiledi"

Tedaviyle ilgili bilgi veren Fizik Tedavi Teknikeri Beyza Hummadioglu, "Merkezimize gelen sol diz alti ampute olan Yahya beye, herkese gösterdigimiz gibi özel ilgiyle fizik tedavi seanslari yaptik. Depremde esini ve iki çocugunu kaybetmis. Diger çocuklari için hayata karsi olan umudunu hiç kaybetmemesi beni gerçekten çok etkiledi. Yahya Bey ile birlikte fizik tedavi seanslarinda denge, koordinasyon ve kas kuvveti için egzersiz programlari hazirladik. Karsilikli olarak çok çaba gösterdik ve hasta artik eskisinden daha iyi hayatina devam edebiliyor. Hastanin bu umudu ve çabasi beni ve is arkadaslarimi gerçekten çok etkiledi" diye konustu.

Ortez ve Protez Teknikeri Samet Yilmazer ise depremzedenin durumuyla ilgili bilgi vererek, sunlari söyledi:

"Yahya’nin depremde sag bacagin diz altindan ampute edilmis ve sag omzu kirilmis. Sol ayaginda ise düsük ayak sendromu var. Ölçüden baslayip protezin teslimine kadar olan bu serüvende uzuvlardaki fonksiyon bozukluklari, yasi ve psikolojik durumu en zorlayici faktörler oldu. Kendisi için uygun ve güvenilir olan pin (kilitli) sistem protez uygulamasi yapildi. Sol ayagindaki sendrom için ise düsük ayak ortezi uygulandi. Yapilan bu uygulamalar sonucu hastamiz hem desteksiz yürüyebildi hem de fonksiyonel bozukluklar ortez ile stabil hale geldigi için daha dengeli adim atabildi."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile