Assan Alüminyum 95 Milyon Dolarlik Yeni Sürdürülebilir Yatirim Planliyor

Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör: “4 yil içerisinde gerçeklestirecegimiz yatirimlar arasinda yer alan Achenbach firmasi ile stratejik is birligimiz sonucunda anlasmasini yaptigimiz yeni soguk hadde hattimiz ve eski soguk hadde hatlarimizin kapsamli modernizasyonu ile daha da güçlenecegiz' 'Kademeli olarak satin alimini planladigimiz önce 3, sonraki sene 2 döküm hatlarimizla birlikte, toplam döküm hatti sayimiz 3 sene içinde 24’e ulasacak, böylece Avrupa ve Amerika’nin en büyük sürekli döküm kapasitesine sahip olacagiz'.

Son 2 yilda yaklasik 60 milyon dolar degerinde yatirim yapan yassi alüminyum sektörünün önde gelen üreticilerinden Assan Alüminyum, 2024’e kadar 95 milyon dolarlik yeni sürdürülebilir yatirimlar gerçeklestirecek.

Sirketten yapilan açiklamaya göre, Assan Alüminyum, salgina ragmen yatirimlarina hiz kesmeden devam ediyor.

Son 2 yilda yaklasik 60 milyon dolar degerinde yatirim gerçeklestiren Assan Alüminyum, 2021-2024 döneminde de degeri 95 milyon dolara ulasacak, üretim kapasitesini 360 bin tonun üzerine tasiyacak yeni yatirimlar planliyor.

Gerçeklestirecegi yeni yatirimlarinda sürdürülebilirligi odagina alan Assan Alüminyum, "Gelecegi tüketmeden üretiyoruz" slogani dogrultusunda üretimden yönetime, tedarik zincirinden geri dönüsüme uzanan genis bir yelpazede bütüncül bir sürdürülebilirlik yaklasimini benimsiyor.

Assan Alüminyum, Tuzla ve Dilovasi’ndaki üretim tesislerinin yillik elektrik enerji tüketimine es deger temiz enerji üretimini Manavgat’ta bulunan yenilenebilir enerji üretim tesisi ile gerçeklestiriyor.

Temiz enerji üretimine istinaden aldigi I-REC Uluslararasi Yenilenebilir Enerji Sertifikalari sayesinde kapsam 2 salimlarinin tamamini dengeleyebiliyor. Ek olarak Dilovasi tesisine entegre, geri dönüsümü sonsuz kez ve yüzde 100 düzeyinde mümkün olan alüminyumun geri kazanabilecegi bir geri dönüsüm tesisi de bulunuyor.

- Yeni yatirimlarin odagi sürdürülebilirlik

Açiklamada görüslerine yer verilen Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör, sunlari kaydetti:

“Güvenilirlik, esneklik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik degerlerimiz isiginda faaliyetlerimizle hem ülke ekonomimize katma deger yaratmaya hem de dünyamiza ve çevremize karsi sorumluluklarimizi yerine getirmeye devam ediyoruz. Sürdürülebilirlik sirketimizin en önemli gündem maddesi. Global alüminyum sektörü inisiyatifi ASI’dan (Aluminium Stewardship Initiative) hem Tuzla ve Dilovasi üretim tesislerimizin hem de geri dönüsüm tesisimizin sürdürülebilirligini tescil edici nitelikte olan provizyonel Sürdürülebilirlik Performans Standardi Sertifikasi’ni da aldik. 2024 yilina kadar planladigimiz yeni yatirimlarin odaginda sürdürülebilirlik yer alacak.”

Assan Alüminyum’un yeni yatirimlarindan soguk hadde hatti yatirimi ve eski soguk hadde hattinin kapsamli modernizasyonunun hem yaratacagi katma deger hem de sürdürülebilirlik açisindan çok önemli olduguna dikkati çeken Güngör, söyle devam etti:

“4 yil içerisinde gerçeklestirecegimiz yatirimlar arasinda yer alan Achenbach firmasi ile stratejik is birligimiz sonucunda anlasmasini yaptigimiz yeni soguk hadde hattimiz ve eski soguk hadde hatlarimizin kapsamli modernizasyonu ile daha da güçlenecegiz. Güçlü, modern ve üstün teknolojik özelliklere sahip yeni soguk hadde hattimiz, sofistike ölçümleme ve kontrol sistemleriyle tüm süreci tam otomasyon ile kontrol altinda tutuyor ve yüksek ürün kalitesi sagliyor. Ek olarak elektrik sarfiyati ve verimlilik açisindan sürdürülebilirligi saglamaya yönelik önemli bir yatirim olacak olan hat rejeneratif sistemli tahrik sistemi ile daha az elektrik tüketimi saglayacak. Yatirimin tamamlayici ünitesi olan 'airpure' hava temizleme sistemi ise hadde bacasindan buharlasan hadde yagini hava üfleme sistemi ile ayristirarak daha da çevre dostu hale getiriyor.

Ayrica kademeli olarak satin alimini planladigimiz önce 3, sonraki sene 2 döküm hatlarimizla birlikte, toplam döküm hatti sayimiz 3 sene içinde 24’e ulasacak, böylece Avrupa ve Amerika’nin en büyük sürekli döküm kapasitesine sahip olacagiz. Yine bu yatirimlara ek olarak döküm tesislerimizde karbon salimimizi daha da düsürerek filtrasyon sistemi kurma planimiz mevcut. Yatirimlarimiz bu sayede sirket olarak karbon ayak izimizi azaltma hedefimize de önemli katki saglayacak. Son olarak bu hatlar hem alüminyum rulo ve levha, hem de folyo ürünleri üretme kabiliyetine sahip olmasiyla da özel. Bu sayede yatirimimizla farkli pazar segmentlerine ürün üreterek esneklik degerimize olan bagliligimizi ve etkin risk yönetimimizi ön plana çikariyoruz. Sürdürülebilirligin kurumsal yönetisim boyutuna da bu dogrultuda önemli katki sagliyoruz.”

- "Yatirimlarimiz katma degeri yüksek ürünleri üretmemize olanak saglayacak"

Göksal Güngör, yatirimlarin katma degeri yüksek ürünleri üretmelerine olanak saglayacagini belirterek, “Yeni soguk hadde hattimiz daha teknolojik ve hizli olacak. Bu yeni yatirimimizla ile beraber dayanikli tüketim, otomotiv, isitma sogutma sektörlerinin yani sira insaat sektörüne de çok daha etkin hizmet verecegiz. Yatirimlarimiz tamamladiginda toplam kapasitemiz 360 bin ton seviyesinin üzerine çikacak.” ifadelerini kullandi.

Güngör, bu yil içerisinde de ince folyo üretim kapasite ve kalite artisina yönelik yatirimlardan, hadde yagi geri dönüstürme tesisi gibi sürdürülebilirlik yatirimlarina, yeni tav firinlarindan verimlilik projelerine, dijitallesme projelerinden döküm kabiliyetinin artirilmasina kadar bir dizi mevcut yatirim planlarinin oldugunu bildirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile