Bakanliktan, 21-22 Aralik'ta Nur Sultan’da yapilan Suriye Konulu Yüksek Düzeyli Toplanti hakkinda yazili açiklama yapildi.
Açiklamada, Astana formatindaki Suriye konulu yüksek düzeyli toplantilarin 17'ncisinin 21-22 Aralik'ta Nur Sultan’da düzenlendigini, toplantida siyasi süreçteki son gelismeler, Idlib’deki durum, insani yardimlar ve terörizmle mücadele konularinin ele alindigi kaydedildi.
Taraflarin, Suriye’nin siyasi birligi ve toprak bütünlügüne yönelik güçlü taahhütlerini yineledigi, Idlib Gerginligi Azaltma Bölgesi'nde sükunetin korunmasinin öneminin vurgulandigi ve sahadaki insani durumun düzeltilmesi için daha fazla çaba gösterilmesi konusunda mutabik kalindigi aktarilan açiklamada, "Taraflar, terörle mücadele bahanesiyle hayata geçirilmeye çalisilan gayri-mesru öz yönetim tesebbüslerinin kabul edilemez oldugunun altini çizmislerdir. Firat’in dogusundaki ayrilikçi yapilarca sivillere yönelik artan saldirilar ve baskidan duyulan derin endise beyan edilmis, bu baglamda, tarafimizca PKK/YPG terör örgütüyle mücadelede kararliligimiz vurgulanmistir." ifadesi kullanildi.
Açiklamada, taraflarin Suriye ihtilafina BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayili karari uyarinca siyasi sürecin ilerletilmesine bagliliklarini teyit ettikleri, bu çerçevede, Anayasa Komitesi’nin yedinci turunun en kisa zamanda Suriyeli taraflarin yapici yaklasimiyla gerçeklestirilmesi hususunda çagrida bulunduklari vurgulandi.
Suriyeli mültecilerin geri dönüsleri konusunun da toplantida ele alindigi, taraflarin, ülke içinde yerlerinden edilmislerin ve mültecilerin onurlu, güvenli ve gönüllü sekilde ikamet ettikleri yerlere geri dönüslerinin kolaylastirilmasinin önem ve önceliginin altini çizdikleri belirtilen açiklamada, sunlar kaydedildi:
"Toplanti vesilesiyle, Astana Süreci çerçevesinde kurulmus bulunan Zorla Alikonan/Kaçirilan Kisilerin Serbest Birakilmasi, Cenazelerin Takasi ve Kayip Sahislarin Akibetinin Tespitine Iliskin Çalisma Grubu da bir araya gelmistir. Görüsmede, çalisma grubu tarafindan altinci proje çerçevesinde, gözaltinda tutulan bazi kisilerin 16 Aralik’ta karsilikli olarak serbest birakilmasindan duyulan memnuniyet ifade edilmis, çalismalarin ve is birliginin sürdürülmesi kararlastirilmistir."
Disisleri Bakanligi Suriye Genel Müdürü Büyükelçi Selçuk Ünal baskanligindaki Türk heyeti, ilk olarak Birlesmis Milletler Suriye Özel Heyeti ile bir araya gelmis, ardindan Rus ve Iran heyetleriyle ikili toplantilar yapmisti.
Garantör ülke heyetleri ile Suriye rejimi ve muhalefet temsilcileri arasinda da görüsmeler yapilmisti.
Basina kapali görüsmelerin ilk günü Türkiye, Rusya ve Iran’in bir araya geldigi üçlü toplantiyla sona ermisti.
Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, görüsmelerin ardindan basina yaptigi açiklamada, toplantilarin verimli geçtigini söylemisti.
- Astana formatindaki toplantilar
Türkiye ve Rusya'nin öncülük ettigi, daha sonra Iran'in da garantör ülke olarak katildigi ve Ocak 2017'den bu yana düzenli toplanma araligi olmaksizin taraflarin mutabik kaldigi tarihlerde yapilan Astana formatindaki toplantilarda, Ürdün, Lübnan ve Irak gözlemci ülke statüsüyle yer aliyor.
Astana garantörlerinin görüsmeleri, BM öncülügünde Cenevre'de yürütülen diplomatik sürecin ilerlemesine de önemli katki sunuyor.
Garantörler, Suriye'nin toprak bütünlügünün ve bagimsizliginin korunmasi, çözümün siyasi süreçte aranmasi ve terörle mücadelenin önemi konularinda ortak paydada bir araya geliyor.
Astana Formatindaki Suriye Konulu Yüksek Düzeyli Toplantilarin 17'Ncisi Düzenlendi
Disisleri Bakanligi, Astana formatindaki Suriye konulu yüksek düzeyli toplantilarin 17'ncisinin 21-22 Aralik'ta Nur Sultan'da düzenlendigini, toplantida siyasi süreçteki son gelismeler, Idlib’deki durum, insani yardimlar ve terörizmle mücadele konularinin ele alindigini bildirdi.