Kronik bir solunum yolu hastalığı olan tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile kendini gösteren astımın tüm dünyada yaklaşık 300 milyon insanı etkilediğini belirten Uz. Dr. Esma Öztürk, Türkiye’de de bu hastalığın arttığını söyledi.
Astımın görülme sıklığının yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak giderek arttığını belirten Öztürk, ‘’Tüm dünyada astımdan yıllık ölümlerin 250 bin kişi olduğu tahmin edilmektedir. Güncel verilere göre ülkemizde etkenler arasında ilaçların doğru ve düzenli kullanılmaması dışında, sigara dumanı vb. tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Ülkemizde astımlı hastaların yüzde 10’undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve yüzde 30 - 40’ının obez olduğu gösterilmiş ve bu olguların astım kontrolünde daha kötü olduğu bildirilmiştir” dedi.
Astım hastalığının görülmesinin nedenlerine değinen Uz. Dr. Esma Öztürk, “Astım, hava yollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar (krizler) halinde gelen bir hastalıktır. Hastalar ataklar arasında kendilerini iyi hisseder. Astımda hava yollarında mikrobik olmayan bir iltihap vardır. Hava yolu şiş ve ödemlidir. Bu durum akciğerin uyaranlara aşırı duyarlı olmasına neden olur. Toz, duman, koku, gibi uyaranlar ile hemen öksürük, nefes darlığı ve göğüste baskı hissi gibi yakınmalar ortaya çıkar. Kriz de hava yollarını saran kaslar kasılır, ödem ve şişlik artar. İlerleyen iltihapla birlikte hava yolu duvarı kalınlaşır. Çevremizde bulunan ve sık karşılaştığımız bazı etkenler, genetik olarak yatkın olan kişilerde astımın ortaya çıkmasında ve hastalığın ağırlığı üzerinde önemli rol oynarlar. Astım, alerjik ve alerjik olmayan olarak ikiye ayrılır. Evcil hayvanlar, polenler, küfler alerjiye neden olan maddelerdir. Alerjen bulunmayan türde; nezle, gribal enfeksiyonlar, soğuk veya kirli hava, sigara dumanı, parfüm kokusu, gıda katkı maddeleri ve stres etkili olur” diye konuştu.
ASTIMIN TEDAVİSİ
Astımın uygun tedavi ile kontrol altına alınabileceğini ifade eden Öztürk, ‘’Gündüz hastada astım yakınması olmaması, gece astım nedeni ile uyanmama, hastalığı tedavi eden ve kontrol altında tutan ilaçlar kullanırken ayrıca hızlı etkili nefes açıcı ilaçlara gereksinim olmaması ,nefes ölçümlerinin normal düzeyde olması ve günlük işlerin engellenmeden yapılabilmesi demektir” dedi.
Astım Hastalığı Giderek Artıyor
Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Esma Öztürk, astımın görülme sıklığının giderek arttığını söyledi.