Tekirdağ’da, son yıllarda astronot gıdası olarak nitelenen kinoa bitkisinin ilk hasadı yapıldı.
Süleymanpaşa ilçesine bağlı Kılavuzlu Mahallesi'nde 10 dekarlık tarlaya ekilen kinoanın, araziye uyumu ve verimine bakılarak ilerleyen yıllarda alternatif ürün olarak ekilmesi planlanıyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, kinoa hasadı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, ürünün Tekirdağ ve Türk çiftçiler için yeni bir bitki olduğunu ve pirince göre 4 kat daha fazla protein içerdiğini anlattı.
Kinoanın yüksek besin değeri dolayısıyla 'Astronot yiyeceği' olarak anıldığını ifade eden Sarıkoca, ürüne her geçen gün talebin arttığını ve pazara girdiğini bildirdi.
Pazarda her geçen gün aranan bir ürünü kendilerinin her zaman yetiştirebileceklerini vurgulayan Sarıkoca, 'Yeter ki üreticimiz bundan kazanç sağlasın. Biz de her zaman yanlarında olduğumuz gibi bu ürünün üretiminde de yanlarında oluruz. Üretmekte hiçbir sıkıntı yok. Yeter ki üretici zarar etmesin, alıcısı olsun, ayakta dursun. Diğer sıkıntılar Allah'ın izni ile bir şekilde çözülür' dedi.
Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği Başkan Yardımcısı Ogün Kurt ise Türkiye'nin 61 şehrinde kinoa üretiminin yapıldığını kaydetti.
Trakya'da da ürünün ekildiğini ve yörede ilk hasadın Tekirdağ'da yapıldığını aktaran Kurt, şunları söyledi:
'Kinoa bölgemizi seven bir bitki oldu ve gayet başarılı bir sezon geçiriyoruz. Yüzde 90-95 oranında çiftçilerimiz bu ürünü üretmeye başladı ancak şu anki ticari ortamdan dolayı 5’er, 10’ar dekarlık alanlarda bu ürünü yetiştiriyorlar. Önümüzdeki seneden itibaren bu rakamların daha artacağını umuyoruz.'
Konuşmaların ardından biçerdöverle Trakya'daki ilk kinoa hasadı yapıldı.
Astronot Gıdası, Tekirdağ'da Da Yetişecek
Yüksek protein değeri nedeniyle astronotlara önerilen kinoa bitkisinin ilk hasadı Trakya'da yapıldı.