Astronotluk Çocuklar Için Artik Hayal Degil

Astronotluk Çocuklar Için Artik Hayal Degil

Ilk Türk astronot Alper Gezeravci’nin uzaya gitmesinin ardindan astronotluk çocuklar için hayal olmaktan çikti. Sakarya’nin Serdivan ilçesinde bulunan ve uzaya dair her seyi içinde barindiran Planetaryum, çocuklarin ilgi odagi oldu.

2011 yilinda Serdivan Belediyesi tarafindan hayata geçirilen ve ülkede ilk kurulan gezegen evleri arasinda olan Planetaryum ücretsiz olarak vatandasa hizmet veriyor. Yapi içerisinde ise günesin, yildizlarin, gezegenlerin ve diger tüm gök cisimlerinin yapay görüntüsü Dome adi verilen özel bir sistemle kubbe seklindeki tavana yansitiliyor. Gezegen evinde uzayin derinlikleri birebir izlenirken, ziyaretçilere gök cisimleri hakkinda temel bilgiler de anlatiliyor. 7’de 70’e herkesin ilgisini gören tesis özellikle ögrencilerin dikkatini çekiyor.

Astronotluk çocuklar için artik hayal degil

Ilk Türk astronot Alper Gezeravci’nin uzaya gitmesinin ardindan astronotluk çocuklarda hayal olmaktan çikarken gezegen evini ziyaret eden birçok çocuk, uzaya ayak basan Türklerden biri olmak istiyor. Gezegen evinde uzay gösterimini izleyen 5 yasindaki Öykü Yilmaz, astronot olmak istedigini belirterek, “Buraya uzayi ögrenmek için geldik. Uzayda gezegen, yildiz ve günes var. Ben büyünce astronot olmak istiyorum” derken Yagiz Alp Demirbilek ise, “Uzaydaki gezegenleri görmek için buraya geldik” dedi.



“Türk astronotun uzaya çikmasiyla birlikte yogunlugumuz artti”

Serdivan Belediyesi Bilgi Islem Sefi Basri Kovaç, “7’den 70’e gösterimlerimiz oluyor ve uzayin derinliklerinde neler oldugunu anlatmaya çalisiyoruz. Dome teknolojisiyle filmlerimizi çocuklarimiza, gençlerimize, herkese gösteriyoruz. Uzay tüm insanlar için bilinmezlerden olusan bir durum ve herkesin bir meraki oluyor. Ilk astronotumuz ile beraber bu merak biraz daha artti, ilgi giderek çogaldi ve inanilmaz bir yogunlugumuz var. Biz elimizden geldigi kadar ve sahip oldugumuz filmlerle bunu tüm insanlara anlatmaya çalisiyoruz. Serdivan Planetaryum, 2011 yilindan beri vatandaslarimiza ücretsiz hizmet veriyor. 2011 yilinda aslinda bizim hayalimizde uzay yoktu ama ilk astronotumuzla beraber Türk armamizi biz buradaki uzayda sergiliyoruz aslinda. Tabi Türk astronotun uzaya çikmasiyla birlikte yogunlugumuz artti. Çocuklarimizin ilgisi de çogaldi, astronot olmak isteyen çocuklarimizin sayisi da bir hayli artti” dedi.



“Türkiye’nin ilk ücretsiz planetaryumlarindan biri oldugunu biliyoruz”

Ülkede ilk kurulan gezegen evlerinden birinin Serdivan’da açildigini aktaran Kovaç, “2011 yilinda hizmet vermeye basladigimizda buranin, Türkiye’nin ilk ücretsiz planetaryumlarindan biri oldugunu biliyoruz. O zamanlar bir yil içinde yaklasik 35 bin çocugumuza, gencimize ve vatandasimiza hizmet verdik. Pandemi döneminde bir süre kapali kaldik ve sonrasinda tekrar açildigimizda bir ayda 9 bine yakin arkadasimizi agirladik. Çocuklarin heyecani gözlerinden okunuyor ve içeride gördükleri, ögrendikleri bizim de çok hosumuza gidiyor. Belki böylelikle Türkiye’ye bir astronot daha kazandirabiliriz. Buraya gelen misafirlerimiz 360 derecelik bir açiyla uzayi izliyor ve bir tarafa baktiginda ayi diger tarafa baktiginda ise yildizi görebiliyor” diye konustu.



“10’a yakin vatandasimiz geldiginde gösterimi açiyoruz”

Gezegen evine olan ziyaretler hakkinda konusan Kovaç, “Hafta içleri okullara destek veriyoruz. Bizim bir programimiz var, okul öncesi, ilkokul ve ortaokul çocuklarina hizmet veriyoruz. Hafta sonlari halk günümüz 10’a yakin vatandasimiz geldiginde gösterimi açiyoruz” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile