Aşut Açıklaması 'Golü Yedik. Artık Denetimin Doğru Yapılmasını Sağlamamız Lazım'

Aşut Açıklaması 'Golü Yedik. Artık Denetimin Doğru Yapılmasını Sağlamamız Lazım'

İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, İçel’de kurulması planlanan balık çiftliklerine ilişkin alanlar 1/100.000’lik plana işaretlendiğinde kimsenin ağzını açmadığını belirterek, “Zamanında itiraz etmeyenlerin bugün konuşma şansları yok. Golü yedik. Artık denetimin doğru şekilde yapılmasını sağlamak için kafa patlatmalıyız. Siz nükleer santralin yanında kurulmuş bir balık çiftliğinden balık yemek ister misiniz?” dedi.

MTSO Başkanı Aşut, Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte düzenlediği Ekim ayı olağan basın toplantısında, İçel’de kurulma çalışmalarına başlanan balık çiftliklerine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Konuyla ilgili zamanında konuşmayanların bugün itiraz etmelerini eleştiren Aşut, İçel’in artık balık çiftlikleri ile ilgili golü yediğini söyledi.



“Zamanında itiraz etmeyenlerin bugün konuşma şansları yok”

“İçel 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda balık çiftlikleriyle ilgili alan işaretliydi. Plan açıklandığı zaman kimse ağzını açmadı” diyen Aşut, kentte 2008 yılında da balık çiftlikleri kurulmak istendiğini anımsattı. Aşut, “8-10 yıl önce yapılan dayatmada, MTSO 13 davanın açılmasının müsebbibiydi. Bu konuda beraberdik ama Danıştay’dan bu konuyla ilgili hukuki bir ‘sizin çıkarınız yok’ denilerek bizi o süreçte diskalifiye ettiler. Bu çerçeveden baktığımız zaman 1/100.000’lik plana zamanında itiraz etmeyenler bugün konuşma şansına sahip değiller” diye konuştu.

Artık balık çiftliklerinin yapılmasının kesinleştiğini dile getiren Aşut, “Bu süreçte bunlar yapılacak. Çok büyük bir infial olmaz. O yatırımlar oraya yapılacak. İmar planlarında her şey ortada. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ‘Türkiye’de balık üretim alanları’ diye bir çalışma yapmış ve onları ilan etmiş. O ilanların üzerine bu insanlar bu yatırımları yapacak. Yatırımlar yapılacak, istihdam sağlanacak, katma değer oluşturulacak. Ben kaç kişi ile çalıştıklarını sormak isterim. Bir çiftlikte 10-15 kişi çalışacak. Katma değer oluşturuyor, doğrudur ama bunun vergisi İstanbul’a, İzmir’e, Muğla’ya ödenecek. Bilgi sahibiyiz ama konuşmuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Golü yedik. Artık denetimin doğru şekilde yapılmasını sağlamak için kafa patlatmalıyız”

Bu noktadan sonra İçel’in yapması gereken konunun, denetiminin doğru şekilde yapılmasının müzakerelerini başlatmak olduğunu vurgulayan Aşut, “Yani golü yedikten sonra ‘golü yemeyeceğiz’ demek gibi bir şey. Biz golü yedik, orada bitti. Ama bundan sonra bu işin doğru denetiminin nasıl yapılacağına kafa patlatmamız, bu konunda bilgilenmemiz ve denetiminin doğru şekilde yapılmasını sağlamamız lazım. Çünkü 10 yıl önceki mücadelemizde önümüze öyle bir mevzuat konulmuştu ki, kıyıya sıfır balık çiftlikleri yapılıyordu. Şimdi kıyıya yapılmıyor. Biz o müzakerelerle derinlik ve mesafeyi ortaya koydurabildik. Ancak bu kadarını başarabildik. Bu işte önemli olan, devletin denetim mekanizmalarının doğru şekilde çalışıyor olmasıdır. Biz bunun üzerine çalışmalıyız. Kirletiyorsa, ki kirletecek, bir an önce de önlemini alıp bu yönde denetim mekanizmasıyla baskı yapıp kurtarmamız lazım. Orada tonaj tahdidi var. Bunlar ‘ÇED gerekli değildir’ belgesiyle kuruluyor. O zaman bizim devletin yapacağı denetimleri denetlememiz lazım. Bununla ilgili kamuoyu oluşturmamız lazım. Siz nükleer santralin yanında kurulmuş bir balık çiftliğinden balık yemek ister misiniz?” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile