Aşut'tan İşsizlik Açıklaması

Aşut'tan İşsizlik Açıklaması

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, işsizliğin, ülkemizin en önemli sorunu olduğunu belirterek, " Terör sorununun bile altında ekonomik sebeplerin etkisi inkar edilemez bir olgu

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, işsizliğin, ülkemizin en önemli sorunu olduğunu belirterek, " Terör sorununun bile altında ekonomik sebeplerin etkisi inkar edilemez bir olgu. İşsizliğin altında ise 'mesleksizlik' yatmaktadır" dedi.
Aşut, yaptığı açıklamada, ülkemizde lise düzeyinde okuyan öğrencilerin yüzde 70'inin düz lise olarak adlandırılan, hiçbir mesleki formasyon içermeyen ve gençlere bir beceri kazandırmayan kurumlar olduğunu kaydederek, "Düz lise mezunu bir genç eğer üniversiteye giremezse potansiyel bir işsiz demektir. Bunun rakamsal karşılığının binler ile değil, milyon ile ifade edildiği unutulmamalıdır. Öte yandan lise öğrencilerimizin yüzde 30'u ise meslek lisesinde okumaktadır. Ancak, bu gençlerimizin meslek lisesinde okuması onları meslek sahibi yapmaya yetmiyor. Sektörün talep ettiği iş gücü ile meslek liselerinin eğitim müfredatı ne yazık ki uyuşmuyor. Meslek liselerinin teknik alt yapısı sanayi ve teknolojideki hızlı değişime ayak uyduramamaktadır. Zamanımızı, paramızı, enerjimizi israf eden bir ülke konumundayız. Koşu bandında koşan biri gibiyiz. Koşuyoruz ama mesafe alamıyoruz. Yüksekokul ve fakülte mezunları da benzer durumda. Gençlerimizin çoğu 'mesleğimiz var ama yine de işsiziz' diyor. O zaman burada bir sorun var demektir. Sorunu biraz daha üst çatıdan görmek gerek. Konu sadece meslek değil 'beceri' kazandırmak olmalıdır" diye konuştu.
Gelecek bilimi ile uğraşan bilim insanlarının, yaşadığımız yüzyılın ve gelecek yüzyılın istihdam sorununu çözecek şeyin 'beceri' edindirmek olduğunu söylediklerini hatırlatan, "TOBB öncülüğünde başlattığımız Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi'ne (UMEM) 'beceri 10' adı verilmesinin nedeni budur. Amacımız sadece adı olan bir meslek kazandırmak değil, beceri içeren, bu beceri ile her yerde ve her zaman ekmeğini kazanacak bir meslek edindirmektir. Bu anlamda UMEM, cumhuriyet tarihimizin en sistematik, en planlı beceri kazandırma projesi olacaktır. Bu proje sadece istihdam yaratmayacak, aynı zamanda ülkemizin sosyal barışını güçlendirecektir. İş olan, aşı olan insan mutlu olur. Mutlu insanlar mutlu ve güçlü bir ülke oluşturur" şeklinde konuştu.
Aşut, ülkemizde 6 milyon işsiz insan varken, bu makamlarda huzur içinde oturmanın düşünülemeyeceğini ifade ederek, şöyle devam etti; "Vatanını, insanını seven bir kişinin bu durumu kabul etmesi düşünülemez. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak tüm komitelerimizle bu konuyu paylaşacağız. Saha çalışmaları ile ihtiyaç analizlerimizi yapacağız. Mersin, paydaşlarımızla uyum içinde yapacağımız çalışmalarla hem kentimizin hem de ülkemizin işsizlik sorununa bulunacak bu etkin çözümün bir parçası olacaktır. Seçilen 19 pilot ilden biri de Mersin'dir. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak yıllardır birçok istihdam projesi gerçekleştirdik. UMEM projesi kaynakların optimum ve etkin kullanımı ve tüm odaların gücünü ortak kullanmaları bakımından ciddi bir sinerji oluşturacaktır. UMEM'in bir imaj çalışması değil, hedefi 12'den vuracak bir iş edindirme seferberliği olması için, MTSO olarak TOBB ile uyum içinde tüm gayretimizi bu işe ayıracağız."
UMEM NEDİR?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliği ile imzalanan 'Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi' protokoldür. Projenin tarafları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı-Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı-Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü (ETÖGM), TOBB, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'dir. Proje kapsamında eğitime 10 Ekim'de başlanacak. Eğitim süresi ise 2 ila 6 ay arasında olacak. Staj süresiyle eğitim süresi en az 5 ay olacak. Eğitim süresi ne kadarsa en az o kadar staj yapma süresi olacak. Bu gün bu projeyle bir milyon gence beceri kazandırılacak. UMEM projesinin genel toplam bütçesi 119 milyon 270 bin 553 TL.
Tam kapasite kullanımı durumunda yılda 9 bin 858 kurs düzenlenecek. Yılda 197 bin 160 işsiz eğitimlerden yararlanacak. 5 yılda yaklaşık 1 milyon işsiz eğitimden geçirilecek. Eğitilen tüm işsizler oda üyesi işyerlerinde staj görecek. Proje kapsamında başarılı kursiyerlerin yüzde 90'ı istihdam edilecek. Eğitim görenlere günlük 15 TL yevmiye ve staj boyunca da maaş verilecek. İş kazasına karşı sigortalanacaklar. Projeyle iş gücü verimliliği artırılarak ülkenin rekabet gücünün artmasına, sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyümenin sağlanmasına hizmet edilecek. Eğiticiler eğitilecek ve Meslek Liseleri modernize edilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile