Asya'nın Kalbi - İstanbul Süreci 6'Incı Bakanlar Konferansı

Konferansın sonuç bildirisi yayımlandı Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve diğer evrensel değerlere bağlılığının vurgulandığı bildiride, farklılıkların barışçıl bir şekilde ve başka ülkelerin bağımsızlığına halel getirecek güç ve tehditten uzak bir tutumla çözülmesi gerektiği ifade edildi Bildiride Afganistan hükümetiyle Hizbi İslami Partisi lideri Gülbeddin Hikmetyar arasında varılan barış anlaşmasından övgüyle söz edildi, Afgan sığınmacılara yıllardır e sahipliği yapan bölge ülkelerine teşekkür edildi.

Asya'nın Kalbi-İstanbul Süreci (HoA-IP) 6'ıncı Bakanlar Konferansı, Hindistan ve Afganistan'ın eş başkanlığında Hindistan'ın Amritsar kentinde düzenlendi.

Afganistan ve çevresinde istikrarın sağlanması amacıyla Hindistan'ın evsahipliğinde düzenlenen ve dün sona eren konferansın sonuç bildirisinde, HoA-IP'in, bölgenin istikrar, barış ve huzuru için önemli bir iş birliği ve dayanışma platformu olmaya devam ettiği belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve diğer evrensel değerlere bağlılığının vurgulandığı bildiride, farklılıkların, barışçıl bir şekilde ve başka ülkelerin bağımsızlığına halel getirecek güç ve tehditten uzak bir tutumla çözülmesi gerektiği ifade edildi.

Bildiride, Asya'nın Kalbi'nde yer alan bölgede güvenlik ve istikrarının korunması, sosyo-ekonomik gelişmelerin sürdürülmesi için bölgesel işbirliğinin ilerletilmesine ihtiyaç duyulduğuna, üye ülkeler arasında güçlü dayanışmanın devamlılığına vurgu yapıldı.

Afganistan hükümetinin bölgede güven tesis edici ve yapıcı çabalarının desteklendiği bildiride, başta Afganistan'da olmak üzere, Taliban'ın ve terörist grupların bölgedeki şiddet eylemlerinin hala endişe kaynağı olduğu bildirildi ve 'Acilen bölgemizdeki tüm terör faaliyetlerinin, teröre finansal destek dahil tüm katkıların duruldurulmasını istiyoruz. Terörizmin bölgemizdeki barış, istikrar ve işbirliğine karşı en büyük tehdit olduğunun farkındayız. Bu amaçla, uluslararası toplumu, Afganistan hükümetine destek vermeye davet ediyoruz.' ifadesine yer verildi.

Afganistan hükümetiyle Hizb-i İslami Partisi lideri Gülbeddin Hikmetyar arasında varılan barış anlaşmasından da övgüyle söz edilen bildiride, Afgan sığınmacılara yıllardır evsahipliği yapan bölge ülkelerine teşekkür edildi, bu sığınmacıların ülkelerine geri dönerek uyum sağlama sürecine, uluslararası toplumun desteğinin sürmesi temennisinde bulunuldu.

Terör, şiddet, aşırıcılık, ayrımcılık, mezhepçilik ve bunlar arasındaki bağın, bölgenin ve uluslararası toplumun karşı karşıya bulunduğu en ağır sorunlar olduğu yinelenen bildiride, terör tehdidinin ortadan kaldırılması çabalarına, siyasetçiler, dini liderler, eğitim kurumları, gençler, sivil toplum örgütleri, medya kuruluşlarının yanı sıra sosyal medyanın da dahil olacağı toplumun tüm kesimlerinin katkı sağlaması gerektiği, tüm üye ülkelerin tecrübe ve uygulamalarını bölge hükümetleriyle paylaşması çağrısında bulunuldu.

Afganistan'daki afyon üretimi ve bölge ülkelerindeki uyuşturucu trafiğinin endişe verici düzeyde olduğuna değinilen bildiride, küresel kapsamda bir sorun haline gelen ve terör gruplarını da finanse aracı olan uyuşturucu tehdidinin ortadan kaldırılması için de Asya'nın Kalbi ülkelerinin ilgili bakanlıkları arasında işbirliği içerisinde çalışma yürütülmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Sonuç bildirisinde, Afganistan'da kalıcı barışın hakim olabilmesi için siyasi çözümün önemine değinerek, tüm silahlı grupların Afgan hükümetiyle yürütülen barış anlaşmalarına dahil olması çağrısında bulunuldu.

Bildiride, bölge ülkeleri arasında demir yolu ve çok uluslu enerji projelerinin, Orta ve Güney Asya ülkeleri arasındaki bağı güçlendirdiğine, ticari kanallar önündeki engellerin, ikili ve çoklu anlaşmalarla ortadan kaldırılabileceğine dikkat çekildi.

Küçük ve orta ölçekteki işletmelerin bölgenin ekonomik gelişimindeki öneminin tartışılmaz olduğu vurgulanan bildiride, üye ülkelerin, söz konusu işletmelerin önündeki yasal zorlukları kaldırması çağrısında bulunuldu.

Asya'nın kalbi bölgesindeki sorunların, müşterek ve bölgesel çözüm yolları gerektirdiği düşüncesinden hareketle, Afganistan odaklı olarak, güven artırıcı önlemler vasıtasıyla bölgesel iş birliği ve dayanışmayı pekiştirmeyi amaçlayan İstanbul Süreci, Türkiye'nin liderliğinde Afganistan ile 2 Kasım 2011'de düzenlenen 'Afganistan için İstanbul Konferansı' ile hayata geçirildi. Türkiye, İstanbul Süreci'ndeki aktif rolünü sürdürüyor.

Asya'nın Kalbi-İstanbul Süreci, 2012'de Afganistan'ın başkenti Kabil'de, 2013'te Kazakistan'ın Almatı kentinde, 2014'te Çin'in başkenti Pekin'de, 2015'te de Pakistan'ın başkenti İslamabad'da düzenlenirken, bu yıl Hindistan ve Afganistan'ın eş başkanlığında Hindistan'ın Amritsar kentinde 3 ve 4 Aralık'ta yapıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile