CÜNEYT ÇELİK - Asya ile Avrupa arasındaki demiryolu ağının bir bölünümü oluşturan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demir Yolu Projesi'nin bitirilmesi için yürütülen çalışmalar hız kazandı.
Yıl sonu itibarıyla hayata geçirilmesi planlanan proje ile Asya'daki ürünlerin Avrupa'ya ulaştırılması 15 gün gibi kısa bir süreye inecek.
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den başlayıp, Gürcistan'ın Tiflis ve Ahılkelek şehirlerinden geçerek Kars'a kadar yol alan 826 kilometrelik Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demir Yolu Projesi'nin yapımına 2008'de başlandı.
Avrupa'dan Çin'e demiryolu ile yük taşımacılığını kesintisiz hale getirecek projenin hayata geçirilmesinden sonra, yük taşımacılığının tamamen bu demiryoluna kaydırılması planlanıyor.
Kars Valisi Rahmi Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının ilk etabının yıl sonuna kadar tamamlanacağını söyledi.
Hat üzerindeki en büyük engelin bir kamulaştırma sorunu olduğunu, bu sorunun da çözüme kavuşturulduğunu ifade eden Doğan, şöyle konuştu:
'Bu hat üzerindeki en büyük engel Kümbet köyündeki bir kamulaştırma sorunuydu. Vatandaşlarımız ile bu noktada bir toplantı gerçekleştirildi ve anlaşma sağlandı. Vatandaşlarımız evlerini kendi rızalarıyla boşaltıyorlar. Biz de devlet olarak kendilerine her türlü imkanı sağladık. Kamulaştırmalar hoş olmayan görüntülere neden oluyor. Oysa Kümbet köyündeki vatandaşlarımızın sağduyusu sayesinde oturup sorunu çözdük ve Kümbet köyünde güzergahın geçtiği alanda 18 ev boşaltıldı. Bu boşaltılan yerleri biz hızlı bir şekilde yıkacağız ve firmaya teslim edeceğiz. Burada firmanın önündeki engel kalkmış olacak.'
- 1 Ocak'ta test sürüşü başlayacak
Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun bölgenin kalkınması açısından büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Doğan, test sürüşüne yeni yıl ile birlikte başlayacaklarını açıkladı. Doğan, şunları söyledi:
'Bakü-Tiflis-Kars demiryolunda 1 Ocak tarihiyle test sürüşüne başlamış olacağız. Bununla birlikte Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı açılmış olacak. Tabii bu hattın açılmış olması yöremize, bölgemize çok ciddi bir katkı sağlayacak, ilimize yatırımların gelmesine önayak olacaktır. Bu açılacak olan hat ilk etapta tek hat. Biz ardından ikinci hattın yapım çalışmalarına başlayacağız ve bu güzergahı canlandıracağız. Birinci hattı yıl sonu itibarıyla tamamlamış oluyoruz. İkinci hattın projelendirmesi de zaten vardı. İlk etapta birinci hat üzerinden çalıştık. Aynı zamanda gidiş geliş şeklinde iki hattı bir şekilde faaliyete geçirmiş olacağız.'
Vali Doğan, projenin ihracat konusunda da büyük ölçüde fayda sağlayacağına olan inancını dile getirdi. Devletin projeye verdiği önem üzerinde duran Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Burada üretilen malların ihracatıyla ilgili de büyük ölçüde fayda sağlanacaktır. Projeyi devlet olarak çok önemsiyoruz. Şu anda önümüzde herhangi bir engel kalmadı. Sadece firmanın yapması gerekenleri bekliyoruz. İnşallah yıl sonu hep beraber buranın açılışını yaparız. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattındaki eksik olan kısım bu demir yoluyla tamamlanmış oluyor. Çin, üretmiş olduğu malları bu hat üzerinden Avrupa'ya ve diğer ülkelere gönderecek. Çin'in beklentisi de bu hattın bir an önce hayata geçirilip faal hale gelmesi. Bu hat bağlandıktan sonra Çin'den Avrupa'ya bir buçuk, iki ayda gönderilen ürünler 15 günde gidecek. Yani bu hatla Avrupa'ya gönderilen ürünlerin süresi 15 günlük gibi bir süreye düşürülecek ve daha güvenli, çok daha hızlı bir şekilde üretilen malların Avrupa Birliği ülkelerine ulaştırılması sağlanacak.'
Bölgenin cazibe merkezi ilan edildiğini hatırlatan Vali Doğan, iş adamlarına bölgeye yatırım yapmaları çağrısında bulundu. Doğan, 'Terör olaylarının hemen hemen hiç yaşanmadığı bir bölgedeyiz. Tüm vatandaşlarımızı, iş adamlarımızı yatırım için bölgeye davet ediyoruz. Malum burası Hükümetimiz tarafından 'cazibe merkezi' ilan edildi. Devletimiz tarafından farklı yardımlarla yatırımcılar yönlendirilecek. Biz devlet olarak buradayız. Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı'ya yatırım yapacak iş adamlarını bekliyoruz. Onlara gerekli kolaylığı göstereceğiz ve onlarla birlikte yürüyeceğiz. Onlarla birlikte kendi fabrikamızı kuruyormuş gibi yardımlarımızı yapacağız, desteğimizi sağlayacağız.' şeklinde konuştu.
Asya'nın Ürünleri Avrupa'ya 15 Günde Ulaşacak
BaküTiflisKars (BTK) Demiryolu Projesi'nin tamamlanmasıyla Asya ile Avrupa arasındaki demiryoluyla seyahat süresi 15 güne inecek Projenin bitiminden sonra Avrupa ile Orta Asya arasındaki yük taşımacılığının tamamının demiryoluna kaydırılması hedefleniyor Kars Valisi Doğan: 'Bu hatla birlikte Avrupa'ya gönderilen ürünlerin süresi 15 günlük gibi bir süreye düşürülecek ve daha güvenli, çok daha hızlı bir şekilde üretilen malların Avrupa Birliği ülkelerine ulaştırılması sağlanacak'.