Asya Ülkeleri Gemi Geri Dönüşümde Türkiye'nin Kapısını Çalıyor

Asya Ülkeleri Gemi Geri Dönüşümde Türkiye'nin Kapısını Çalıyor

Avrupa Birliği’nin, ekonomik ömrünü tamamlayan gemilerin sadece çevre ve iş sağlığı açısından istenilen yükümlülükleri yerine getiren ülkelerde sökülmesini zorunlu kılmasıyla ilgili çıkardığı yönetmelik, Asya ülkelerini harekete geçirdi.

Avrupa Birliği’nin ilk defa 2013 yılında aldığı bu karar, AB’nin çevre standartlarını karşılayan tek akredite tesise sahip olan Türk gemi geri dönüşüm sanayisini kısa sürede dünya liderliğine taşırken, gemi geri dönüşümde gelişmiş yöntem kullanmayan ve mevzuatın yükümlülüklerini yerine getirmeyen Asya ülkelerini de yeni çareler aratmaya yöneltti. Yönetmelik gereği gemi geri dönüşümünde saf dışı kalan Asya ülkeleri, 10 Milyon TL’lik çevre yatırımıyla dünyanın en modern, güvenli, çevre ve iş sağlığına duyarlı tesislerine sahip olan Türkiye’nin kapısını çalmaya başladı.

Modernizasyon ve gelişimde Türkiye’den yardım isteyen Asya ülkelerinin ulaştırma, çevre ve denizcilik alanında faaliyet gösteren devlet kuruluşları, özellikle İzmir’in Aliağa İlçesindeki gemi geri dönüşüm tesislerini mesken tuttu.

Son dönemde Türkiye’yi ‘rol model’ seçen birçok ülkenin uzman heyetlerini Aliağa’da misafir eden Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER), son olarak Bangladeş heyetini tesislerinde ağırladı. Bangladeş endüstri, çevre ve denizcilik bakanlıklarının yanı sıra ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan 13 kişilik heyeti, GEMİSANDER Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, Yardımcısı İsmail Önal ve Dernek Genel Sekreteri Ramazan Yiğit karşıladı. Bangladeş heyetini derneğin toplantı salonunda kabul eden Başkan Adem Şimşek, gemi geri dönüşüm sektörünün global bir sektör olduğunun altını çizerek, kapılarının her zaman her ülkeye açık olduğunu söyledi.



"BANGLADEŞLİ PAYDAŞLARA REHBERLİK EDECEĞİZ"

Konuklarına gemi geri dönüşüm tesislerinin çevre ve iş sağlığı konusunda yaptığı yatırımlar hakkında bilgi veren Şimşek, merak edilen soruları yanıtladı. 2009 yılında Pakistan hükümetinin Türkiye Cumhuriyeti Devletinden talep etmesi üzerine İzmir’de geniş katılımlı uluslararası bir çalıştay’a GEMİSANDER olarak ev sahipliği yaptıklarını hatırlatan Şimşek, şöyle konuştu: “Bu çalıştayda tesislerimizde yaptığımız tüm uygulamaları büyük bir şeffaflıkla, bir öğretmen edasıyla anlattık. Kaldı ki bu dünya hepimizin dünyasıdır. Biz bu felsefeyi kendimize şiar edinmiş bir sektörüz. Gelecek nesillere miras bırakacağımız bu dünyayı kirletmemek için birbirimize bilgi transferi yapmak zorundayız. Diğer ülkelerden gelen heyetleri konuk etmemizin, onlara tesislerimizi gezdirerek bilgilenmelerini sağlamamızın yegâne amacı budur. Biz, hiçbir şekilde ne Bangladeş’i ne de diğer ülkeleri kendimize rakip olarak görmüyoruz. Onlarında en az bizim seviyemize ulaşmalarını istiyoruz. Bunun içinde desteğimizi ve tecrübelerimizi her an, her zeminde aktarmaya hazırız. Hatta Bangladeş heyeti bizi ülkelerine davet ederse bu işleri kendilerine yerinde daha iyi anlatırız.” Şimşek, bilgi, tecrübe ve gelişim noktasında Bangladeşli paydaşlarına rehberlik edebileceklerini söyledi.



ÇEVİKER’DEN BANGLADEŞ HEYETİNE BRİFİNG

Bangladeş heyetine barkovizyon eşliğinde bir sunum yapan GEMİSANDER Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker, gemi geri dönüşüm tesislerinin işleyişi, ekipmanları, çalışanların güvenliğine yönelik alınan tedbirler ile ilgili brifing verdi.

Yaklaşık 5 saat süren toplantıya Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevlilerinin yanı sıra, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ve BASEL sözleşmesine taraf olan çeşitli ülkelerin temsilcileri gözlemci olarak katıldı.

Toplantı sonrası tesisleri gezen ve yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Bangladeş heyeti, tesis yetkililerinden söküm çalışmalarının işleyişine yönelik bilgi aldı.

ZAHİR İSLAM: "FAYDALI BİLGİLER EDİNDİK"

Ziyaret sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bangladeş Gemi Geri Dönüşümcüler Derneği Temsilcisi Muhammed Zahir İslam, İzmir’in Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren tesislerin çevre ve iş sağlığı olanakları açısından dünya gemi geri dönüşüm sektöründe tek akredite tesis olarak kabul görüldüğünü belirtti.

Türk gemi geri dönüşüm tesislerine yaptığı ziyaretten çok memnun kaldıklarını anlatan İslam, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buradaki ziyaretimizde kendi derneğimiz adına oldukça faydalı bilgi edindik. Önümüzdeki süreçte Aliağa’da faaliyet gösteren Gemi Geri Dönüşüm Derneği ile kendi derneğimiz arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi adına oldukça faydalı bir ziyaret oldu. Türk gemi geri dönüşüm sektörünü dünya liderliğine taşıyan Adem Şimşek’ten aldığımız destek bizi sevindirdi. Kendilerini Bangladeş’e davet ettik, bu teklifimize çok olumlu yaklaştı. İnşallah buradaki meslektaşlarımızı kısa zamanda kendi ülkemizde ağırlayıp, Bangladeş’in de dünya gemi geri dönüşümünde söz sahibi bir ülke olması için hep birlikte bir yol haritası çizip, kısa ve uzun vadede uygulamaya koyacağız."

Türk gemi geri dönüşüm sektörünün hemen her alanda yakaladığı başarılarla önemli bir misyon üstlendiğini dile getiren GEMİSANDER Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker de, şunları söyledi: "Bugün tesislerimizde Bangladeş heyetini ağırladık. Bu ziyaret kapsamında Bangladeş’te gemi sökümü işinin insan ve çevre sağlığına daha duyarlı yapılabilmesi için konuk heyete bilgi aktardık. Buradaki uygulamaları kendilerine açıklıkla anlattık. Başta işçi sağlığı olmak üzere almaları gereken eğitimleri kendilerine ayrıntılarıyla açıkladık. Dernek başkanlığımızda yaptığımız açıklamada kendilerine her konuda yardımcı olabileceğimizi, bizi ülkelerine davet ettikleri takdirde uygulamaları yerinde izleyeceğimizi, çevre ve iş sağlığına duyarlı gemi sökümü yapmalarına yardımcı olacağımızı söyledik."

Avrupa Birliği yönetmeliğinin, özellikle AB bayraklı gemilerin kendi kurallarına uymayan ülkelere gönderilmesini yasakladığını hatırlatan Çeviker, "Bu da tabi ki diğer Asya ülkelerini bu işi yapmak için yatırımlara ve eğitimlere doğru sevk etmeye başladı.

Burada eğitim alacakları en güzel kaynak en güzel model Türkiye olduğu için ülkemize gelerek Aliağa gemi söküm tesislerimizi ziyaret ediyorlar” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile