Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, son günlerde et fiyatlarının bilinçli olarak yükseltildiğini belirterek, "Bu sebeple piyasaya at ve eşek eti girmeye başladı. Tarım Bakanlığı gerekli önlemi almazsa yargıya gideceğiz" dedi.
Kaya, Tüketiciler Birliği Adana Şubesi'ni ziyaret için geldiği Adana'da bir basın toplantısı düzenleyerek Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Tarım ve Gıda Bakanlığı Kanun Tasarısı hakkında açıklama yaptı ve yeni dönemde fonksiyonel ve yoğun denetim çalışmaları yapılmadığı sürece yapılan değişikliklerin tabela yenilemeden ibaret olduğunu söyledi.
Kaya, gıda ürünlerindeki talepler ve çeşitliliğinin arttığını ifade ederek, "Buna paralel olarak pazarda yer edinmek isteyen firmalar çeşitli tekniklerle tüketiciye daha ucuz ürün sunma yolunu tercih etmişlerdir. Gıda üretimindeki hızlı gelişmeye paralel olarak Tarım Bakanlığı'nın yeterli denetim yapmaması sebebi ile tüketici sağlığını riske atacak, kalitesiz ve kaynağı belli olmayan birçok ürün tüketime sunulmuştur. Tüketiciler Birliği, yaşanan sorunların giderilmesinin "Gıda Bakanlığı" oluşturulması ile aşılabileceğini söylemiş, siyasi iktidar da bu konuda girişim başlatmıştır. Hükümetin bu girişimini destekliyoruz. Ancak tarım ve gıda konusuna gerekli hassasiyet gösterilmediği sürece, mevcut bakanlığın Tarım ve Gıda Bakanlığı olarak değiştirilmesinin tabela değişiminden öteye geçemeyeceği bilinmelidir" diye konuştu.
Kaya, üretim ve satış yerleri ile ürünlerin denetlenmemesi sonucu ile sodadan ölümler, at ve eşek eti satışı, kaçak yollarla bufalo ve kanguru eti ithalatı, alkollü gazozlar, yurt dışına satılamayan ve sağlığı tehdit eden birçok ürünün piyasaya sürüldüğünü vurguladı. Kaya şunları söyledi: "Yaşanan sorunlar tüketicinin bütçesine zarar vermekle kalmayıp sağlık riskleri yüklenmesi ile birlikte gelecek nesillerin de olumsuz etkilenmesine sebep olmaktadır. Bugün itibariyle tüketici, yeterli ve çeşitli gıda tüketimini yapamamakta, birçok gıdaya içerik, kalite, gramaj ve üretim tekniği sebebiyle şüphe ile bakmaktadır. Tüketicinin maruz kaldığı bu süreç Tarım Bakanlığı'nın acziyetinden ve denetime gereken özeni göstermemesinden kaynaklanmaktadır. Tarım Ve Gıda Bakanlığı'nın kurulması ile birlikte gıda alanında yaşanan sorunlar giderilmeli; tüketiciye güven ortamı sunulmalıdır. Bu çerçevede, tüketici, yeni dönemde gıda kodeksi ve ilgili tebliğlerinin ülkemizin değerlerine ve tüketim anlayışına uygun hale getirilmesini beklemektedir. Üretim ve satış izni aşamasında gerekli özen gösterilmeli, isteyen istediği gibi üretsin sınırsızlığı ve anlayışı son bulmalıdır. Gıda denetimleri periyodik olarak gerçekleştirilmeli, tüketici açısından önem arz eden bulguların kamuoyu ile paylaşılması, tüketicinin bilgilendirilmesi gereklidir. Denetim personeli, görevlerini sağlıklı ve etkin yapabilmeleri açısından siyasi ve idari baskılardan uzak tutulmalıdır. Bakanlık bünyesindeki laboratuarlar tüketici örgütlerinin etkin kullanımına ücretsiz olarak sunulmalıdır. Belediyeler ve benzer kurumlar laboratuarlar kurabilmeli, bu konuda yerel yönetimlere tam yetki verilmelidir. Mevzuata aykırı üretim ve satış yapanlar hakkındaki cezalar arttırılmalı, işletme ve ürünler deşifre edilerek kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Mevzuat ve denetim aşamasında tüketiciye temsil hakkı sağlanmalıdır. Tüketici, yeni yapılanma ile birlikte sağlıklı ve yeterli beslenme beklentisi içindedir. Aksi takdirde gıda terörü üzerine yaşananların artarak devam edeceği ortadadır."
"ADANA ARTIK KEBABIYLA DEĞİL EŞEK ETİYLE ANILMAKTA"
Kaya, yıllardan bu yana Adana denildiği zaman akla ilk gelen şeyin Adana kebabı olduğunu ancak son günlerde ortaya çıkan at ve eşek eti sebebiyle Adana'nın bunlarla anıldığını belirterek, "Artık Adana'nın değerleri at ve eşek etiyle gölgelendi. Bunlar Tarım Bakanlığı'nın etkin bir denetim yapmamasından kaynaklanıyor. Yani doğa boşluk kabul etmiyor. Mutlaka etkili denetim lazım" dedi.
Son günlerde et fiyatının da yükseltilmesinin at ve eşek eti kullanımını ve kesimini artırdığını belirten Kaya şöyle devam etti: "Özellikle toplu tüketim yerlerinde pahalı et yerine eşek ile at eti alınıyor. Aslında burada daha korkunç olan, yakalanan eşeklerin yanı sıra piyasaya sürülmüş ama yakalanmamış etlerdir. Bunun önüne geçecek tek kurum Tarım Bakanlığıdır. Hızlı ve etkin denetim yapılmalı. Ayrıca yakalanan kişilere caydırıcı ceza vermeli. İsteyen istediği yerde, istediği kadar et üretebilir olayına son verilmelidir."
Tarım ve Gıda Bakanlığı oluşturulduktan sonra da at ve eşek eti kesimine devam edildiği taktirde yargıya gidecekleri uyarısında bulunan Kaya, "Bu oluşturulacak olan bakanlık mutlaka etkin denetim yapmalı. Aski taktirde biz tüketicilerin hakkını korumak için yargı yoluna gideceğiz. Ben çocuğuma süt içirirken, sucuk yedirirken içinde ne vardı diye düşünmek istemiyorum. Et alırken acaba ne eti diye düşünmek istemiyorum" diye konuştu.
At Ve Eşek Eti Mahkemelik Oluyor
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, son günlerde et fiyatlarının bilinçli olarak yükseltildiğini belirterek, 'Bu sebeple piyasaya at ve eşek eti girmeye başladı