Ata Tohumlari Karatay'da Toprakla Bulustu

Ata Tohumlari Karatay'da Toprakla Bulustu

Konya’nin merkez Karatay ilçe Belediyesi’nin üretilebilir, yerli ve milli Ata Tohumlarinin da çogaltilip Türk tarimina katki saglamasi hedefiyle hayata geçirdigi “Karatay Ata Tohum” projesi devam ediyor. Bu çerçevede belediye, Karatay Saracoglu Mahallesi’ndeki 300 bin metrekarelik alanda 33 çesit ürünün Ata Tohumu fidesini toprakla bulusturdu.

Karatay Belediyesi de iki yil önce hayata geçirdigi “Karatay Ata Tohum” Projesi ile bugüne kadar vatandasa kapya kirmizibiber, kil biber, köy biberi, biber yediveren, misir, karpuz, salatalik ve kabak gibi on binlerce ücretsiz Ata Tohumu dagitti.

Yine Karatay Belediyesi, yerli üretime katki sunmak adina her yil 20 bin üreticiye de Ata Tohumu dagitti.



33 çesit ata tohumu fidesi toprakla bulustu

Söz konusu proje kapsaminda Karatay Belediyesi ayrica; Karatay’in Saracoglu Mahallesi’nde olusturulan 300 dekar yani 300 bin metrekarelik alanda 33 çesit Ata Tohumu’nun fidesini de yine toprakla bulusturdu. Bu projeyle; dolma biber, kil biber, kapya biber, köy biberi, aci yediveren biber, aci sari top biber, sari kapya, kirmizi aci kapya, salçalik domates, köy domatesi, ayas domatesi, pembe domates, turuncu domates, mor domates, siyah domates, kirim domatesi, osmanli patlicani, kavun, karpuz, kara kabak, beyaz kabak, su kabagi, bal kabagi, lif kabagi, atalik misir, salatalik, pirasa, kirmizi lahana, beyaz lahana, fasulye, kudret nari, kavilca bugdayi ve aiyez bugdayi fideleri ekildi.

Bu tohumlar atalarimizin bize kiymetli bir emanet

Karatay Belediye Baskani Hasan Kilca, Karatay Ata Tohum Projesi ile Türk tariminin yerli ve milli tohum ile güçlenmesine katki saglama amaci tasidiklarina vurgu yapti. Baskan Hasan Kilca sunlari söyledi: “Konyamiz, tarimda ülkemizin en önemli üretim merkezlerinin basinda yer aliyor. Tarih boyunca da çiftçimizin alin teriyle isledigi mahsuller, Anadolu cografyasinin medeniyet degerleriyle bereketlenip nice sofralara ulasti. Ilçemiz de bu konuda hem sansli hem de bereketli bir belde. Bilindigi gibi Hayiroglu Mahallemizdeki Boncuklu Höyük kazi alaninda yapilan çalismalar sonucunda, tarimin Avrupa’ya Anadolu’dan gittigine dair buluntular ortaya çikarildi. Bu kanit, kadim sehrimizin tarih boyunca tüm dünyadaki tarimsal faaliyetlere yön veren önemli bir merkez oldugunu bizlere bir kez daha göstermektedir. Karatay Belediyesi olarak mirasçisi oldugumuz bu aziz topraklara minnet ve vefa duygusuyla sürdürdügümüz ‘Karatay Ata Tohum’ projemizle besin degerleri kaybolmamis ve dogalligini yitirmemis tohumlari koruyup çogaltarak gelecek nesillerimize ulastirmayi amaç edindik. Projemiz kapsaminda on binlerce vatandasimiza ata tohumunu ücretsiz bir sekilde hediye ettik. Yine söz konusu projeyle bu tohumlarimizdan ürettigimiz fidelerimizi ilçemiz sinirlari içerisinde Saracoglu Mahallemizde 300 bin metrekarelik alanda toprakla bulusturduk. Bu tohumlar bize atalarimizin bize birer kiymetli emaneti. GDO’suyla oynanmamis, yerli ve milli olan bu tohumlari gelecek nesillere aktarmak için çabaliyoruz. Projemizin yarinlarimiza güzellik, sehrimize ve tarima deger katacagina yürekten inaniyoruz” ifadelerini kullandi.

Ata Tohumu, genetigiyle oynanmamis, herhangi bir laboratuvar ortaminda müdahaleye maruz kalarak DNA dizilimi bozulmamis, lezzet ve besin degeri yüksek olarak mahsul alinan tohumlar olarak biliniyor. Bu özelligiyle Ata Tohumlari, kültürel bir miras olarak nesilden nesille aktarilmanin önemi artiyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile