Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler tarafindan sürdürülebilir organik tarim modeli için Ulubey’in Akpinar Mahallesi’nde kurulan Biyo-Inovasyon Merkezinde Ordu ilinin florasina özgü bitkilerin dogal-organik haliyle korunarak yeniden çogaltilmasi saglaniyor.
Bu yöntemlerle orijinal ata tohumlarini çogaltma ve endemik meyve ve diger bitkilerin üretiminin saglanmasi mümkün olurken genetigi degistirilmemis insan sagligi için uygun, kimyasal ilaçlamaya maruz kalmamis yepyeni organik ve dogal ürünler ortaya çikiyor.
Halen 49 türden 141 çesit ata tohumu ile 70 tür 300 çesit bitkinin korunmasi ve çogaltilarak ekonomiye kazandirilmasi için gerekli faaliyetlerin sürdürüldügü merkezde kaybolmaya yüz tutan, yüz yillardir bölgede yetisen kirmizi misir, fasulye, kabak gibi yüzlerce üründen alinan ata tohumlar deneme bahçelerinde ekimi yapilarak çogaltiliyor.
Baskan Güler çalismalari yakindan inceledi
Çalismalari incelemek üzere Biyo-Inovasyon Merkezi içerisinde yer alan üretim alanlarini ziyaret eden Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu’da bulunan mevcut bitki çesitlerinin biyoinovasyon merkezinde çogaltarak korumaya aldiklarini ve üreticilerle bulusturmak için gereken çalismalari yaptiklarini söyledi.
Muhtemel gida krizine karsi tohum üretiliyor
Klasik belediyeciligin disinda olusturulan projelerden biri olan Büyüksehir Belediyesi Biyo-Inovasyon Merkezi ile tarim alaninda öncülük yaptiklari projenin basari ile devam ettigini sözlerine ekleyen Baskan Güler söyle konustu:
“Ulubey ilçesi Akpinar Mahallesi’nde terkedilmis bir okulda Biyo-Inovasyon Merkezi kurduk. Burada tarimsal ve AR-GE çalismalarimizi gerçeklestiriyoruz. Ordu’daki mevcut bitki çesitlerini klonlayarak korumaya alip çogaltilmasini saglarken, ata tohumu merkezimiz ile de orijinal tohumlarin muhafaza edilmesi ve çogaltilmasini sagliyoruz. Olusabilecek muhtemel gida krizine karsi burada korudugumuz ata tohumlari tedbir alirken ayni alanda ürettigimiz ve kullandigimiz mikro model topraksiz üretim modülleri ile de iklim kosullarindan bagimsiz her zaman üretime devam ediyoruz. Klasik belediyeciligin disinda tarimsal üretim anlaminda da çalismalarimizi yapiyoruz. Ordu’da tarimda öncülük yapiyoruz.”
Ata Tohumlari Ordu'da Gün Yüzüne Çikiyor
Ordu’da kurulan ve Karadeniz’in ilk Biyo-Inovasyon Merkezinde geçmisten gelen ata tohumlari çogaltiliyor.



















