Ata Tohumu Ile Ekim Yapti, Boyu Insan Boyunu Geçti Dekardan Bir Tonu Geçkin Verim Bekliyor

Ata Tohumu Ile Ekim Yapti, Boyu Insan Boyunu Geçti Dekardan Bir Tonu Geçkin Verim Bekliyor

Yozgat’ta çiftçilik yapan Latif Sahin, 15 dekar alana diger bugday çesitlerine oranla verimi yüksek olan ata tohumunun ekimini yapti. Bölgesinde ilki baslatan Sahin, insan boyunu geçen bugday tarlasindan hasat zamani 18 tona yakin verim bekliyor.

Yozgat’in Sefaatli ilçesine bagli Basköy köyü çiftçilerinden Latif Sahin, geçen yil Kayseri’den 40 kilogram ata bugdayi tohumu temin etti. Her yil Pehlivan cinsi bugday eken ancak geçen yil tarlasina ektigi 40 kilogram ata bugdayindan 2 ton ürün alan Sahin, bu yil ekim alanini genisleterek 15 dekar alana ata tohumunun ekimini gerçeklestirdi. Bu yil dogal afetlere bagli olarak hububat veriminde gözle görülür düsüsün yasanmasi beklenilen Yozgat’ta ata bugdayi tohumu ektigi tarlasini zamaninda sulayan çiftçi Sahin, diger yillara oranla bu yil yüksek verim bekliyor. Filizlenip boylanan bugdayin insan boyuna ulastigini da belirten Sahin, ata tohumu ile elde edilen bugdayin samaninin diger bugday türlerine göre daha fazla oldugunu söyledi.



“Diger bugdaylara oranla 3 kati verim veriyor”

Geçen yil Kayseri’den temin ettikleri 40 kilogram atalik bugdaydan 2 ton verim aldiklarini ifade eden Sahin, “Bunu 3-5 dekar alana ektik, 2 ton verim aldik. Onu elimizde tuttuk, bir bölümünü isteyenlere verdik. Ancak 15 dekara kadar kendimiz ekebildik. Simdi ise görüyorsunuz öteki bugdaya göre iki üç kati ürün aldik. Diger bugday çesitlerinde dekarda 400-500 kilo veriyorsa, atalik tohumla bin 200 kilo, bin 300 kilo verim veriyor. Diger bugday türleri masrafimizi kurtarmiyor, ama bu atalik tohumla masraflarimiz kurtulacak. Burasi 15 dekar buradan hemen hemen 17-18 ton bugday almayi düsünüyorum. Çiftçiler de gelsinler görsünler, ekini görsünler. Bu bugday her yerde yok. Talep de çok su an da” dedi.

“Samani da daha fazla oluyor”

Diger bugday çesitlerine oranla ata tohumun gelirinin üç kati oldugunu belirten Sahin, “Yillarca Pehlivan türü bugday ekiyoruz ama bu atalik tohum elimize geçti, bu bizim için bir firsat. Bu ikinci yilimiz. Geçen sene 5 dekar kadar alana ekebildik, sularsan güzel bakarsan çok güzel bugday verecek. Yedinci ayin 15’inde hasat zamani olacak. Diger bugday saplarindan 10-20 metreden bir balya oluyorsa bu bes metreden çikiyor, çok da güzel samani oluyor” seklinde konustu.

Öte yandan, yetkililer ise Sefaatli ilçesindeki bu bugdayin makarnalik bugday oldugunu, genel olarak melezlemede kullanilan ve ‘Dalli’ bugday ya da ‘Peygamber’ bugdayi olarak bilindigini ifade ettiler.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile