Genelkurmay Başkanlığı, T-129 ATAK helikopterinin tanıtılması amacıyla, Güvercinlik'teki Kara Havacılık Komutanlığının kapılarını basın mensuplarına açtı.
Yarbay Aydın Lafçı ve Yüzbaşı Kemal Kocaaslan'ın uçuşa ilişkin brifinginin ardından, T-129 ATAK'ın teknik özellikleri ve silah sistemi hakkında basın mensuplarına bilgi verildi. Ardından, Kara Havacılık Komutanlığının deneyimli pilotları, 2 helikopter ile gösteri uçuşu yaptı.
Sahip olduğu manevra kabiliyeti ve gelişmiş silah sistemiyle göz dolduran T-129 ATAK, sınıfındaki diğer helikopterler için yapılması oldukça güç olan manevraları başarıyla gerçekleştirdi. Havacılık sektöründeki en son teknoloji kullanılarak üretilen ATAK, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da birçok operasyonda görev almış Kara Havacılık Komutanlığının deneyimli pilotlarından da tam not aldı.
Pilotlar, üstün manevra kabiliyeti, güçlü motorları ve silah sistemiyle T-129 ATAK'ın sınıfının en üstün helikopterlerinden biri olduğunu vurguladı.
Yüksek manevra kabiliyeti
T-129 ATAK, 5 palli ana rotor, güçlü motoru, yeni nesil hedef tespit sistemi, entegre kask sistemi, etkin ve özgün silah teknolojisi, sayısal kokpit mimarisi, görev bilgisayarları ile gelişmiş uçuş ve atış kontrol istemleriyle öne çıkıyor.
Helikopter, iki pilotun da maksimum görüşe sahip olduğu tandem adı verilen önlü arkalı kokpit dizaynıyla dikkati çekiyor. Yüksek manevra kabiliyetine sahip ana rotor sistemi ve her biri bin 292 beygir güç üreten iki motoru helikopteri benzerlerinden üstün kılıyor.
Ortalama görev ağırlığıyla 274 kilometre hıza ulaşabilen ATAK, standart yakıt ile 3 saat havada kalabiliyor ve 519 kilometre menzile ulaşabiliyor.
14 metre 60 santim uzunluğa ve 3 metre 95 santim yüksekliğe sahip helikopter, paller ile gövdenin yakın olmasının da etkisiyle üstün bir manevra kabiliyeti gösteriyor. ATAK, 90 dereceye yakın açılarla yükselme, dalma, burun ya da kuyruk sabit kalacak şekilde kendi etrafında dönme ve yana uçuş gibi helikopterler için zor kabul edilen manevraları başarıyla gerçekleştiriyor.
Lazer güdümlü roket
Helikopter, tamamen milli imkanlarla üretilen silah ve güç kontrol sistemiyle de dikkati çekiyor. Türkiye'de üretilen ve birçok ülkenin talep ettiği lazer güdümlü Cirit füzesi ile uzun menzili ile dikkati çeken Mızrak tanksavar füzesi de ATAK'ın silahları arasında bulunuyor.
Helikopterde 4 istasyona ihtiyaca göre yüklenen ve otomatik olarak tanınıp MFD vasıtasıyla yönlendirilebilen antitank füze, güdümlü ve güdümsüz roket ile havadan havaya füze sistemi bulunuyor.
İstasyonlara, 8 adet uzun menzilli güdümlü tanksavar füzesi Mızrak, 12 adet güdümlü roket Cirit, 4 adet havadan havaya Stinger füzesi ve 76 güdümsüz roket yerleştirilebiliyor. Helikopterde, 500 mermi atabilen 20 milimetrelik burun topu bulunuyor.
Avcı kaskı
ATAK helikopteri yeni nesil gece görüş sistemi ve gelişmiş termal görüş sistemi sayesinde hedefi uzak mesafeden tespit edip ateş altına alabiliyor. Helikopterde ASELSAN özgün üretimi ASELFLIR-300T gece-gündüz termal görüş ve hedefleme sistemi ile Avcı kaska montajlanmış nişangah sistemi bulunuyor.
Tamamen milli imkanlarla üretilen kaska entegre görüş sistemi ile ihtiyaç duyulan tüm uçuş gösterge ve referans bilgileri gözünün hemen önündeki vizöre taşınabiliyor. Böylece pilot, göstergelerle meşgul olmadan doğrudan hedefe odaklanabiliyor. Avcı sistemi, helikopterin burun topunu pilotun baktığı noktaya yönleniyor. Bu sayede pilot düşmandan önce ateş etme imkanı kazanıyor. Helikopterde merminin düşeceği yeri hesaplayabilen sistem de bulunuyor.
Helikopterde milli kriptolama yeteneğine sahip haberleşme sistemleri, sayısal video kayıt sistemi ve sayısal harita uygulamaları da bulunuyor.
ATAK helikopterleri basına tanıtıldı
Milli imkanlarla üretilip TSK envanterine katılan taarruz helikopteri T-129 ATAK, Kara Havacılık Komutanlığının deneyimli pilotlarından tam not aldı.