Atakum'da 'Ek Bütçe' Maddesi Komisyona Havale Edildi

Atakum'da 'Ek Bütçe' Maddesi Komisyona Havale Edildi

Samsun Atakum Belediye Meclisi toplantisinda daha önce reddedilen ’ek bütçe’ maddesi, tekrar görüsülmek üzere oybirligi ile komisyona havale edildi.

Samsun’un Atakum Belediye Meclisi Eylül Ayi Toplantisi’nin 1. Birlesimi belediyenin Meclis Toplanti Salonu’nda yapildi. Toplam 7 maddenin görüsüldügü meclis toplantisinda ilk gündem maddesi “Ek bütçenin reddine dair kararin yeniden görüsülmesi” ile ilgili teklifi oldu. Atakum Belediye Baskani Cemil Deveci baskanliginda yapilan toplantida zaman zaman ortam gerildi.

Meclisin açilisinda konusan Baskan Cemil Deveci, “Samsun ve ilçeleri daha önce oldugu gibi yasanan selden yine olumsuz etkilendi. Atakum’da 200’e yakin is yeri ve konut etkilendi. Cagaloglu Bulvari’nin zemin kotunun altindaki konutlar ve is yerleri zarar gördü. Meskenlerde karyola seviyesinde sular birikti. Geçen ki sellerde de ayni seyler yasandi. O zaman nasil engellenebilir diye inceledim. Bunlarin çoguna iskan vermisiz, vermediklerimizi de tespit ettirmeye çalisiyorum. Birebir göremediklerimizle ilgili çok veri yok. Ama iskan vermisiz ve müteahhidin mülkiyetindeyse aslinda iskani iptal etme olanagi var” dedi.



“Ek bütçenin mecliste reddedilmesinin baska sorunlar olusturacagi için yeniden görüsme isine basvurduk”

Reddedilen ek bütçe teklifinin yeniden görüsülmesi için meclise getirdiklerini ifade eden Baskan Deveci, “Ek bütçe asil bütçenin usulüne uygun olarak yapiliyor. Olaganüstü kosullarda ek bütçe düzenleniyor. Normalde o yil harcanacak bütçe yilbasinda düzenlemesi gerekir. Ülkemiz ve baska ülkelerde buna benzer olaganüstü süreç yasaniyor. Bu yüzden ek bütçe yoluna gidiliyor. Ek bütçenin mecliste reddedilmesinin baska sorunlar olusturacagi için yeniden görüsme isine basvurduk. Mecliste bu konuyu asalim istiyorum. Cumhurbaskanligi bütçesinde bir hüküm var. Cumhurbaskanligi hükümet bütçesi daha önce reddedildi, evvelden böyle olunca da hükümet düsmüs oluyordu. Simdi düsmüyor, degisti. TBMM’nin hükümeti denetleme yetkilerinden en büyügü bütçe onayiydi. Diyelim ki reddedildi ya onaylanmadi. Onda da Cumhurbaskanligi bütçesinde bir önceki yilin bütçesini resen kullanima veriyor. Onu da inceledim. Bazi belediyeler, o yola basvuran 1-2 belediye de var. Ben bu yollara basvurulmasin diye ek bütçe görüsmesini mecliste çözelim istedim” diye konustu.



"Atakum bütçesiz kaldi"

IYI Parti grubundan yapilan, “Reddedilen bütçe teklifi bir daha meclis gündemine getirilemez, israr edilemez” konusuna da açiklik getiren Cemil Deveci, “Sizin bahsettiginiz maddeler, ‘Bu madde yeniden görüsülmek üzere meclisin huzuruna getirilemez’ degil. Bu bir israr maddesi degil. Yeniden görüsmek üzere meclise getiriyorum. Olaganüstü bir süreç var. Atakum Belediyesi diger belediyelerde oldugu gibi bütçesiz kaldi. Bu bütçe 2022 yilindaki Agustos ayinin verileriyle yapildi. O verilerle 2023 yili bütçeleri olusturulmaya çalisildi. O günkü esas alinan rakamlar ile bugünkü rakamlar arasinda 6-7 kat fark var. Bu önceden öngörülen bir sey degil. Bunu kanun koyucunun öngörmemis olmasi burada bir boslugun oldugu anlamina gelmez. Boslugu hukuk doldurur. Danistay doldurmus. Yorum yöntemi ile doldurur. Eger bir kamu kurulusu bütçesiz kalacaksa onun adi da ek bütçe degil, ‘bütçe’dir” seklinde konustu.

AK Parti grubundan yapilan, “Bugün oylamayalim, komisyonda görüselim” talebini de kabul eden Atakum Belediye Baskani Cemil Deveci, “Atakum Belediyesi ilk kez ek bütçe getirmiyor. 2 yildir ülkede tüm kamu kurumlari ek bütçe yapiyor. Zorunluluk ve olaganüstü kosullardan yapiyor. Beceremedigi, tahmin etmedigi ya da yetmedigi veya memurlar iyi bütçe hazirlayamadigi için degil, öngörülemedigi için ek bütçe yapiyor. Bunun adi olaganüstü kosullardir. Olaganüstü kosullarda hukukun, kanunun yazmadigini yargi mercileri, yorumculari kamu yararina yorumlarlar. Bu bir hukuk metnidir. Bunu herkes bilmek zorundadir. Ek bütçe maddesinin komisyona havalesini istiyorsunuz. ‘Ben bu konuda samimiyim, burada siyaset yapmiyorum, bu belediyeyi bütçesiz birakmak’ diyorsa 1 hafta sonra karar çiksin. O yüzden de maddenin yeniden görüsülmek üzere komisyona havalesini oylara sunuyum” ifadelerini kullandi.

Maddenin komisyona havalesi, oybirligi ile kabul edildi. Diger 6 madde de daha kapsamli incelenmek üzere ilgili komisyonlara havale edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile