'Atalardan Torunlara Oyunlar Ve Oyuncaklar Sergisi'

Aydın Kültür ve Turizm Müdürlüğünce açılan ve tarihi 400 yıl öncesine kadar uzanan 500'e yakın farklı oyuncağın bulunduğu sergiyi gezen çocuklar şaşkınlıklarını gizleyemedi

Aydın Kültür ve Turizm Müdürlüğünce, unutulmaya yüz tutan geleneksel oyun ve oyuncakların yeni nesillere tanıtılması amacıyla, "Atalardan Torunlara Oyunlar ve Oyuncaklar Sergisi" açıldı.

Aydın Arkeoloji Müzesi'ndeki serginin açılışında konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Türk gelenek ve kültüründe yer alan topaç, çıkrık, sapan, kuş yakalama tuzağı gibi çok sayıda oyuncağın yanı sıra üç taş, dokuz taş, yedi kiremit gibi eski oyunları hatırlatmak istediklerini söyledi.

Sergiyi çocuklarla birlikte anne ve babalarının da gezdiğine işaret eden Aktakka, böylelikle büyüklere de nostalji yaşattıklarını, eski oyuncakların çocuklar tarafından emek harcanarak yapıldığını, yeni nesillere bunu da aktarmak istediklerini dile getirdi.

Nuri Attakka, müzenin açılmasında emeği geçenlere de teşekkür ederek, "Eskiden oyuncaklar fabrikasyon değildi ve çocuklar tarafından el becerileri, hayal güçleri, keşif yeteneklerini geliştirecek şekilde, emek ve çaba harcanarak yapılıyordu. Yeni nesillerin bunu görmesini istedik. Şimdilerle oyuncakları hazır bir şekilde önlerine getirilen çocukların sergi vesilesiyle eskiyi yaşayıp değer ve kıymet bilme konusunda anlayış kazanmalarını da amaçladık" ifadelerini kullandı.

Aktakka, Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakçan ve çocukların birlikte açtığı sergide, emekli öğretmen Erkan Atalı ziyaretçilere çam kabuğu, su kabağı ve küçük dal parçalarından nasıl oyuncak yapılacağını uygulamalı olarak anlattı.

Tarihi 400 yıl öncesine kadar uzanan, 500'e yakın farklı oyuncağın bulunduğu sergiyi gezen çocuklar şaşkınlıklarını gizleyemezken, anne ve babaları da eski günlerini yad etme imkanı yakaladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile