Atalay Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, depremden sonra Van ve Erciş'te yapımına başlanan kalıcı konutları ağustos ayı sonunda teslim edeceklerini belirterek, ''Sonbaharla Van'da her şey normale tekrar dönecek, konteyner kentler kalkacak''dedi.

İncelemelerde bulunmak üzere Van'a gelen Başbakan Yardımcısı Atalay, Ferit Melen Havaalanı'nda Vali Münir Karaloğlu, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç ve AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan tarafından karşılandı.

Atalay, Vali Münir Karaloğlu, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Fuat Oktay ile birlikte Edremit ilçesinde kalıcı konutların yapıldığı inşaat alanında incelemede bulundu. Atalay, yetkililerden harita üzerinde bilgi aldı.

İncelemenin ardından gazetecilere açıklama yapan Atalay, depremden sonra yapımına başlanan kalıcı konutlardan yaklaşık 5 bininin Edremit ilçesindeki alanda yapıldığını söyledi.

Atalay, depremden sonra Van'ı yeniden inşa etme ve buradaki insanların hayatlarını tekrar normale döndürme yönünde hükümetin çabasının devam ettiğini bildirdi.

Van'daki çalışmaların Vali Karaloğlu ve diğer yetkililer tarafından sürekli takip edildiğini kaydeden Atalay, ''Zaman zaman bizler de gelip çalışmaları yerinde inceliyoruz. Bu kez de TOKİ ve AFAD ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndaki arkadaşlarla gelinen son noktayı değerlendirmek için buradayız. Alanları gezeceğiz. Özellikle Ağustos sonundan itibaren vatandaşlarımıza verilecek kalıcı konutlar ana gündemimiz olacak'' dedi.

Depremden sonra yapılan hasar tespit sonucuna göre orta hasarlı grupta kalan binaların 3 üniversite tarafından bir kez daha incelendiğini hatırlatan Atalay, şunları söyledi:

''Üniversitelerimiz bu incelemelerini tamamladı. Bu orta hasarlı konutların çoğunluğu ağır hasarlı grubuna dahil edildi. Bu sebeple kalıcı konut planımıza 5 ile 6 bin arasında yeni konut ilave edebiliriz. Bu konu ile kamu kurum binaları, yeni yerleşim yerleri, su ve yol gibi altyapı sorunlarıyla ilgili bütün tarafların katılımıyla bu akşam bir toplantı yapacağız. Deprem sonrası normal şartlarda yapılabileceğin azamisini yapıyoruz. Hiçbir mali sıkıntı çekmedik ve çekmiyoruz. İlave konutlar için de paramız var.''

Hasar tespit raporlarının açıklanmasından sonra hafif hasarlı konutların sahiplerine parasal yardım yapılacağı yönündeki açıklamalara da değinen Atalay, ''Hafif hasarlı konutlara yapılacak parasal yardımla ilgili kararname, yarın çıkabilir. Bundan sonra ödemeler yapılacak. Vatandaşlarımızın evlerindeki küçük hasarları tamir ederek içine girmelerini istiyoruz'' dedi.

Atalay, ''Van ve Erciş'te yapımına başlanan kalıcı konutları Ağustos ayı sonunda teslim edeceğiz. Sonbahardan itibaren Van'da her şey tekrar normale dönecek. Konteyner kentler kalkacak'' diye konuştu.

-''Özel sektör burada yatırımlarını artıracak''-

Beşir Atalay, bir gazetecinin ''Yeni teşvik yasasıyla iş adamlarına Van'da yatırım yapmaları konusunda bir mesajınız olacak mı'' sorusu üzerine şunları söyledi:

''Depremden sonra Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Van için toplandı. Van'ı ekonomik yönden nasıl tekrar canlandıracağız. Bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Van açıklanan teşvik paketinde, en fazla teşvik verilen grubun içinde yer aldı. Yeni Van kurulduktan sonra özel sektör burada yatırımlarını artıracak. Özellikte turizm yatırımları yönünde çok ileri adımlar atacağız. Yatırımcıları bu yönde teşvik ediyoruz.''

Atalay incelemesinin ardından depremden sonra hayırsever vatandaş tarafından yaptırılan okulun açılışını yapmak için Yeşilsu köyüne gitti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile