Atalay'dan demokratik açılımla ilgili çarpıcı açıklamalar

8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, Ataköy'deki Sinan Erdem Spor Salonunda düzenlenen kapanış törenine katılan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, demokratik açılımla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, toplumda terör, şiddet olmadan, bu güzel ülkede kardeşçe yaşanılmasını istediklerini belirterek, ''Bunun için de demokratik açılım çalışmalarında kararlıyız. Birileri bundan nemalansa da geri adım atmayacağız'' dedi.

8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, Ataköy'deki Sinan Erdem Spor Salonunda düzenlenen kapanış töreniyle sona erdi.

Şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yazar Hekimoğlu İsmail'e ''İsmail Gaspıralı Ödülü''nü, Kenan Bayram, İsmail Girişken, Joldos Kadrov, Hasan Taş, Zekai Badurlu, Özgür Anılkanat, Handan Güven ve Vesile Kaplan'a da ''En İyi Öğretmen Ödülü''nü verdi.

Gecede Hintli bir kız öğrenci de Başbakan Erdoğan'a, yaptığı kara kelem portresini hediye etti.

''Ali Şir Nevai Ödülü'' ise İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu'na, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı tarafından takdim edildi.

Ödülü aldıktan sonra konuşan Atalay, hükümet olarak çabalarının, ülkeye daha çok özgürlük ve demokrasi getirmek olduğunu belirterek, ırk gibi, renk gibi dar ayrıntılarla ufuklarını daraltmak istemediklerini ifade etti.

Evrensel kardeşlik ufkunun genişletilmesi için Türkçe Olimpiyatları'nın büyük anlam taşıdığını vurgulayan Atalay, ''Toplumda terör, şiddet olmadan, bu güzel ülkemizde kardeşçe yaşamak istiyoruz. Bunun için de demokratik açılım çalışmalarında kararlıyız. Birileri bundan nemalansa da geri adım atmayacağız'' diye konuştu.

Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam da olimpiyatların gerçekleşmesinde emeği geçen tüm yetkililere, öğretmenlere, öğrencilere ve velilere teşekkür etti.

Prof. Dr. Sağlam, olimpiyatlara 120 ülkeden 750 öğrencinin katıldığını vurgulayarak, ''Türkiye'ye gelen öğrenciler bizim de evlatlarımızdır. Bu gecenin bir bayram ve şölen havasında kutlanmasını diliyorum'' dedi.

Gece, 120 ülkeden birer öğrencinin katıldığı ''davul şov''la devam etti. Daha sonra Kazakistan, Moldova ve Gürcistanlı öğrenciler dans gösterisi sundu.

Törene Irak'tan katılan Sara Harbi Şükür, ''Yarim Yarim'' şarkısını seslendirdi. Afganistan'dan Şaire Osman ''Annem'' şiirini okudu, Balkan ekibi ise Balkan dans ve müziğinden örnekler sundu.

Arnavutluk'tan Bilgen Erdenadalay ve Moğolistan'dan Andi Nika'nın ''Uzun İnce Bir Yoldayım'' türküsünü seslendirdiği törende, Kırgızistan'dan Cemile Masirekova ''Öğretmenim'' şiirini okudu, Türkmenistan'dan Devran Anna Mamedov ise ''Kadem Bastın'' türküsünü söyledi.

Geçen yılki olimpiyatların birincisi Mozambikli Bangaiana Jose, seslendirdiği ''Sivas'ın Yollarına'' türküsüyle seyirciden büyük alkış aldı.

Geceye, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Emel Sayın, Serdar Ortaç, Sezen Cumhur Önal, Hakan Şükür, Bülent Uygun, Fatih Altaylı ve İsmail Küçükkaya'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Öte yandan, kapanış törenine katılan Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile sanatçı Emel Sayın'ın, çocukların gösterileri sırasında zaman zaman gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Kaynak: AA

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile