Atalik Karakilçik Bugdayi, Bir Avuçtan 11 Bin Dönüme Çikiyor

Atalik Karakilçik Bugdayi, Bir Avuçtan 11 Bin Dönüme Çikiyor

Ata tohumu karakilçik bugdayinin üretimini Izmir’de yeniden hayata geçiren Izmir Büyüksehir Belediyesi, 2023 sezonu tohum dagitimina Ödemis’ten basladi. Üreticiden alim garantisiyle geçen yil 4 bin dönüme ekilen karakilçik bugdayi tohumu bu sezon, Izmir basta olmak üzere Manisa, Burdur ve Denizli’de toplam 11 bin dönümde toprakla bulusacak.

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in “Baska Bir Tarim Mümkün” vizyonu ile atalik karakilçik bugdayi, Izmir’in bereketli topraklariyla bulusmaya devam ediyor. Izmir Büyüksehir Belediyesi, 2023 sezonu tohum dagitimi Ödemis’te baslatildi. Törene Ödemis Belediye Baskani Mehmet Eris, Izmir Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskani Sevket Meriç, IzTarim A.S. Genel Müdürü Murat Onkardesler, meclis üyeleri, muhtarlar, kooperatif üyeleri ve çok sayida çiftçi katildi.

Törende Ödemis’teki 28 üreticiye 8 bin 880 kilogram karakilçik tohumu verildi.



“Projeyi büyütüyoruz”

Törende konusan Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskani Sevket Meriç, “Iklim krizi her geçen gün üretim sartlarini zorluyor. Sahip oldugumuz arazileri bizden sonraki nesillere olabildigince saglam ve saglikli birakmak zorundayiz. Bunun tek bir yöntemi var. Doganin bize verdigi yerel tohumlarla ve yerel hayvan irklariyla, bölgenin bize sundugu yerel imkanlarla üretmek zorundayiz. 2009’da Seferihisar’da bir avuç karakilçik tohumuyla yola çiktik ve projeyi büyüterek ilerliyoruz. Emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” diye konustu.



“Atalik tohumlar açisindan çok heyecan verici bir rakam”

IzTarim A.S. Genel Müdürü Murat Onkardesler ise geçen yil oldugu gibi bu yil da üreticiye karakilçik bugdayi tohumu dagitmanin heyecani içinde olduklarini belirterek “Bu üretim sezonunda Izmir ve ilçelerinde 11 bin dönüm araziye ulasiyoruz. Bu rakam atalik tohumlar açisindan çok heyecan verici bir rakam. Dünyada her gün 12 milyar kisiye yetecek kadar gida üretiliyor. Fakat dünyada 8 milyar insan var. Yani 4 milyarlik gida ziyan oluyor. Bize yillarca ’Atalik tohumlarla doyamazsiniz, hibrit tohumlarla doyarsiniz’ denildi ama dünyada kimse açliga çözüm bulamadi. Pandemi süreci de bize kendi tohumlarimizin ne kadar önemli oldugunu gösterdi. Bugün burada gerçekten çok kiymetli bir is yapiyoruz. Ödemis halkinin gösterdigi bu teveccüh bizim için çok önemli. 29 üreticimize sadece bu yil aldigimiz rakamlari baz alirsak 1 buçuk milyon destek saglamis olacagiz” dedi.



“Bu yolu çiftçimizle birlikte yürüyecegiz”

Ödemis Belediyesi olarak ürünlerin ekim sürecinden sonra da üreticiyle birlikte hareket etmeye devam edeceklerini ifade eden Ödemis Belediye Baskani Mehmet Eris, sunlari söyledi: “Yillar önce Tunç Baskanimizin yakmis oldugu mesalenin bir kivilcimini da burada görüyoruz. Geçen yil ekim yapmis ve ne kadar dogru bir yatirim oldugunu görmüstük. Atalik tohumlarimiza sahip çikmadigimiz sürece birileri bu boslugu dolduruyor. Ekim ayinin sonuna geldik ve hava 28 derece. Topraga bakarsak mutlaka daha fazlasini veriyor. IzTarim’in yaptigi çalismayi biz de yürekten destekliyoruz. Bizim tarimsal hizmetler müdürlügümüz de ekilen her alanda üreticinin yaninizda olacak.”

"Susuz tarim çok önemli"

Atalik tohumlarini alan üreticiler ise hallerinden memnun. Emine Ceylan, “Tunç Baskanimiza tesekkür ediyorum. Bizlerin de üretici olarak katkida bulunmasi gerekiyor. Susuz tarim çok önemli. En azindan ovamizin suyunu az kullanmak gerekiyor. Atalik tohumu ekmemiz önemli” sözlerine yer verdi. Cahit Dinç isimli üretici de “Ben her türlü tarimi yaptim, en hesapli olarak bunu buldum. Sulamadan, enerjiden, gübreden, ilaçtan kurtulacaksiniz. Bu tohumlari hep birlikte çogaltalim” ifadelerini kullandi.

Izmirli markasiyla tüketiciye ulastirildi

Izmir Büyüksehir Belediyesi, 2022 sezonunda 80 ton atalik karakilçik ve saz çavdari tohumunun 4 bin dönümde ekilmesini sagladi. 2022 hasadinda tam 350 ton ürün elde edilerek alim garantisi verilen çiftçilere yaklasik 4 milyon liralik destek saglandi. Hasadi yapilan tohumlarin bir kismi 11 bin dönüme ekilmek üzere 2023 üretim sezonu için ayrildi. Bir kismi ise tas degirmenlerde ögütülerek Izmir markasiyla karakilçik unu ve makarnasi olarak tüketicilere ulastirildi.

Izmir’in ovalarindan Türkiye’ye yayiliyor

Izmir Büyüksehir Belediyesinin karakilçik projesi, kentin ovalarindan çikarak çevre illerdeki çiftçilere de umut olmaya basladi.

Bu yil karakilçik bugdayi tohumunun Denizli Burdur ve Manisa’da da ekimi yapilacak. Karakilçik bugdayinin yani sira nohut ve kuru fasulye tohum destegi çalismalari da devam edecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile